夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

pipi331,

加油呀!我2個小朋友都係遲緩.我都係度努力緊.係好辛苦.但係見到佢哋有進步,我會好開心.有回報嘅!努力!

男爵府

畀面勳章

樓主,俾d心機同耐性,第日你會發現你既努力係唔會白費架。

有時我發覺有事既時候女人比男人仲硬淨同堅強,好多時都係女人撐住咋,但係男人就一d都唔識欣賞,仲係度嫌女人煩。

大宅

好媽媽勳章

pipi331

hi, 我地之前在特殊教育響我個topic傾過的, 你小朋友好嗎?
我都比好多人阻擋我帶呀女去做訓練ga, 侮辱、取笑、奚落....但我唔理, 乜都唔理, 冇人可以阻止我去愛我個女, 我愛佢, 我為佢好, 所以1定要做訓練

大宅

好媽媽勳章

替你高興呢
佢地而家幾大呀情況點呀?

原帖由 htada 於 09-12-26 23:55 發表
pipi331,

加油呀!我2個小朋友都係遲緩.我都係度努力緊.係好辛苦.但係見到佢哋有進步,我會好開心.有回報嘅!努力!

大宅

好媽媽勳章

我女同你女年齡相若, 都係句子組合好差
原帖由 foggyao 於 09-12-23 16:19 發表

想問係可點自己操練句子呀?我女3歲,都係話佢言語遲半年到,佢而家都多講左句子,但組合好差,同好多音都講唔到,所以人地唔係好聽得明佢講咩。

因我問題都唔切合呢個題目,你可否pm我,教下我呀?

樓主,加油呀! eq既野,真係唔係人 ...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

pipi331,
好耐冇見,你仔仔仲細,而家教好大機會追番,不過就辛苦你啦,好在有工人幫吓你手~d男人係咁架啦,成日覺得d女人囉嚟搞,又話我地女人緊張,咁梗係架啦,係我地自己懷胎十月生嘅,我地梗係想佢地健健康康啦,唔通冇事冇幹自己搵苦嚟辛咩?唔好俾其他人discourage你,初初係好辛苦,但一定有回報,加油呀!
你老公如果唔太過份,你就忍吓佢先啦,遲d佢見到仔仔有進步就會知你今日做嘅係啱架啦~

珍珠宮

原帖由 weiwai 於 09-12-30 03:23 發表
pipi331

hi, 我地之前在特殊教育響我個topic傾過的, 你小朋友好嗎?
我都比好多人阻擋我帶呀女去做訓練ga, 侮辱、取笑、奚落....但我唔理, 乜都唔理, 冇人可以阻止我去愛我個女, 我愛佢, 我為佢好, 所以1定要做訓練: ...
點解可以咁架!唔幫手都算,點可以咁對人!

大宅

好媽媽勳章

我身邊人對我的反對更什
6299, 非常反感我帶女女去做訓練
對我冷嘲熱諷
但我堅持...
我同佢地講, 呢個世界冇人可以阻止我帶呀女去做訓練
冇人可以阻止我幫呀女
己經年幾了,而家3歲
各樣進展不錯
除了大肌(慢2個月), 其他有3歲能力了
你要在有限的資源裡,比你女女最多的訓練(包括家居訓練)
訓練, 係隨時隨地也可的
加油

原帖由 VKwan 於 09-12-30 18:15 發表
點解可以咁架!唔幫手都算,點可以咁對人!

大宅

好媽媽勳章

咁而家你仔仔情況點呀
原帖由 Fion710 於 09-12-16 11:11 發表
你要加油,我囝囝都係發展遲緩足足比同齡遲2年,初初都會影响夫妻感情,同個人情緒,你試揾社工傾吓....

男爵府

好媽媽勳章

回覆 44# weiwai 的文章

囝囝3yr9m, 句子組合未能完全掌握.好多發音未準確.但他己開口肯表達所見所想.不過我都要估估吓先知佢講乜.大小肌重排緊政府.私人實在嶞負責唔起 只好自己同佢玩多d

囡囡由於好細嗰已開始訓練.情況及進度會好少少.相差無咁遠.希望可以快d追返晒.不過重有腦積水問題 真係擔心死人.

我當初都被人話.不過我堅持.囝囡係我生的.我唔想佢哋錯過黃金時期去追返進度.話之佢哋講乜

禁止訪問

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 pipi331 於 10-1-1 22:33 發表

無錯 訓練系必需. 佢地系無支援的情況下返普通學校系浪費時間. 惟有堅持做訓練, 比識的人教個小朋友 同埋教我地系屋企點教 至幫到個小朋友. 我c6的問題系初則口角, 繼而動武. 一feel 到佢又short咗要即刻收声, ...

