跳至

首頁

尾頁

大宅

BB已經13個月多D,但仲未識行,我自己覺得無咩問題,反正我BB大肌肉一向發展都慢一D,其他發展又無咩問題,佢7個月先識轉身,10個月先識爬,而且一開始識行就要行一世路啦,佢而家爬爬下好可愛,都唔使急.

不過我6299由BB11個月開始就日日打電話問我BB識行未,又話我要扶佢行多D,又要食咩筋補腳筋,超煩,後來老公同我講原來佢都係歲半先識行下次佢地再問我都唔係點答佢...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

係呀.. 99 成日問識行未, 識叫人未... 好煩

大宅

我阿囡都唔識行呀~~ 又係成日俾人問...

我阿媽仲攪笑, 佢話因為我無俾阿囡食鹽, 所以佢無力行路, 要食少少鹽先有氣力喎...

健康院都話過左一歲可以開始食少少鹽, 所以我而家都係佢d粥加少少鹽, 費事我阿媽成日咦咦哦哦.

大宅

原帖由 mokcnine 於 09-12-19 02:09 發表
我阿囡都唔識行呀~~ 又係成日俾人問...

我阿媽仲攪笑, 佢話因為我無俾阿囡食鹽, 所以佢無力行路, 要食少少鹽先有氣力喎...

健康院都話過左一歲可以開始食少少鹽, 所以我而家都係佢d粥加少少鹽, 費事我 ...

食鹽?! 好似食鈣比較有科學根據
不過如果無傷大雅我都會照做,真係可以哦死人ga

別墅

我仔都未呀,急都冇用!連講都未!當佢bb!

大宅

叻叻勳章

各人發展都會唔同, 我識有個bb9個月已經識得行添, 咁唔代表佢叻d架嘛~

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

大孖識扶住啲嘢行 細孖上個月先識爬 佢哋發展比較慢 好多嘢都未識做 健康院安排咗佢哋見e生

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

chikkee,我b妹同妳bb一樣,7個多月先識轉身,10個半月先識爬,又唔識用手指尖攞野,大小肌肉發展都唔好,次次返去健康院都唔合格,我都唔知喊過幾多次 但我日日同佢玩同佢訓練,而家先至叻少少,可以用手指尖攞豆豆放入益力多樽,近呢兩日唔洗扶自己行到6、7步。
其實我地都急唔嚟,我都覺得bb爬爬好可愛,有一日佢地自己ready好就會突然行比你睇,到時就要看牛仔啦

大宅

我bb的姑姐響bb11個月時都問我bb識行未ga,因佢見佢同事個仔一歲幾已經通屋走,跟住見親我都會問bb識行未.......我本身唔急,,,覺得俾bb爬多d,先再行都未遲丫....有時都好忟ga...

而家bb差唔多14個月,今日可以響姑姐姑媽面前行來行去喇,終於唔使再俾佢地問喇

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

其實爬多D係好架

我個仔都係啱啱識行, 之前一路都唔行架, 最多都係扶住D傢俬行幾步, 後來我買咗架學步車俾佢推住行, 好快就識啦

大宅

各位其實唔使理其他人點講ga,講真,距識唔識行我地都逼唔到嘅,總之身體健康,同埋返健康發姑娘無話有事就得喇!!
我熹熹都係哩兩個星期先識行,初初都係行得幾步,慢慢宜家成屋走喇..初時d人都成日話距咁遲唔識行,又唔識講野..但我無理距地lor..因為我都控制唔到,距識行自然會行,我熹熹仲要係連教距行都唔肯呀..所以大家唔使擔心呀!!

伯爵府

我囡囡都0岩0岩13個月大了, 佢可自行有坐到企起身, 係大床會行, 係地下可能怕跌唔會行, 但單手拖住佢, 佢行得好穩, 其實我唔膽心佢幾先肯放手行, bb各個發展都唔一樣, 只要按佢自己既schedule就可以了, 所以我唔會逼佢呀, 大家都唔洗太膽心呀.

