跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

我個仔就黎18個月啦, 成日撩佢講野, 佢都唔肯講, 雖然之前都聽過佢講 "爸爸, 媽媽, 姐姐, 波波....." 都識差唔多 10 個, 不過叫佢講, 佢唔講嫁, 外星話就不停講, 都唔知係唔係男仔真係遲d講野嫁.......真係有d擔心呀

子爵府

唔使擔心啦,你都話佢識得講一d嘢啦,佢只不過係唔肯跟你講啫,等佢再大d,一定會講好多嘢俾你聽ga,始終有d bb唔like表演俾人睇ga。

大宅

dont worry, 我亞大b都係差不多兩歲幾先識講野, 而家不停講仲覺得佢好煩, 所以唔洗驚 !

大宅

醒目開學勳章

佢又唔係唔識講, 有d都聽過佢講, 不過你越叫佢講, 佢就越唔講, 但係外星話就講唔停, 唔知月尾帶佢去打歲半針, 醫生會唔會要求見下佢, 講下佢呢樣問題呢? 唔通男仔真係遲d至講野, 我個女歲半個時都識講嫁啦, 而且唔駛我叫佢, 佢都會自己講, 呢個仔就唔得啦, 好似同你玩針對咁.........

侯爵府

醒目開學勳章

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-12-16 17:00 發表
佢又唔係唔識講, 有d都聽過佢講, 不過你越叫佢講, 佢就越唔講, 但係外星話就講唔停, 唔知月尾帶佢去打歲半針, 醫生會唔會要求見下佢, 講下佢呢樣問題呢? 唔通男仔真係遲d至講野, 我個女歲半個時都識講嫁啦, 而且唔 ...

我b女都係叫佢就唔講,唔叫就講,健康院姑娘都話未必有問題,叫我bb2歲返去follow up多一次啫,所以你唔使太擔心,未必要見醫生嘅.

複式洋房

我仔仔都係未識講野呀, 身邊一個個朋友仔細個我個仔既bb都識得講, 唉........好有同感, 叫佢, 佢唔講架, d人成日話唔駛急, 好快佢就講好多野, 一個月等一個月......我好想快d......佢連媽咪都未識叫呀.........所以2歲都要返健康院.......我已經成日同佢講野架啦, 盡諒用疊字, 佢都唔講, 我知佢明架.......唔通要等2歲......仲有幾個月呀!
請問:bb一講野係唔係就學得好快架????

大宅

靖雪.柏翹 (BBQ) ,
我個仔情況同你一樣, 自己又無太多時間教(要返工),平日工人湊, 你地驚唔驚佢講野會學左工人?

複式洋房

我覺得又未必會學工人講野,因為自己同家人(婆婆,99等)都有同佢玩,不過其實我會帶佢去健康院,講到好嚴重,擔心佢唔講野,依家排緊期,等見醫生.因為我都驚佢會唔會有咩,所以唔肯講野,早d check,安心d,萬一有d咩事,都希望早d補救

男爵府

我大女就係兩歲先開口講野,真係兩歲先識講媽媽,爸爸,但一講,就好快識講好多野,唔洗一個月就講到句子,睇得出佢之前係一直吸收,只係唔講出口,所以大家唔好氣餒呀,要KEEP住係咁同佢講........
咁你地有冇同BB報N1呀,返學真係好有用嫁..........
原帖由 靖雪.柏翹 於 09-12-21 12:26 發表
我仔仔都係未識講野呀, 身邊一個個朋友仔細個我個仔既bb都識得講, 唉........好有同感, 叫佢, 佢唔講架, d人成日話唔駛急, 好快佢就講好多野, 一個月等一個月......我好想快d......佢連媽咪都未識叫呀.........所以2 ...

首頁

尾頁

跳至