爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

買了架二手車(中價),但今日在停車場練習時high花了車頭,有幾條銀色痕同一條黑色痕,咁點算??唔知好唔好去整? 係唔係好貴?? 好後悔!!

複式洋房

如果唔係太西利,應該$1000之內哇,
係呢,樓主買左咩車,我都準備想買車,交流下~

男爵府

原帖由 WMH05 於 09-12-16 23:12 發表
買了架二手車(中價),但今日在停車場練習時high花了車頭,有幾條銀色痕同一條黑色痕,咁點算??唔知好唔好去整? 係唔係好貴?? 好後悔!!

第二日就出事, 又真係幾赤既...

如果d痕唔係好深, 可以試用腊捽o下佢, 應該可以捽走一部份, 如果都係接受唔倒, 而家噴一幅一般六至八舊水左右...

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

樓主唔好甘傷心啦....
我之前架新車,都整花過好多次,車尾又試過俾老公撞爛....我都心痛到極點呀!
我覺得,如果唔太顯眼,由得佢先啦...整一整都幾貴下...

My Two Princess

大宅

我之前都試過係停車場轉彎時high花左架車, 近車門位置括左一勿油, 汽車經紀介紹我揾間車房噴返油要$1600呀, 唔知有冇俾人揾笨收貴左

複式洋房

係Corrola,價$9萬.

原帖由 惡少K 於 09-12-16 23:47 發表
如果唔係太西利,應該$1000之內哇,
係呢,樓主買左咩車,我都準備想買車,交流下~

複式洋房

原帖由 WMH05 於 09-12-17 22:34 發表
係Corrola,價$9萬.

你係唔係想講corolla??

複式洋房

yes.

原帖由 惡少K 於 09-12-17 22:43 發表

你係唔係想講corolla??

複式洋房

請問係用那隻腊?
因我是新手,請講係邊隻名及型號,等我試試.
Thanks!

原帖由 嘿嘿 於 09-12-17 00:31 發表

第二日就出事, 又真係幾赤既...

如果d痕唔係好深, 可以試用腊捽o下佢, 應該可以捽走一部份, 如果都係接受唔倒, 而家噴一幅一般六至八舊水左右...

男爵府

原帖由 WMH05 於 09-12-17 22:45 發表
請問係用那隻腊?
Thanks!

其實一般普通水晶腊得架喇, 講究d可以去汽車用品店問下, 有d腊係有for唔同顏色既車用..

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我咪仲心痛 新車落地唔夠一星期就比老公 high 花左 整左幾千蚊啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

原帖由 WMH05 於 09-12-17 22:45 發表
請問係用那隻腊?
Thanks!

若果未入肉(見到銀底),用粗腊可以求得到八九成。不過你可以去叫相熟車房幫你,我試過小小地佢地唔收錢,一分鐘都唔使就ok。
入肉又唔想比人整可以自己買油筆(又可以加多支油筆嘖咀),都ok架。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

揸架車去比人打打腊
幾百蚊
可能冇哂花痕
最緊要冇凹

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我都係落地即high到花左
已諗住要整一萬幾千
點知上網問人
有網友叫我用粗腊
我唔識所以揸去比人打腊
點知真係好得
d花痕冇左9成半呀

開心死我

原帖由 esmehouse 於 09-12-18 12:22 發表
我咪仲心痛 新車落地唔夠一星期就比老公 high 花左 整左幾千蚊啦

水晶宮

刮幾次撞幾次就會學識點揸車...老公系甘安慰我...因為通常整到架車果個系我...
少奶奶的身份,丫頭的命...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我朋友個老公仲搞笑,叫佢老婆如果要撞就撞埋山喎,唔好撞人地架車
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

我上個月買o左輛新A仔......點知落地都唔夠5個鐘就已經比我泊車時擦花o左成半尺長........你比我已經好好多喇~~唔好唔開心喇

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

所以我都係買新年份既二手車, 因知自己d技術有幾好!

複式洋房

香港好多魔鬼停車場, d轉彎位超窄! 入彎angle真係好細! 我新牌仔呢幾日都見識唔少!

大宅

我架新Stream今日(即第7天)禍不單行,在黃埔停車場轉彎時刮到左邊後車門,心情大差下回到自己個場(梗位)泊車連右邊司機位度門都刮花重陷咗D!:(
唔知要整幾多$??是否一定要回大昌行?若在外邊整會唔會令到原廠保養失效? 請比D意見我吖!
P.S. 我是新手一名,什麼都唔識!

首頁

尾頁

跳至