單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 heichunmum 於 09-12-22 23:30 發表

你終於醒啦!!!
冬至快樂,我啱啱食完湯丸,不過今日...

我:我地今晚食湯丸
仔:好,食湯丸,團團圓圓嘛
我:我地都團圓啦
仔:唔係呀,我地無爸爸嘛~
我:...
我:我地兩個都團圓啦~仲有阿MIKE(我隻貓) ...

其實應該一早夢醒時份,是自己執著唔肯去面對姐。
快樂時 要快樂,等到落幕人盡寥落,
醉下來 休醒覺,美夢如酒醉了後更寂寞。

大宅

原帖由 charmaine_1 於 09-12-22 23:58 發表
pooth

謝謝妳啊 !

大宅

原帖由 Chunma8083 於 09-12-23 00:02 發表

好豐富的冬至晚餐呀, 最重要係你不是自己一個過, 是和你最親的仔仔一齊度過. 我今晚都和仔仔回娘家食飯過節呀.

你就好啦 ! 可以回娘家吃飯,家母的廚藝完全唔掂,所以凡做節多數是到我弟弟家。

你說得對,最重要的是同囝囝們開開心心咁一齊。

大宅

原帖由 moon_moon 於 09-12-23 00:18 發表
Pooth..you are getting stronger..i just enjoyed a great Korean meal with kids and friends..remember we can still enjoy our life without him....he is nothing..

by the way..your dinner looks very yummy ...

Moon Moon,

I think I wake up la. Although the road of being a single mother is very difficult. I believe I can do that. Thanks for your support .

My dinner looks yummy ? Ha Ha you have to try try la.

大宅

原帖由 維豬豬 於 09-12-23 00:45 發表
我連今日係冬至都懞然不知....唉...
我娘家都唔係香港,
每逢d大時大節都好似唔關我事咁,
有時想話煑返餐好d既同維維、姐姐一齊食啦,
第一自己唔係點識得煮餸, 第二都要食淨一堆,
維維又仲細都仲未識得欣賞我既努力,
...

今年的冬至我都係孤兒仔,無地方去食飯,所以焗住自己下廚,希望孩子及媽媽食得開心。

大宅

原帖由 vane 於 09-12-23 06:34 發表
見到你D餸菜留口水了

唔駛流口水,我怎敢在高手面前斑門弄斧。

大宅

原帖由 catfitfit 於 09-12-23 10:45 發表
可能我對節日無有大的感覺, 沒有刻意加送, 也沒有特別食品, 芥蘭炒牛肉--$17.8, 不過都好開心喎.

最重要是同致親的人在一起, 吃什麼也是甜的。

大宅

原帖由 ChammyMAMA 於 09-12-23 11:42 發表
我尋晚同囡囡都係食蒸排骨同菜心,雖然同平時一樣,但開心咪得囉!!

//但開心咪得囉!!//
100% agreed

大宅

原帖由 heichunmum 於 09-12-23 11:55 發表
尋晚都整砂窩雲吞雞,同白灼蝦,仲食埋湯丸:)

幾時教我整 砂窩雲吞雞 ?

大宅

原帖由 joey.ivan 於 09-12-23 16:01 發表
我都係同阿仔好似平時咁,只係食肉絲炒米,一次過整多啲,可以食兩日.
未離婚時,就算大時大節都只係得我同阿仔過,pk就會想盡辨法閃出街,所以依家都唔覺得特別孤單. ...

未同 c 6 分離前, 凡大時大節我地一家都會回去 66 99 到食飯, 一大班 人好開心, 依家真有點不習慣。

大宅

原帖由 eric5354 於 09-12-23 21:43 發表

嘩!好好食喎。

多一碗白飯呀,唔該!

駛唔駛送去火星呀 ? 白飯可以任裝,不過無餸架 !

大宅

原帖由 維豬豬 於 09-12-23 21:56 發表

記得以前細細個既時候, 屋企有好大班人一齊過冬,
老人家話冬大過年, 嗰時好熱鬧, 每年都會食湯圓,好開心.
而家越來越無呢d氣氛啦.

依家連舊曆年都無咩氣氛,可能d 人愈來愈唔重視中國傳統的節日啦 ~

大宅

Veronica 0731, heichunmun, ChammyMAMA,

謝謝關心! 豬左 2 日, 好似好左d,
不過喉嚨仍然好唔舒服, 個人比較累,今日帶個仔去"美食節", 人太多, 我幾乎暈底, 好鬼辛苦 ~

大宅

原帖由 Fattymom 於 09-12-24 21:51 發表
pooth,

見妳放開左好多,真係好喇! 冬至果日, 我1個人同亞仔去左海洋公園, 今次係第一次2條友去, 別有一番滋味在心頭. pooth, 一齊努力同亞仔開闢更好的明天 係呀, 小心保重身體呀, 記住唔好飲凍野呀! ...

我每天都同自己講, 我要活得比佢地好, 我不再為任何人而活, 我是我。 往後的日子無論是酸甜苦辣我也願意去嘗, 這就是人生!

謝謝妳 !

禁止訪問

大宅

原帖由 heichunmum 於 09-12-26 00:12 發表
你好返未呀~~~???

喉嚨仍好乾及好痛, 精神好好多啦 !
多謝關心!
依家去豬豬啦 !

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

pooth..sleep more and get well quickly...see you tomorrow ar..

原帖由 pooth 於 09-12-26 00:16 發表

喉嚨仍好乾及好痛, 精神好好多啦 !
多謝關心!
依家去豬豬啦 !

大宅

原帖由 moon_moon 於 09-12-26 00:57 發表
pooth..sleep more and get well quickly...see you tomorrow ar..

Moon moon,

Thanks so much ! I am old la. Need not to sleep too much ga. Ha Ha............

Looking forward to see you ar.

瑪瑙宮

環保接龍勳章

pooth
見你而家心情好番咁多都登你開心呀,要繼續呀,我會响你背後支持你架,知嗎?
下星期又開始凍啦,小心身體喎,整多d好野食啦
原帖由 pooth 於 09-12-25 18:34 發表

我每天都同自己講, 我要活得比佢地好, 我不再為任何人而活, 我是我。 往後的日子無論是酸甜苦辣我也願意去嘗, 這就是人生!

謝謝妳 !

大宅

原帖由 wayso 於 09-12-26 12:10 發表
pooth
見你而家心情好番咁多都登你開心呀,要繼續呀,我會响你背後支持你架,知嗎?
下星期又開始凍啦,小心身體喎,整多d好野食啦

好窩心! 衷心的謝謝你,希望我不會令你失望啦 ~
好多日唔見你, 去左邊庶 ?

首頁

尾頁

跳至