親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

台中清境是四季可去, 適合一家大小或二人世界的旅遊區, 春天看花, 夏天草原, 秋天紅葉和星空, 冬天賞雪. 今年第一次去是在夏天, 方覺台灣也有很美的地方, 在這裏和大家分享相簿:

http://www.myphotobook.com.hk/flipbook/family/taiwan/

行程:
Day 1:
台北 (住西華飯店, 早餐好正)
鼎泰豐
+ 永康牛肉麵
下午去Babyboss (孩子開心, 大人悶極)
晚膳:
小李子清粥小菜

Day 2:
坐高鐵去台中, 租車自駕到清境 (和運counter在高鐵站, 須預訂)

住宿黃慶果園 (乾淨舒適, 招呼好)

晚膳: 清境牛排
館 (普普通通)

Day 3:
上合歡山, 風景十分秀麗

下午茶: 清境普羅旺斯玫瑰莊園法式下午茶
晚膳: 魯媽媽擺夷料理 (環境十分好, 菜式很有特式)

Day 4:
遊青青草原, 睇綿羊show, 小朋友好開心 (冬天清境有雪, 可改到玩雪的地方)

下午回台中還車, 坐高鐵返台北

晚膳: 太和殿吃火煱 (果然名不虛傳)

Day 5:
最後衝刺: 往師大書城掃書 (同樣的書, 比誠品便宜多了)

師大附近有很多特色餐廳, 午膳於一日本料理 (很不錯)

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

感謝分享啊
係啦....台灣美的地方真係好多好多

睇完你本相簿真係又想去過....
但我要忍

子爵府

畀面勳章

謝謝你的分享.

我月底也會去台北跨年~

你的相片拍得很靚~

男爵府

BK Milk勳章

想PLAN 新年去,不是第一次入TAIWAN .
想問宜家去申請台証是否可以網上申請. $55.
請問你知唔知邊個網址.

別墅

其實唔駛上網申請, 上次我都係上網做好晒, 但去到機場排隊等左1個鐘佢先話做唔切, 叫我地去做落地簽証, 結果係桃園機場唔駛15分鐘就搞掂. 當然你要check 清楚是否合落地簽証的條件.
https://nas.immigration.gov.tw/

原帖由 fannyyug 於 09-12-16 10:31 發表
想PLAN 新年去,不是第一次入TAIWAN .
想問宜家去申請台証是否可以網上申請. $55.
請問你知唔知邊個網址.

男爵府

BK Milk勳章

我都係諗住早D申請.
因為怕到時落地簽証有人話好長條隊.
所以先係香港拎証.
我想問你上次上網申請 , 先等幾耐先有証拎.

另外想問你去清境. 青青草原.
可以點去. 我地無人識駕駛.
咁可以點去. 坐咩車.
唔該哂你, 你影D相好靚.

原帖由 blip 於 09-12-16 10:56 發表
其實唔駛上網申請, 上次我都係上網做好晒, 但去到機場排隊等左1個鐘佢先話做唔切, 叫我地去做落地簽証, 結果係桃園機場唔駛15分鐘就搞掂. 當然你要check 清楚是否合落地簽証的條件.
https://nas.immigration.gov.tw ...

子爵府

請問太和殿火煱小朋友也適合食嗎 ? 那裡的食物是否真的好好味 ? 價錢如何 ? 謝謝解答.

原帖由 blip 於 09-12-15 17:20 發表
台中清境是四季可去, 適合一家大小或二人世界的旅遊區, 春天看花, 夏天草原, 秋天紅葉和星空, 冬天賞雪. 今年第一次去是在夏天, 方覺台灣也有很美的地方, 在這裏和大家分享相簿:

http://www.myphotobook.com.hk/fl ...

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

見到D小籠飽好想食呀.

別墅

鴛鴦鍋lor, 大人食辣, 小朋友食清湯, 我女話最好味係冰豆腐, 如果唔食貴野, 幾百蚊港紙都得. 有網頁:

http://www.taihodien.com.tw/

原帖由 wendyyy 於 09-12-16 14:17 發表
請問太和殿火煱小朋友也適合食嗎 ? 那裡的食物是否真的好好味 ? 價錢如何 ? 謝謝解答.

