在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 sandra28 於 10-6-5 01:19 發表
鉫鉫D TROUBLE 2 真係激到我今日嘔咗幾十兩血 ........鐘意鬥氣.....超硬頸, 係咁挑戰你既底線 ! 婆婆仲幫佢口.....話小朋友咁細唔識得鬥氣.......佢真係唔知而家D奶粉好好營養......而家呢D BB好精靈嫁啦 ...

係, terrible 2真的令我哋做父母嘅好煩
我個仔咪又係, 依家鬧佢識唔彩你, 要你話錫返佢先望你....真係成日挑戰你嘅底線, 但知唔得架, 佢唯有份無事發生...佢又過份地聰明, 依家已經識得同我對答如流, 有時覺得佢駁緊我咀添.....總之個仔依家係訓練我嘅EQ同個腦嘅轉數, 慢d都支持佢唔住

大宅

OH! 個個小朋友都要經歷下的, 真係要提升自己的EQ, 記住要有原則, 同小朋友一定唔夠你強, 佢唔會日日係咁, 不過CYCLE就一定係, 有D人話半年一個CYCLE, 不過我個哥哥就一定唔係啦...係成日係咁, 小朋友要學習表達自己情緒同需要, 又因為佢開始明白常規道理, 所以會明知故犯. 我覺得唔好太多道理, 要簡單易明的句子就夠, 同埋盡量係佢地心情好的時間講多D好行為的情況比佢明白, 提意多過一個的方法比佢學習解決問題, 一般事情比佢地有份參與選擇...對大家的成長學習一定會好D...TOUBLE2就易過D架啦!

原帖由 sandra28 於 10-6-5 01:19 發表
鉫鉫D TROUBLE 2 真係激到我今日嘔咗幾十兩血 ........鐘意鬥氣.....超硬頸, 係咁挑戰你既底線 ! 婆婆仲幫佢口.....話小朋友咁細唔識得鬥氣.......佢真係唔知而家D奶粉好好營養......而家呢D BB好精靈嫁啦 ...

大宅

我日日都比兩個仔挑戰我的EQ同轉數, 因為哥哥天天新問題, 不停問野, 細佬又搞搞震, 兩兄弟的相處真係大家的考驗! HEE....
努力呀! 媽咪!

原帖由 Cindyjasper 於 10-6-5 02:52 發表

係, terrible 2真的令我哋做父母嘅好煩
我個仔咪又係, 依家鬧佢識唔彩你, 要你話錫返佢先望你....真係成日挑戰你嘅底線, 但知唔得架, 佢唯有份無事發生...佢又過份地聰明, 依家已經識得同我對答如流, 有時覺得佢駁 ...

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

係呀......都知自己eq唔多夠.....次次比佢激到嘔血, 仲要諗咩方法令大家接納.......真係試完又試......
原帖由 mavis_chiu 於 10-6-5 22:53 發表
OH! 個個小朋友都要經歷下的, 真係要提升自己的EQ, 記住要有原則, 同小朋友一定唔夠你強, 佢唔會日日係咁, 不過CYCLE就一定係, 有D人話半年一個CYCLE, 不過我個哥哥就一定唔係啦...係成日係咁, 小朋友要學習表達自己 ...

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

今日e生女小一派位 ......唉.....居然派咗廿九志願.......都唔知點派.......痴痴地嫁 ! 真係四年後到自己.......

王國長老

王國長老

由於回應數已過2,000, 煩請各位開新PART繼續討論, 多謝合作!

edea
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

首頁

尾頁

跳至