論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

最近醫院來捉我個印印一定要佢去照肺,因為3個月前佢咳左好耐就帶佢去醫院驗痰,而家驗到有肺結核病,咁呢幾日等醫生比信去買機票送佢走,尋日補哂錢比佢,叫佢先隔離.

印妹今日打比我都有打返去中介公司,點知個老細同翜講,咁你仲洗唔洗幫你搵新老板...印妹係咁同我講...太太我仲有兩星期先走.

我問佢:你而家仲想搵新家庭呀?你有傳染病喎,如果女傭公司仲介紹野你做,你同公司都即係害人同呃人者...

印妹可能見漏左口風就話一定返鄉下....我覺得呢個女傭同間公司都好有問題law.

請女傭最緊要唔好比佢自己驗身,我覺得有d醫生係幫工人隱瞞健康架.
<br><br>

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

好恐怖

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 YY1101 於 09-12-16 18:12 發表
好恐怖

21號先去醫生道攞信,話証明佢可以坐飛機,剛剛佢打來話叫我比機票錢佢,同埋間公司幫佢搵到新主人,叫我寫推薦信比佢,仲叫我唔好寫佢有呢個病...你地話得唔得呀?

我話你有傳染病呀而家,你仲叫我幫你呃人?萬一你要揍bb,咁我咪幫你害人?間公司仲話,佢而家一離香港冇顧主就好難返來....呢間公司係唔係傻架,咁都叫我幫下佢喎,呢個印印如果又勤力又聽話我都寧願出錢醫到佢好為止呀.

但佢唔係呢d工人呢,又懶又精又古感.
<br><br>

大宅

畀面勳章

寫佢有呢個病:傳染病

洋房

回覆 2# chinatea 的文章

得唔得公開個印名, 等大家小心d???

公爵府

請問係邊間AGENT公司咁無良..唔該PM話我知啦~

水晶宮

原帖由 Ivy124 於 09-12-16 21:08 發表
請問係邊間AGENT公司咁無良..唔該PM話我知啦~

等21號我去agent公司印妹簽埋d解約文件先得,推薦信我一定唔寫架啦,21號醫生紙一出我就即日出機票比佢一定唔會比錢佢架啦.
<br><br>

大宅

題外話,間e院成3個月先通知你都好離譜.你地一家都要小心d. Take care!
即日機票都係咁話,有d工人寧願唔上機,我見有d媽咪送埋佢入閘.
間agent好離譜!到時要開名比大家小心.
原帖由 chinatea 於 09-12-16 22:41 發表

等21號我去agent公司印妹簽埋d解約文件先得,推薦信我一定唔寫架啦,21號醫生紙一出我就即日出機票比佢一定唔會比錢佢架啦.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 1# chinatea 的文章

樓主應去通知信入境處+醫生信,正明個工人有肺結核(傳染病).代有其他老闆入紙申請佢(工人)時,入境處會唔批vist.

子爵府

State this termination reason & send to Imm dept.

複式洋房

原帖由 winglongyan 於 09-12-17 12:31 發表
樓主應去通知信入境處+醫生信,正明個工人有肺結核(傳染病).代有其他老闆入紙申請佢(工人)時,入境處會唔批vist.

係.....講得好o岩, 即通知入境處+醫生信,正明個工人有肺結核(傳染病), 如果唔係後果真係好嚴重........"肺結核"會傳染架...........真係離普 !!!!!!!!!!!!!!

珍珠宮

原帖由 winglongyan 於 09-12-17 12:31 發表

要快呀!咪個client accept 咗個工人, agent 又袋袋平安啦!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

複式洋房

咁既agency都冇既......

複式洋房

咁既agency都有既......

民房

睛靈勳章

poor agent, pls pm me tha agent name, thanks!

水晶宮

原帖由 winlau 於 09-12-18 11:08 發表
poor agent, pls pm me tha agent name, thanks!

我地係元朗請架,有件事我未清楚所以唔公開佢地個名,但印印就同我妹講話係另一間agent幫佢搵左主人,但我就唔係好信啦,要攪清楚佢係唔係有另一間幫佢.

不過我想搵下佢前顧主...我最大錯誤就係舊年簽佢時冇追佢攞推薦信,因為工人係我妹去見架,佢見左3次傾左一輪ok我就簽,呢樣係我做漏左.

因為我問過醫生,肺結核唔係即染就即發作架,係潛伏左一段時間菌越來越多傷到肺就會咳好耐斷斷續續咁.

我諗佢都係比舊主人發覺有呢個病先cut佢架.

我只知佢舊顧主住何文田,有兩個小朋友一男一女,係九龍城讀書,男仔係喇沙小學,佢揍完返學仲要去婆婆道做野,之後再揍仔返屋企架.

如果呢幾日你地請印印ID no:W575602(5) 就一定唔好請啦.

佢要求左一次我比推薦信,唔好寫佢有病,我冇當面say yes or no之後佢冇再提過,我諗公司可能會出術幫佢架.
<br><br>

水晶宮

我尋日已經send左信去啦,仲copy左醫院個報告架啦,我請佢揍一老一b,都攪到我死死下,我媽70幾去左醫院照肺,不過我細佬個女得兩歲就唔可以照,而家比藥佢食兩星期睇下有冇反應.

我前日本來請左個鍾意幫手去洗屋,點知個鍾點都唔敢來,我同亞妹洗左兩日,買比佢d床同柜都唔知掉唔掉好....真係人都癲.
<br><br>

子爵府

原帖由 chinatea 於 09-12-18 12:36 發表

我尋日已經send左信去啦,仲copy左醫院個報告架啦,我請佢揍一老一b,都攪到我死死下,我媽70幾去左醫院照肺,不過我細佬個女得兩歲就唔可以照,而家比藥佢食兩星期睇下有冇反應.

我前日本來請左個鍾意幫手去洗屋,點知個 ...

打電話去衛生署查詢點樣消毒家居

水晶宮

原帖由 bbfish1992 於 09-12-18 14:11 發表

打電話去衛生署查詢點樣消毒家居

佢地話最好我地自己用消毒藥水抹多幾次就ok喎,如果搵佢地來就會成間灑臭粉架啦,話唔洗咁嚴重喎.

天寒地凍手都硬哂....
<br><br>

水晶宮

原帖由 chinatea 於 09-12-18 23:27 發表

佢地話最好我地自己用消毒藥水抹多幾次就ok喎,如果搵佢地來就會成間灑臭粉架啦,話唔洗咁嚴重喎.

天寒地凍手都硬哂....

肺結核印印尋日中午送走左返印尼啦,好多謝教我去信比移民局果位太太,原本我覺得政府部門係唔會咁快做野,點知咁快就攪到醫生簽出境紙捉佢上機,唔該哂.

移民局都提醒,請工人唔好信佢地話平就比佢地去"相熟醫生"道驗身,要帶佢地去自己睇開d醫生道做,因為話佢地d相熟醫生真係連"佢地已經有左都驗唔出架"什至有皮膚病都驗唔到架,你地明架啦.....
<br><br>

首頁

尾頁

跳至