跳至

首頁

尾頁

大宅

我bb係細碼b (出世2.56kg), 一個月重咗0.97 kg (2.1 lbs), 佢就食人奶 & A+

男爵府

你地D BB重得咁多既?
我果個都早產細碼B(出世得2.32KG/5.1磅),2個星期前磅得2.52KG,宜家等緊30號到1個月時返健康院磅.

我B女食奶唔多,每次都係60-80ml,我都唔知佢夠1個月時可唔可以升到6磅.

大宅

原帖由 macvn123 於 09-12-21 22:26 發表
你地D BB重得咁多既?
我果個都早產細碼B(出世得2.32KG/5.1磅),2個星期前磅得2.52KG,宜家等緊30號到1個月時返健康院磅.

我B女食奶唔多,每次都係60-80ml,我都唔知佢夠1個月時可唔可以升到6磅. ...

我估冇問題, 因為我bb出世2.56kg, day 11就有2.64kg, 即係重咗 0.08kg, 而你個bb 14日就重咗0.2kg, 好似幾好喎

俾個reference你啦, 由day11到1個月大, 我bb就由2.64kg -> 3.53kg, 所以你唔駛擔心, 因為頭1,2個星期, bb會收水, 所以重得唔多咋

同埋我bb係2.5個星期大前都係每餐食60-75ml, 一日6餐, 依家就90-130ml, 都係食6餐

男爵府

bb出世3.1kg,今日重4.05kg.

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我個出世得6磅,而家差唔多1個半月有11磅,因為第一次見醫生,話佢瘦啦,所以勁餵佢,而家磅數總算OK。我個仔食奶粉

別墅

我啊B出世2.5KG.. 一個月3.69..全人奶.. 一日都數唔到他吃幾多餐.. 總之一喊就餵.. 每次吃70-100ML不等..
30MINS一次又有..3個鐘吃一次都有...

男爵府

好媽媽勳章

我b出世2.61kg~1個月個時4.17kg~

男爵府

原帖由 hobby 於 09-12-22 14:19 發表

我估冇問題, 因為我bb出世2.56kg, day 11就有2.64kg, 即係重咗 0.08kg, 而你個bb 14日就重咗0.2kg, 好似幾好喎

俾個reference你啦, 由day11到1個月大, 我bb就由2.64kg -> 3.53kg, 所以你唔駛擔心, 因為頭1,2個星 ...

尋日去健康院磅,過左一個月宜家有2.91KG(約6磅4),重左0.59KG. 你地D BB係咪食得奶? 我阿B唔係食好多咋,仲要食得好慢,唔知下個月會唔會再重多少少.

大宅

我個仔出世時3.09kgs, 今日1個月磅, 已經4.74kgs 啦~~

大宅

阿女出世3.26kg, 滿月係3.44kg.. 跟返生長線.. 姑娘話重得好好..

我係全日6餐人奶+1餐奶粉.. 想做到全人奶.. 但係日日黃昏o個餐都唔夠奶.. 要比奶粉...

複式洋房

囡囡出世得2.62kg.出院一星期後, 返健康院得2.6kg, 輕佐擔心死, 不過滿月就有3.28kg.. 姑娘話重量正常返.

複式洋房

原帖由 yyy008 於 10-1-5 15:38 發表
阿女出世3.26kg, 滿月係3.44kg.. 跟返生長線.. 姑娘話重得好好..

我係全日6餐人奶+1餐奶粉.. 想做到全人奶.. 但係日日黃昏o個餐都唔夠奶.. 要比奶粉...

咦!yyy008

你喂咁少餐, 成日得7餐!!
健康院姑娘建議:人奶+奶粉要喂10-12餐

大宅

原帖由 kinki1112 於 10-1-5 15:53 發表

咦!yyy008

你喂咁少餐, 成日得7餐!!
健康院姑娘建議:人奶+奶粉要喂10-12餐

係啦.. 我都好奇怪個女點解食咁少餐...
不過我pump出來餵原來佢食到120-140ml.. 同埋滿月返健康院d黃又話退晒, 仲重得好.. 咁我由得佢囉

複式洋房

原帖由 yyy008 於 10-1-5 19:22 發表

係啦.. 我都好奇怪個女點解食咁少餐...
不過我pump出來餵原來佢食到120-140ml.. 同埋滿月返健康院d黃又話退晒, 仲重得好.. 咁我由得佢囉

哦!!你個女吃到咁多, 唔怪得!!加上你多奶...GOOD!!
我個囡囡就吃唔到咁多, 一次得果1-2安. 吃成10幾餐..哈哈

大宅

亞B出世3.18 滿月時4.5

大宅

原帖由 kinki1112 於 10-1-5 23:35 發表

哦!!你個女吃到咁多, 唔怪得!!加上你多奶...GOOD!!
我個囡囡就吃唔到咁多, 一次得果1-2安. 吃成10幾餐..哈哈

我覺得自己唔算多奶呀... 我要2邊泵晒先得140-150ml咋... 不過阿女的確係食得多.. 剛滿月無耐都食成4安-4安半...

我大仔o個陣咪又係一日食10-11次... 真係個個b唔同

首頁

尾頁

跳至