真係難為妳!(對住大個隻)

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 pipi331 於 10-1-1 22:33 發表
無錯 訓練系必需. 佢地系無支援的情況下返普通學校系浪費時間. 惟有堅持做訓練, 比識的人教個小朋友 同埋教我地系屋企點教 至幫到個小朋友. 我c6的問題系初則口角, 繼而動武. 一feel 到佢又short咗要即刻收声, ...

咁打人就真係,佢係打你定仔仔呀?重手嗎?

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 pipi331 於 10-1-4 00:55 發表

主要系打我, 所以我學懂 佢一發瘋 要即刻收口, 因為系打死無命賠, 無警都無用. 亞仔扭得太勁, 佢都會打亞仔. 佢明顯系失控.
至嘔血系 佢平日會扮哂細心, 懶扮好人,不斷咁踨個仔, 惡行多不勝數, 嚟橫折曲. 講唔 ...

請問你c6在未結婚前, 即拍緊拖時, 有無打你? 脾氣很暴躁?

你帶仔仔周圍去做訓練, 睇得出你好錫仔仔, 但你有無想過, 仔仔會有樣學樣, 長大後有暴力傾向?

如果我係你, 唔會忍受俾人打, 一定帶埋個仔走. 為個仔好唔係做training咁簡單, 俾他身心健康也很重要, 你都唔想佢返學後欺凌同學/怕事自卑, 甚至打埋你?!

如果你唔知點做好, 又無經濟能力搬出去, 可以搵社工協助, 點都要踏出第一步. 你真正為個仔好, 就唔好再拖!

大宅

好媽媽勳章

yes
原帖由 jaycee_mami 於 10-1-4 10:01 發表

請問你c6在未結婚前, 即拍緊拖時, 有無打你? 脾氣很暴躁?

你帶仔仔周圍去做訓練, 睇得出你好錫仔仔, 但你有無想過, 仔仔會有樣學樣, 長大後有暴力傾向?

如果我係你, 唔會忍受俾人打, 一定帶埋個仔走. 為個仔好 ...

禁止訪問

王國長老

原帖由 pipi331 於 10-1-5 00:09 發表
結婚前後系2個人...
我反枱走咗去 我帶住2個細佬, 無娘家 會非常麻煩.
佢一年至少發一 二次瘋, 真系唔講得笑.
社工未必幫到我, c6死話chi線果個系我, 唔會肯開心見誠傾. 攞綜緩又唔合資格,再者 太公果份跟本唔夠用,正苦服務亦唔夠比亞仔. 去到見社工佢都系叫我自己諗掂佢.

If your C6 refuses to admit that he has problem, it is hard to help him. Shame of the social worker saying that 叫我自己諗掂佢.

大宅

好媽媽勳章

真係好似當年嘅我身處嘅局面
原帖由 pipi331 於 10-1-5 00:09 發表

結婚前後系2個人...
我反枱走咗去 我帶住2個細佬, 無娘家 會非常麻煩.
佢一年至少發一 二次瘋, 真系唔講得笑.

社工未必幫到我, c6死話chi線果個系我, 唔會肯開心見誠傾. 攞綜緩又唔合資格,再者 太公果份跟本唔夠 ...

複式洋房

樓主:

我都係過來人..日子天天過, 大細仔天天新款搞對抗,
我明有幾慘...

不過, 你要跟自己講, 個小朋友係自已的, 他無得選就係
你倆個仔, 無得選就天生有病, 你不對佢好, 更不望人家
對他好. 我老公初初也過不了自已, 事事對抗, 看不順眼
小題大作, 對家所有人所有事也覺不合理, 對住個甘既人
係好辛苦, 語中有骨, 我哭了又哭, 后來, 我叮醒了自已,
他要說話尤他說, 哦哦哦...不要回嘴, 他已借題找小朋友
出氣, 若你還回嘴就難收拾殘局, 更傷感情, 給他時間慢慢接受啦...不會是兩三個月, 或要一年架...佢地男人eq
低呀...你有姐姐幫來照顧仔仔已經好好多了..

努力! 你今天做的, 付出的, 日后他會體會到, 感受到..
只要不將關係惡化, 就算暫時沒進步, 凍結也是一個
暫緩辨法!

他跟你結婚在一起, 當然是愛你啦..只不過, 情緒控制就
係佢自已既事, 低左d囉...慢慢來啦...

首頁

尾頁

跳至