大宅

我個仔都係未識行,又係成日比人問呀仔仲未識行呀 ?不過我無理佢地,不過呀仔又係懶左d成日都唔肯行,同佢行2步就坐返係地下爬,我已經買左手推車同學行車比佢,都係吾肯行,無哂辨法,所以迫都迫吾黎

大宅

原帖由 Muimuipig 於 09-12-19 18:22 發表
chikkee,我b妹同妳bb一樣,7個多月先識轉身,10個半月先識爬,又唔識用手指尖攞野,大小肌肉發展都唔好,次次返去健康院都唔合格,我都唔知喊過幾多次 但我日日同佢玩同佢訓練,而家先至叻少少,可以用手指尖攞豆豆放入益力多樽 ...

嘩..你BB都可以行都幾步啦...OK呀..
我BB一扶住佢行就跪在地爬,我同意你講BB到ready時就會show比我睇,好似講野一樣,雖然BB唔識講,但佢都日日input 緊database,突然有一日就會一輪咀講啦..都唔使逼啦..

大宅

我bb係10個月一星期行到依家......我都覺得個個bb發展都唔同~冇得勉強架~~我屋企附近有個bb18個月都未識行.....但我同佢媽咪講~發展唔同~冇得比較架~
佢又問我bb幾多隻牙仔~我答佢16隻!佢話佢bb得8隻~-0-"我話慢慢黎啦~唔洗急wo~總之3歲前咩都唔識先至好驚啦~~

男爵府

其實我都鍾意佢爬多D先, 佢身體冇問題遲D一定識行架, 所以我一D都唔急.

但奶奶超緊張, 成日就話人地個B幾多個月就識行, 又話我個囡唔夠鈣, 冇膽, 冇鬼用之類, 真係煩死. 又日日同佢去公園, 話個度有其他BB, 睇人行得多會快D行, 最近拖住佢肯行幾步, 佢就話因為佢帶佢去公園去得多喎~

有一日佢又講, 我就話: 點解一定要佢而家識行呢? 識左又點呢? 每個BB都有自己成長過程, 佢唔行住咪爬囉, 又唔係而家唔行, 一世唔識行, 你強迫唔到架喎, 如果佢又真係未READY, 但係都要佢做, 佢O型腳咁點呀~

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

我阿仔得4隻牙仔咋....

原帖由 tobbie 於 09-12-22 02:00 發表
我bb係10個月一星期行到依家......我都覺得個個bb發展都唔同~冇得勉強架~~我屋企附近有個bb18個月都未識行.....但我同佢媽咪講~發展唔同~冇得比較架~
佢又問我bb幾多隻牙仔~我答佢16隻!佢話佢bb得8隻~-0-"我話慢慢黎 ...

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係覺得bb 係迫唔到, 佢自己先知道佢幾時先ready ..
好似阿囡咁, 都係近呢個星期先行得遠d .. 之前點引佢都係唔行就唔行....

18個月前學識行都唔算遲

別墅

其實小朋友天天在進步緊,可能係好微小,積少成多嗎,為我們的乖乖鼓掌!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 chikkee 於 09-12-22 01:13 發表

嘩..你BB都可以行都幾步啦...OK呀..
我BB一扶住佢行就跪在地爬,我同意你講BB到ready時就會show比我睇,好似講野一樣,雖然BB唔識講,但佢都日日input 緊database,突然有一日就會一輪咀講啦..都唔使逼啦.. ...

係呀!好同意呀!以為佢唔識嘅野有一日又突然做比你睇,好驚喜
我b妹初初又係一行就跪係地爬,之後比架踏步車佢就自己推著嚟行,行吓又爬吓,好搞笑,而家bb都行得唔叻,行得嗰幾步,我全程係側邊望著佢由得佢自由發揮
我99都成日問點解b妹仲未識行,又話表哥仔點叻點叻...緊係啦...表哥仔大b妹8個月嗎

首頁

尾頁

跳至