自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

點解可以咁平? 條數點計?

原帖由 papaof2 於 09-12-26 13:11 發表
唔知有冇人信,我支出$15000可以供屋,供車,兩個小朋友返比較好的學校。全因我往在新加坡,這邊生活無hk"逼人",想起以前往hk,真係想死!!交完租都無剩,仲要往300尺。 ...

伯爵府

開心吸收勳章 環保接龍勳章

原帖由 happybaby38 於 09-12-26 02:08 發表
我有時都見d人好似有無窮盡既錢可以洗咁,都唔知佢條數係點計架,大家係行家,佢搵幾多,其實大家心中有數,搵三四萬蚊一個月,佢著既係Vivian Tam起碼,電個髮又幾千,食野去酒店,小朋友開生日會就係餐廳包埸,諸如此類,我覺 ...

或許人家投資有道呢

男爵府

原帖由 yukico 於 09-12-26 19:21 發表

或許人家投資有道呢

我覺得呢樣都好緊要

伯爵府

開心吸收勳章 環保接龍勳章

原帖由 bv1117 於 09-12-26 19:31 發表

我覺得呢樣都好緊要

係呀, 對於投資所得的回報, 在使錢的時候通常都會較為"狠"一點......不知大家是否有同感?

大宅

我都識有個咁的人. 佢成日買名手袋. 我還以為佢好有米. 點知佢問我借10萬還卡數. 當然我無借比佢.

原帖由 小虎88 於 09-12-26 12:37 發表
呢個可能性都唔奇,不過,你地都唔好恨,其實有好多人都係錄咭過日,我識得一個朋友,見親佢都成身名牌,佢從來都只係搭的士,食野要食最好,唔識佢以為佢好掂,後來先知佢錄到成身咭數,每月只係還最低付款,咁既人生我就一D都唔喜歡,仲 ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

原帖由 sophialing 於 09-12-20 10:41 發表
only你2公婆洗費已經係我屋企全屋開支啦

rent:3000
雜費:3000(全包屋企野2大1小仲有貓狗糧)
老公零用:1000(帶lunch box)
我同bb零用:1000

bb全人奶..係用尿片嫁姐..
我就基本上日日都係屋企自己煮飯..
我尼度買送 ...

其實有好多野都可以慳番架啦,我自己一個人既洗費都唔洗3000,出少d街食飯,我無去玩架,洗費最多都係仔女方面

屋租5800
工人4000
個女學費,校車費,學野費用都係2000左右
個仔唔洗交學費,零用,飯錢500左右
學野唔洗錢,係學校有得學
屋企什費3000
我同c6既洗費連買送大約4000
都可以有少少錢可以儲起,我地好少出街食飯,慳得就慳嘛
而兩便老人家比2000

禁止訪問

大宅

Agree. Seems the only item could be reduced.

原帖由 小木偶媽咪 於 09-12-20 01:35 發表
減D2公婆個人消費啦

大宅

It's also a very good suggestion.

原帖由 canies 於 09-12-20 09:04 發表
personal expense : eat bf at home and bring lunch box , can save 2k per month

禁止訪問

回覆 61# tingchichi 的文章

大宅

I think it located in northwest of New Territories.

原帖由 ricecooking 於 09-12-20 11:41 發表
請問邊度有月租3千的樓呀??真係好抵喎!

大宅

如果是在普通公司打工, 我會預留1-2年儲備.

你之前點解不買樓? 每個月成萬租金好金.

原帖由 bbeeaa 於 09-12-25 23:17 發表
大家又會留幾多個月儲備?

大宅

我又計吓先~~

我同老公兩個人收入約$24K

開支:
家用俾62+99(包飯餸+水煤+冬天電)7500-$8000
屋租2000
仔返學500+$260
仔奶粉+尿片400
我比媽咪1500
每月保險1713(C6&我)+$500(仔)+$500(我$6000年繳/12)+$400(仔$4800年繳/12)+$250(C6$3000年繳/12)
上網電話700
月供電器700+$500
(夏令電費: 幫補$500)

剩返嘅就係我兩公婆洗費+儲蓄....
(仲要求神拜佛全家身體健康, 6299唔好失驚冇神見倒d正嘢想買喎 !!!)

--------->
所以我係慳妹一名, 仲養成咗唔買衫, 唔買護膚化妝品嘅習慣添 !!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

原帖由 牛精仔 於 09-12-26 09:17 發表

我有個同事都係咁, 佢只係manager, 估佢有5萬一個月, 但家住新c+樓頂樓連天台, 兩個仔full time耀中, 老婆part time空姐, 全身gucci 名牌, 有車, 有工人...

我估, 應該屋企淨落唔少, 根本唔需要計數。 ...

或者距投資有道呢?
其實好多人平時人工可能係距收入既2/3甚至1/2。。。。

伯爵府

原帖由 bv1117 於 09-12-26 19:31 發表

我覺得呢樣都好緊要

係呀!
講真﹐份人工"升值"既速度隨時及晤上通貨膨脹。甘就會覺得自己搵既錢越來越晤見洗。買D有得派利息既股票﹐如果覺得自己有眼光既咪買D高回報既股票lor. 甚至買樓收租。現在如果打算靠份糧既剩余﹐儲起距到退休既話﹐退休時候既生活真係凍過水。。。。

另外我又覺得﹐樓主既然計出黎每個月都afford得到﹐又有錢儲﹐又覺得自己晤係大洗﹐甘其實problem晤大姐。我2公婆每個月必要既支出都好大架﹐但大部份係用左黎供樓﹐自問晤係週身名牌﹐shopping 大概一年2次瘋狂購物(但都係 3褲鞋襪﹐晤係名牌)﹐返工食飯帶飯盒﹐平時一個禮拜6晚都係屋企煮, 1年去2次旅行甘。(甘都仲有錢儲既)

你話我真係無地方可以再省咩﹐甘又晤係﹐晤去旅行﹐晤買新3都可以生存到。但我覺得﹐如果afford得到﹐又無必要甘委屈自己lor. Afford晤到就話無辦法要搾頸就命姐。

複式洋房

租平d樓ma,我個fd剛岩搬左去上水住,$5000村屋連天台,成千尺有多ga

littlefatc9bk  有事請教,已pm你, thx ^^  發表於 11-5-28 14:42

子爵府

說得對! 放工就即刻返屋企, 唔好週圍行, 好易會亂買嘢.

lunch 出去食都幾貴吓.

我覺得最慳唔到就係"應酬費" (生日飯, 節日飯, 飲宴...) 及過時過節洗費. 所以年尾/年頭係用最多錢 (X'Mas, 年尾最多人生日, 新年)

原帖由 Jameskey 於 09-12-23 00:14 發表
我自己至慳之道就係星期一至星期五唔買自己野. 一收工拿拿聲返屋企, 唔係街度流連. 其實唔買自己野可以慳好多.星期一至星期五無事都唔出街食飯,寧願星期六日出去食好d既.另外就係帶飯返工,唔買零食, 咁樣一百蚊紙係 ...

首頁
23456...8

尾頁

跳至