母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

昨天帶BB去健康院磅重, 因BB一直都係超細碼B, 醫生轉介我地去醫院睇兒科, 並問為何我們還不給肉BB吃(BB八個月大), 而護士則問為何不試試給BB吃奶粉. BB現在在6.4公斤. 一天吃三餐奶各五安, 兩餐糊仔加瓜菜水果或蛋黃等, 都不算吃得少, 但醫生只叫我們俾多點BB吃. 護士說應該給BB吃粥, 若BB不想吃奶就只給粥BB吃, 我說我怕只吃粥沒人奶營養全面, 她竟說粥和肉的營養更全面更適合BB, 還問我知不知道BB一歲後固體食物己能取代奶. 但我BB只有八個月大... 真不知她想怎樣... 我反問她她便說她不太清楚, 要我們帶BB到醫院抽東西來驗才知道...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我覺得姑娘冇錯. 8個月大既bb 都係時侯要開始食少少肉碎同埋粥仔.

奶同固體食物去比較, 固體食物係有營養d. 奶既營養係足夠俾細既bb 身體所需, 亦切合佢地既腸胃消化能力. 但bb 一大左個, 活動量大左, 腸胃亦開始要"學習" 去消化固體食物, 就需要其他營養, 咁奶既營養都相對地不足. 況且bb 都要去學習咀嚼食物呢.

如果你個b 肯飲人奶, 咪繼續餵人奶, 唔駛轉奶粉. 不過固體食物方面, 真係要開始俾多少少種類既食物俾bb 食.

大宅

好媽媽勳章

回覆 1# bosch 的文章

我同意呀!8 個月大要食粥仔要有肉到肚嗰種,因為要學習咀嚼,而且bb開始大所需要既營養更多要更全面!我自己bb1歲有多,一直全人奶,5個月左右開始俾糊仔佢試,7 個多月開始試粥仔,每次少少,一路加多,直至可替代一餐為止,我bb依家一日2 餐粥仔,一餐水果or果汁做小點,其餘飲奶!佢由出生到依家一直係大碼bb,其他人往往估計佢年齡比實際大,而且一切發展都算快,佢11個月已識自己行十多步!所以我們要為bb選最好的東西,以幫助其發展!

大宅

畀面勳章

我bb都係奀b, e+11個月得7.4kg.

其實bb8個月大, 應該要食粥仔喇, 要放d魚or免治豬/雞肉咁, 瓜菜唔少得喇, 要慢慢續樣續樣, 續少續少俾佢試下. 當然人奶要繼續喇 5oz就好似少左d, 你1oz1oz咁加上去, 食到7/8oz就最好喇. 當然睇下bb食唔食到咁多, 同埋你夠唔夠貨

子爵府

bb超細碼,都有好多原因,可能係遺傳,bb食得太少/唔夠營養,吸收得唔好,bb唔瞓得,bb身體有問題...

你可以估計吓bb係邊樣嘢令佢係超細碼,針對問題去改善.

如果睇你bb每日既食量,可能都係食得少/唔夠營養.補奶粉可謂捷徑啦,但如果你夠母 乳比佢食,我覺得無必要補奶粉,加上你個b都咁大,可以食粥仔,食肉未啦!

不過,我都覺得健康院醫生同姑娘講既真要小心接收,唔能夠全部照單全收既.我大b一向都係超細碼,12m都係得大約7.5kg.健康院醫生話,比佢食雪糕同朱古力啦,佢都咁大個囉...你話死未!

原帖由 游泳寶寶 於 09-12-17 22:24 發表
昨天帶BB去健康院磅重, 因BB一直都係超細碼B, 醫生轉介我地去醫院睇兒科, 並問為何我們還不給肉BB吃(BB八個月大), 而護士則問為何不試試給BB吃奶粉. BB現在在6.4公斤. 一天吃三餐奶各五安, 兩餐糊仔加瓜菜水果或蛋 ...

大宅

佢講既都o岩, 我明白BB越大係要俾多D固體食物, 所以我每隔一段時間試下俾唔同種類既食物, 我都有講 "兩餐糊仔加瓜菜水果或蛋黃等", 只係八個月大未開始俾肉, 我知到左一歲主要食固體食物, 呢個係人都知, 但我BB唔係一歲, 我夠知大人要食飯啦, 但我BB八個月大都未搞掂, 佢就同我講一歲, 講左而家先啦. 我BB而家八個月係細B, 但佢已識得自己企起身, 我諗大細B同發展未必有直接關係. 健康院個姑娘話一日食兩個糊仔or 粥仔就夠, 咁我個女咪兩左兩餐糊仔囉, 咁我又唔明佢點解問我有冇試下俾奶粉阿女飲. 奶粉點可以亂咁俾架, 轉奶粉牌子都分分鐘肚痛啦. 咁其實食糊仔都唔係唔o岩姐??

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

我阿b趺左兩條生長線, 由50% 去到10%. 9個月有7.4kg, 但健康院醫生話okie, 因為佢長度同頭都keep到. 佢都冇叫我唔好餵人奶, 只係叫我加到兩餐粥仔.

你bb食糊仔食得多唔多? 有冇大人飯碗一碗呀?

大宅

好媽媽勳章

BB一開始食固體食物時就已要比肉類加入糊/粥...
你遲遲唔比..到佢一歲都冇得食肉...

why你唔將肉類放入糊/粥裡? 但8個月應食粥而唔係食米糊...

原帖由 游泳寶寶 於 09-12-18 13:43 發表
佢講既都o岩, 我明白BB越大係要俾多D固體食物, 所以我每隔一段時間試下俾唔同種類既食物, 我都有講 "兩餐糊仔加瓜菜水果或蛋黃等", 只係八個月大未開始俾肉, 我知到左一歲主要食固體食物, 呢個係人都知, 但我BB唔係 ...

大宅

我買果隻米糊係適合俾八個月大BB食架! 佢通常食100ml 奶再加若80ml 米糊 (開左後). 同埋我已經即晚俾雞粥BB食(但只買到冰鮮雞, 菜我只會買有機), 我重點係姑娘問我有冇試俾奶粉同佢話粥比起奶更適合我BB, 原因為一歲後要食固體食物(但我BB未夠一歲, 呢個點會係原因呢?). 我只知一歲前奶仍然係主要食糧, 定係我concept錯呢? 我只想我BB身體健康, 重唔重肥唔肥我真係冇所謂. 只要對BB好我就會做. 我唔係特登唔俾肉同奶粉BB食, 只係我以為一歲前奶仍然係主糧. 上星期BB開始食蛋黃, 我本來都準備俾肉 BB食架喇. 我只係想慢慢來, 可能我真係太慢. 應該一開始就俾BB食肉, 佢可能會肥D掛.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