母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我睇過好多articles,講bb係媽咪肚裡面已經吸收夠佢6個月份量既鐵質同微量元素,所以加埋頭6個月從媽媽奶吸收到額外既鐵質,係好足夠佢生長既需要。

不過到咗6個月左右,因應bb既生長情況,媽媽奶可能係鐵同鋅方便未必可以滿足bb既需要,所以要引進固體食物,而且係選擇食物方面,以補鐵同鋅為目標(因為媽媽奶仍然可以提供好豐富既蛋白質同其他營養俾bb),所以好多時啲article都會建議bb食波菜or肉呢啲含豐富鐵質既食物。

大宅

我地一人一句都未必俾到信心你(我地邊夠人地醫生咁權威吖),我建議你打去健康院人奶熱線查詢,佢地會俾到專業既意見俾你。

老實講,自從我俾坊間對人奶不是太大認識既醫生們(包括私家急症室醫生同兒科醫生)誤導多次,延誤病情,我睇醫生時會自己分析吓,覺得有問題就上網搵啲醫學報告睇同埋問多幾個專業意見,始終人奶未普及,人奶媽係要行多幾步來保障自己同bb。

原帖由 shalalaor 於 09-12-17 18:30 發表
但我阿b唔係早產喎, size & height全部都average, 今日仲驗埋血, 証實佢d 黃氣係人奶黃, 唔係個肝有事, 見到佢抽血個樣, 真心痛...好彩冇事啫...
係咯, 我都唔想比vitamins & iron唧supplements佢呀, ,,,但doctor又 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