自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我老細, 50幾歲, 公司60人左右, 都算有錢, 但成日茶記, 架車係用左成10年的日本車仔........一點都唔似有錢人.......
;-)

珍珠宮

yes, one of my friend working in professional field is holding more than 5M cash/ equity/fund.....
but he life style is very simple: renting a house at 10k , don't have a car etc......

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我老公個老細又係,供滿一層300幾萬O既樓,
自己戶口積蓄都有幾百萬,成5X歲都應該退休,
周圍玩下啦,但係搵少D都唔得呀,
成日話做多幾年,唔通真係要做到行唔郁,
想去玩都冇得玩咩,
我62後生個時就係咁,我99話同佢一齊去旅行,
又話唔想浪費錢搵人替工,最後人都走埋,
飛機都冇搭過,幾遺憾

禁止訪問

好媽媽勳章

水晶宮

每個人現有生活標準唔同...所以對有錢&樸素的標準很難講...
少奶奶的身份,丫頭的命...

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我只係間接識, 因為我 uncle 係佢病人, 間唔中酒樓遇到打個招呼, 呢位大家都識, 我諗都應該叫好有錢, 就係龔仁心醫生. 以前陳浸蔥官司未打, 無咩人知佢個樣, 真係極低調, 一般屋苑行醫, 衣著簡單, 飲茶食飯都係同街坊去埋果間, 養隻狗都唔係咩名種犬. 唔係望到佢個名, 都唔會諗佢係億萬富婆個細佬.

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

5x 都好後生, 我就算佢咁多身家我都唔會退休住, 因為 3m 一層樓係香港算一般, 幾百萬如果退休你預有 7/8 十歲, 都仲有二三十年要頂, 如果想活得優質少少, 其實都只係幾勉強咋.

原帖由 christy1012 於 09-12-14 23:11 發表
我老公個老細又係,供滿一層300幾萬O既樓,
自己戶口積蓄都有幾百萬,成5X歲都應該退休,
周圍玩下啦,但係搵少D都唔得呀,
成日話做多幾年,唔通真係要做到行唔郁,
想去玩都冇得玩咩,
我62後生個時就係咁,我99話同佢一齊去 ...

珍珠宮

我識一個應該有幾千萬身家既人, 坐飛機坐經濟倉.
問佢點解, 佢話想佢既仔女知慳識檢喎

伯爵府

有個親戚好有錢,但屋企裝條超舊, 比我都唔想住,當然都夠大, 但真係好舊, 到佢搬左才好少少, 但都唔係豪裝喎。 但佢老人家七十多歲, 每天回公司都係搭叮叮, 過海搭MTR, 唔會搭的士,更唔會養車。

但佢D仔呢, 享著老豆打的天下,個個都係馬會會員,住淺水灣單幢樓,車唔好講啦,遊艇都有架。

你話係咪應該要佩服呢個老人家呀!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 sasa@uk 於 09-12-14 23:48 發表
我識一個應該有幾千萬身家既人, 坐飛機坐經濟倉.
問佢點解, 佢話想佢既仔女知慳識檢喎

同意!

洗錢好容易,但要學懂理財就不是易事!

公爵府

我前男友有個fd,佢平時衣著普通牛記笠記著涼行,成日拎住個紅白藍既細袋,(好似拎LV咁mouth: )
原來呢個紅白藍袋裡面,全部都係1千蚊紙
(即係佢日日拎住幾拾萬係街行黎行去 )
仲有原來佢係幾幢舊既商業大廈既大業主黎架

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

有個都叫做好有錢(過憶)吓的人好慳, 可以無請工人, $10貓魚食三餐.........奇人mouth:

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 w_y 於 09-12-14 23:37 發表
5x 都好後生, 我就算佢咁多身家我都唔會退休住, 因為 3m 一層樓係香港算一般, 幾百萬如果退休你預有 7/8 十歲, 都仲有二三十年要頂, 如果想活得優質少少, 其實都只係幾勉強咋.

...

唔係話唔搵錢,不過唔駛做D咁辛苦O既工,
亦都唔好搵少D好似世界末日咁O者,
仲有喎,佢搵黎唔係俾自己,係留埋俾佢個唔出黎出野,
又唔讀書,無所事事O既女,你話死唔死

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我識個朋友, 已有2層樓 (不是按揭), 夫婦月入over 6萬, 收入有時更高達10萬!

但佢地成日去街市買$5盆的蔬果, 食唔晒, 放到爛都照食!
唔買新鮮肉類, 只買急凍的, 仲要大pack買, 因為平!
米.油.鹽.餅.零食.罐頭, 全部都係去深圳買, 只因平。完全唔驚大陸食品品質問題.....
衫.褲.鞋.背包又係大陸買, 2夫婦穿得很老餅。

2夫婦只係30出頭。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

李十誠~~~~~
一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

男爵府

我老公個日本老細. 年商幾千萬港元, 幾間分公司, 有自己貨倉.

不過當我第一眼見到嚟個老細時, 一D都唔似老細, 因為著得好阿伯, 我老公話嚟佢老細的公事包用左好耐又殘又舊, 著衫都著無牌子, 架車都係揸左好耐又唔新款果D.

不過我老公好敬重嚟個老細, 因為老細後生時都係打工仔一名, 白手興家先至有今日.

其實好多有錢人都唔鐘意SHOW OFF 因為又未至於有錢到好似4叔, 誠誠佢地咁要請保標貼身.............比人知有咁多錢, 唔怕比人綁架咩.

另外, 平民百姓嚟講如果資産有過千萬唔知算唔算有錢, 如果算, 我有個親友都算叫有錢人, 可惜佢地差不多餐餐食百粥家鄉菜, 真係仲慳過我嚟D蟻民
皆さん、こんにちは......我係居住於日本的C9仔.
閒時鐘意炒下股, 上網shopping.
願望係提早退休唔駛做(即係C6發達)....發夢中.ハハハハ

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 晴B媽 於 09-12-15 00:17 發表
我識個朋友, 已有2層樓 (不是按揭), 夫婦月入over 6萬, 收入有時更高達10萬!

但佢地成日去街市買$5盆的蔬果, 食唔晒, 放到爛都照食!
唔買新鮮肉類, 只買急凍的, 仲要大pack買, 因為平!
米.油.鹽.餅.零食.罐頭, ...

得罪講句:
你個朋友唔係節儉,
係唔識享受人生,
揾到, 唔一定要豪花,
但起碼要對自己好,
衫可以唔洗買名牌,
但要舒服,
食物唔一定要食貴野,
但起碼食d新鮮&對身體好既野......

佢咁生活法, d錢留返黎做乜呢?

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 IOUbabe 於 09-12-14 23:01 發表
我老細, 50幾歲, 公司60人左右, 都算有錢, 但成日茶記, 架車係用左成10年的日本車仔........一點都唔似有錢人.......
有 ! 仲用膠袋(仲要係背心袋 )袋錢出街, 銀包都冇, 怕比人搶wor

侯爵府

好媽媽勳章

我公司有個5x左右o既女人, 企出黎以為佢係執紙皮o既, 著o既衫係夜冷貨, 食就食隔夜野... 但原來幾層市區豪宅揸手....
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

首頁

尾頁

跳至