興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

成日同老公爭notebook用好煩, 所以決定買部netbook自己用, 唔知HP mini311好唔好, 我又唔識電腦, 所以想問問大家既意見

1) 我用嚟上網多, 成日玩facebook game, 同埋想方便出街用, 間唔中會用word and excel

2) 見多數netbook 10"mon驚太細, 呢部有11.6"大小小好似唔錯

3) 唔知呢部玩facebook game會唔會有窒吓窒吓既情況哩

4) 我見雜誌寫3-cell, 係咪啫係用到3 hrs

請各位俾啲意見, 如果呢部唔好, 有冇其他好提議
唔該各位

大宅

事實上, netbook個mon真係比較細, 所以我都係好少用. 主要都係方面出街幫客整野用, 又或者屋企部腦比人擺主左冇得用, 先至開來用.
至於, 你用無線上網玩games, 咁要睇當時個network得唔得. 係屋企當然冇問題啦, 但出街用既無線服務, 真可能會有d慢同窒.
關於電磁3-cell/6-cell, 當然係6-cell代表部機可以用耐d, 不過唔係好似你既理解咁, 3-cell就3個鐘, 6-cell就6個鐘, 因為, 真正用部機時, 真係冇3個鐘/6個鐘就開始冇電, 要視乎你點用同行d咩野. 而每個唔同牌子既netbook, 就算大家係3-cell, 大家既可用時間都唔一樣架. 你只可以咁睇, 6-cell真比你用得耐d.

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 loneyfox 於 09-12-15 11:21 發表
事實上, netbook個mon真係比較細, 所以我都係好少用. 主要都係方面出街幫客整野用, 又或者屋企部腦比人擺主左冇得用, 先至開來用.
至於, 你用無線上網玩games, 咁要睇當時個network得唔得. 係屋企當然冇問題啦, 但出 ...

Thanks, loneyfox

禁止訪問

大宅

原帖由 kiragundam 於 09-12-16 16:17 發表
HP 311 6 cells around 5hrs with Win XP.

This netbook can play HD movie,
watch mytv.tvb.com and play facebook games, online games.
11.6" is much better than 10" screen (too small)

I decided to buy t ...

it's really great for me, Win XP, i worry whether the Win 7 just something like Vista...

i'm a bad luck guy, always needed to use the new version, new system at the early state of the computer program system.

hey, pls tell me how much is the HP mini, and when will the new version release, and how much is the new one two!

thx!
http://kidkid.netfirms.com/leadkidtospeak.htm

男爵府

好媽媽勳章

ASUS 1201N 點睇?
http://www.price.com.hk/product.php?p=114239

貴過HP少少, 但有2GB RAM, 250HDD, 仲係12.1" MON

我幫公司同事出咗部, $4300, 大過我部10"好多, 電池都薄身D, 又Support HD movie.

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原來hp311要4千幾, 太貴喇, 我屋企有部大notebook, 買新電腦都係諗住出街用...同响屋企做士啤

依家諗緊samsung n140, 舊電用時間長啲, 同埋平啲, 不過得10吋mon, 好似太約3千6

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 sensei 於 09-12-21 16:04 發表
ASUS 1201N 點睇?
http://www.price.com.hk/product.php?p=114239

貴過HP少少, 但有2GB RAM, 250HDD, 仲係12.1" MON

我幫公司同事出咗部, $4300, 大過我部10"好多, 電池都薄身D, 又Support HD movie. ...

我細佬用緊ASUS, 不過係3年前買, 到依家都冇壞過, 仲用緊, 唔錯

大宅

我 一部大機同 netbook (Asus 901XP)一齊用
大機用嚟轉自己拍hd video to dvd 比人 存相片及最近 要寫 求職信
有時個女做功課 果時我要上網 就開 netbook

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至