論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

菲傭好地地會自願做野, 但你一叫佢做, 例如拖下依度, 拾下果度, 佢就黑面, 有時仲會啤住你. 照顧bb都ok, 炒佢又唔係, 唔炒佢個心又頂住頂住.

珍珠宮

啤住僱主? 咁搞鬼? 喂~ 我真係想睇下喎~

珍珠宮

原帖由 lo_mama 於 09-12-18 17:34 發表
菲傭好地地會自願做野, 但你一叫佢做, 例如拖下依度, 拾下果度, 佢就黑面, 有時仲會啤住你. 照顧bb都ok, 炒佢又唔係, 唔炒佢個心又頂住頂住.

why唔直接問佢?"What happened to you ? you look unhappy !"
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

大宅

樓主

我唸D菲菲十個有八個都係咁,我果件凡親戚到就十問九唔應,好似全世界的女人淨係得佢有M,又唔見我會咁對佢,已經同佢講好多次都係咁,我都冇氣再話佢,咁凍留返啖氣暖下肚好過。今日我以牙還牙,唔啋佢,有咩嘢就叫阿囡同佢講。

我果件做嘢都OK,唯獨這味嗅格。有時覺得都幾好笑,返工要睇老板面口,放工返屋企要睇公主面口,香港的家傭僱主真可悲。

民房

有時我都有讚佢, 話做得幾好, 咁佢就會甜絲絲囉. 不過無耐又黑面. 幾個月前, 我有問what's happen to you, 佢話好想去英國返工, 因為人地一日工作八小時. 我聽完真係火都黎埋. 我叫佢完咗contract咪去英國, 香港係咁, 我自己返工都唔止八個鐘啦, 佢呆一陣又話佢老公唔中意佢去咁遠, 只可以係亞洲做野喎.
果一刻真係想炒咗佢, 但如果第二個仲衰, 我咪暈低. :-(

珍珠宮

好媽媽勳章

佢咁講, 擺到明嫌三嫌四, 冇心留係你呢樹做嘢喎mouth:

原帖由 lo_mama 於 09-12-19 10:14 發表
有時我都有讚佢, 話做得幾好, 咁佢就會甜絲絲囉. 不過無耐又黑面. 幾個月前, 我有問what's happen to you, 佢話好想去英國返工, 因為人地一日工作八小時. 我聽完真係火都黎埋. 我叫佢完咗contract咪去英國, 香港係 ...

大宅

my one also, always 十問九唔應 and 黑面, very moody, sometimes many things to talk but sometimes never answer your questions, but she is clever, and love my baby. Now I am thinking to keep her or not after finish her contract

男爵府

我個只係黎左4個月, 懶、貪功減料已唔好, 叫佢做過仲黑晒面, 一係俾面色我睇, 一係一轉背就大聲"哎"一聲, 或講一堆印尼話。好聲好氣同佢解釋咁樣好無禮貌, 我接受唔到, 你唔想俾人話或叫你做過你自己做好本份。但結果當然一樣。後來在26日果日, 我8點幾起身都唔見佢做野, 先發覺佢原來坐起自己張床睇報紙。叫佢做野佢黑面AGAIN, 於是叫老公同佢講, 解釋一堆佢咁做唔ARM, 佢就係到喊, 最後問佢佢咁究竟想唔想做, 佢答唔想咪叫佢走囉。

我真係覺得好辛苦, 我究竟係咪要求太高呢? 我無一個工人倣到完約, 最叻果個都係差約1個月做左2年, 但都唔係HAPPY ENDING走。朋友話我成日睇唔開, D工人係咁, 好似黑面, 佢叫我應當睇唔到。但我EQ真係做唔到。我成日為左工人既事唔開心, 有時詶唔到覺, 甚至哭。而家要搵過, 好驚...好驚...

大宅

i am same as you, can't stand their impolite, moody and bad temper to me. I fired many of them, now I found a good one who worked for me 8 months and still good and obey. So never give up easily. Add oil, good luck to you.

原帖由 sisilui 於 09-12-28 04:24 發表
我個只係黎左4個月, 懶、貪功減料已唔好, 叫佢做過仲黑晒面, 一係俾面色我睇, 一係一轉背就大聲"哎"一聲, 或講一堆印尼話。好聲好氣同佢解釋咁樣好無禮貌, 我接受唔到, 你唔想俾人話或叫你做過你自己做好本份。但結 ...

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

If the maid says so, she hasn't heart to work in your house lor. You don't expect her to stay for long either cuz probably she is looking for local or overseas jobs as well.

Find replacement la!

複式洋房

same

My maid same as your's maid,always show long face to me.Very angry....

大宅

我亞媽囉....佢弱視嘅,所以冇眼睇佢...

大宅

我個工人都係咁..成日都黑面,因為個女細唔想轉工人, 佢又湊得個女都ok, 我都冇佢咁好氣, 見佢黑面就會好似睇唔到佢攞, 打算完咗個contract 就唔用佢.
原帖由 STCMa 於 09-12-18 23:03 發表
樓主

我唸D菲菲十個有八個都係咁,我果件凡親戚到就十問九唔應,好似全世界的女人淨係得佢有M,又唔見我會咁對佢,已經同佢講好多次都係咁,我都冇氣再話佢,咁凍留返啖氣暖下肚好過。今日我以牙還牙,唔啋佢,有咩嘢就叫阿囡同佢講 ...

男爵府

if i were you, i would asked her
are you feeling unhappy?
see if she has any personal problem...

if she is the kind of "唔話得" person
i would 鏟佢 and
asked her "do I owe you money?"

原帖由 lo_mama 於 09-12-18 05:34 PM 發表

禁止訪問

男爵府

我其實唔係驚炒工人, 係最驚老爺99D說話。同你一樣, 佢地覺得我對D工人唔好。例如今次個工人走, 我老爺知道後就話, "緊係啦, 你俾咁多野佢做!", 但我工人係唔駛買送, 煮飯, 唔駛接送細路去邊到學野(只係送我個女係樓下坐校車), 唔駛幫佢地沖涼。我只係要佢做清潔同我幫亞女倣功課時, 佢陪下我2.5歲既仔。但佢連做清潔都求其。而且而家D工人好唔話得咁, 我唔係鬧, 同佢講一餐道理, 佢地都覺得我鬧佢既。

原帖由 colorfashion 於 09-12-29 00:33 發表

唉你講中我心聲..工人成日攪到自己好困擾, 明明理論上請個人回家幫手係好美好既事, 但事實係變成自己夢魘, 發惡夢都試過. 我都係無一個工人做到完約, 家人對工人好鬆, 好似我就刻薄個工人,但工人對住我先露出佢地 ...

大宅

經濟許可的話, 一於自己湊. 我都係頂賤婢d自專心同神經質唔順. 就算自己辛苦d, 只要我家人安全係好值得架. 返工又心掛掛, 賤婢做左衰野又唔敢話佢, 攪到我就黎心理變態. 把心一橫, 襯佢就黎完約我咪辭工, 提早送佢返歸 .

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至