別墅

我上網辦去機場攞, 結果係班機要飛都俾唔到我, 仲係追問至叫我唔好等, 去到桃園由頭做過仲快. 桃園係有隊, 但人手足, 好快. 香港櫃位得一個人做, 唔好制. (這是今年七月的經歷.)

很多民宿也可以安排包車, 由台中高鐵站出發, 價錢其實跟租車差不多, 至於公共交通則不太清楚, 好像較轉折, 而且班次不多.

我們去過的民宿網上有資料可作參考
http://www.homestay.com.tw/tour/pickup.htm

原帖由 fannyyug 於 09-12-16 12:55 發表
我都係諗住早D申請.
因為怕到時落地簽証有人話好長條隊.
所以先係香港拎証.
我想問你上次上網申請 , 先等幾耐先有証拎.

另外想問你去清境. 青青草原.
可以點去. 我地無人識駕駛.
咁可以點去. 坐咩車.
唔該哂 ...

男爵府

BK Milk勳章

原帖由 blip 於 09-12-16 15:29 發表
我上網辦去機場攞, 結果係班機要飛都俾唔到我, 仲係追問至叫我唔好等, 去到桃園由頭做過仲快. 桃園係有隊, 但人手足, 好快. 香港櫃位得一個人做, 唔好制. (這是今年七月的經歷.)

很多民宿也可以安排包車, 由台中高 ...

我都係早d申請, 因為我媽係泰國人, 拎泰國passport.
要去力寶申請. 你既經歷都幾險 .

侯爵府

原帖由 fannyyug 於 09-12-16 15:39 發表

我都係早d申請, 因為我媽係泰國人, 拎泰國passport.
要去力寶申請. 你既經歷都幾險 .

咁你快d去申請啦...唔係香港人好似要成個月嫁
(我朋友媽媽上次都係咁...
但後來好似約3星期都拎到啦)

大宅

原帖由 blip 於 09-12-15 17:20 發表

http://www.myphotobook.com.hk/fl ...

你幾時去架? 我今年暑假先去完, 剛在風災前, 又係先在台北玩, 再坐高鈇上台中租車自駕遊上清境, 然後去埋月潭再回港.

我都好鐘意清境, 青青草原, 合歡山, 仲去埋盧山溫泉, 自駕遊真係好 free, 民宿又舒服. 不過我book 唔到黃慶果園, 只book 了附近, 但感覺很不錯, homestay feel!

伯爵府

好媽媽勳章

我剛申請過,整文件,正確填form,外籍人要2days有得羅。
原帖由 010 於 09-12-16 17:32 發表

咁你快d去申請啦...唔係香港人好似要成個月嫁
(我朋友媽媽上次都係咁...
但後來好似約3星期都拎到啦)

大宅

C啦,我重以為係網上做機場攞証係最快,請問如果香港好多人排隊我係咪可以唔理直接去到做落到簽証就可以, 請覆

別墅

既然做左, 咪去機場睇吓, 人多即走, 上次都冇手續要辦, 去台灣由頭再做過之嘛
原帖由 多啦A 於 09-12-16 19:14 發表
C啦,我重以為係網上做機場攞証係最快,請問如果香港好多人排隊我係咪可以唔理直接去到做落到簽証就可以, 請覆

別墅

我都係風災前去, 清境樣樣都好, 唯一唔好係多蒼蠅, 多到怕.

原帖由 peipeibb 於 09-12-16 17:43 發表

你幾時去架? 我今年暑假先去完, 剛在風災前, 又係先在台北玩, 再坐高鈇上台中租車自駕遊上清境, 然後去埋月潭再回港.

我都好鐘意清境, 青青草原, 合歡山, 仲去埋盧山溫泉, 自駕遊真係好 free, 民宿又舒服. 不過 ...

大宅

謝謝,我12月23日都係book左黃慶果園希望同你一哋一樣玩得咁開心

子爵府

我6月時是 book 這個公司 : -
汽車是使用8人車, 冷氣好ok, 司機很nice, 汽車很乾淨, 所以, 我推介這間公司給大家 http://bubugo.drp.com.tw/ (服務專線:(886)986629486) !

侯爵府

係...真係無諗過咁多...
個次搞到我地一家係戶外食野要快手快腳!

原帖由 blip 於 09-12-16 20:07 發表
我都係風災前去, 清境樣樣都好, 唯一唔好係多蒼蠅, 多到怕.

首頁

尾頁

跳至