懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BB快滿月,主要食人奶,間中補奶粉,呢幾天面仔出左好多紅色粒粒,好似發炎咁,有D仲有點白色係中間,好似暗瘡咁,已經勤左同佢抺面,又試過搽VASALINE,都無退到,係咪要睇醫生呢? 有無人試過咁呀?可以搽D咩呢? PLEASE HELP!

別墅

我個仔早論臨近滿月時都係咁, 健康院姑娘話天氣太乾所以會咁, 佢叫我去萬x買樽(水溶性乳箱 aqueous cream)比亞仔搽吓, 第一日都ok但由於天氣太乾又泠所以之後都5係好得.

後來我去睇醫生, 比咗D藥膏亞仔搽, 不過佢話明有(濾固純)成份所以見好就收. 佢話呢D如果用藥搽得好就算是普通敏感也都算係胎毒, 不過如果都冇好轉仲在身體其他部份都有咁就可能係濕疹.

所以我建議你都係同個B睇吓醫生會安全D

男爵府

我BB都係咁呀(一樣係快滿月既時候),前幾日睇醫生話係奶癬,我同醫生講我每餐都有同佢清潔,醫生話唔關奶漬事,係關D荷爾蒙事. 佢話乜都唔洗搽,BB皮膚會自己好.

我之後返健康院問多次護士,佢既答案都係一樣,仲話通常6個月都就冇事.

我都買左aqeous cream,但唔係好得.D人話QV cream得,我會試下. 另外有D人話可以試下用金銀花煲水同BB抺面,我已經試左1個星期用金銀花水沖涼+抺面,暫時冇乜起色,仲越來越多,成塊面都係,好擔心.

男爵府

唔該晒兩位,我再上網SEARCH過原來好多BB滿月左右都有呢個情況,連我工人(之前湊過4個BB)都話佢之前湊的BB全部都試過咁樣,會自己好番,叫我唔洗驚,我諗住睇多幾日先,再嚴重D先去睇醫生。
QV CREAM都會試下,睇下有無幫助。

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

BB就快滿月臉上有紅疹, 呢D叫滿月疹, 通常每個BB都有, 我自已2個小朋友都試過, 你地去藥房買一盒(雙妹嘜雪花膏), 搽2-3次就會冇事, BB專用的放心去用吧.

原帖由 natabie 於 09-12-25 19:15 發表
唔該晒兩位,我再上網SEARCH過原來好多BB滿月左右都有呢個情況,連我工人(之前湊過4個BB)都話佢之前湊的BB全部都試過咁樣,會自己好番,叫我唔洗驚,我諗住睇多幾日先,再嚴重D先去睇醫生。
QV CREAM都會試下,睇下有無幫助 ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個女係滿月前後都係成塊面都係粒粒,陪月話多數BB都會有,我都有試過用金銀花煲水抹面,但無咩用。前幾日又凍又干,bb塊面好干燥,我就用qv cream 幫bb搽面,搽咗幾日塊面就靚返。其實我唔知係bb 自己好or因為搽咗qv cream.
2009年11月15日8點半穿水入醫院,11月16日凌晨2點半在QE生咗 囡囡。 囡囡有3.21kg~

別墅

我個囡剛滿月都係咁,放心!醫生話係媽媽陀佢時d荷爾蒙過左俾佢,即係中醫講胎毒,健康院姑娘都係咁講,過左3-6個月會自己好返。咩野都唔洗搽,用清水濕棉花抹就可以。如果乾燥就搽凡士林或者bb專用的cream。

男爵府

唔該晒大家,今天BB面仔的粒粒少了同埋無咁紅LA,咩都無搽過,希望快D退晒啦! 之前見到BB面仔又紅又多粒粒,好似月球表面咁,真係好驚架!

民房

我的bb之前都是这样,但是用了Mustela牌子的elatopia cream就好了。你可以试下。

大宅

請問有冇 sister 知 QV cream 全名係物?係邊道可以買到?

男爵府

原帖由 fishchow 於 09-12-27 12:57 發表
請問有冇 sister 知 QV cream 全名係物?係邊道可以買到?

QV 係牌子名, 係FOR敏感、濕疹皮膚用的, 佢的CREAM中文係"雪花膏",WATSON'S,萬0,卓悅同藥房都有。

大宅

我個bb都係咁...
我咩都唔敢同佢搽~
有無人試過QV 個D cream 係唔係得架!

男爵府

我最尾都比BB搽QV CREAM,我覺得有用,2/3日左右就白滑番,1日搽4次左右
重有,醫生話唔好成日用水抺BB面,因為磨擦多會更嚴重。

男爵府

我兩個仔而家都係搽Forever蘆薈gel加蜂膠 (要mix埋)﹐大仔一直用開幾好﹐而家大個就轉左雪花膏都ok﹐但而家細仔個幾月﹐搽雪花膏同aqua cream塊面都係有粒粒﹐所以轉返用forever﹐而家好返晒﹗

大宅

我個B用咗QV CREAM一日, 塊面仔重紅咗, 宜家唔敢用

大宅

我個仔而家3個幾月大都係間中會成塊面仔紅晒, 好陰公, 睇醫生開了瀘固醇藥, 我唔敢搽得多, 又怕佢會"卒"面時, 食埋入口喎, 唔知有無人試過飲薏米水, 唔知得唔得呢!!!!

複式洋房

其實少量的類固醇系沒乜問題的, 但我都系擔心。

上個月系藥房買左支非類固醇濕疹膏, 叫PLLIBABY, 保嬰膚健(台灣), 用過效果幾好, 1-2次就好翻曬。

適應症: 濕疹, 尿布疹, 熱痱

大家可以試下, HKD 48/支

大宅

我BB滿月時都係咁樣.. 有人話係奶癬, 亦有人話係荷爾蒙既問題, 好多時會自己慢慢退, 果陣我都有用菊花焗水同BB抹面仔, 情況好像好左D咁, 但後尾我都忍唔住同佢睇醫生, 醫生話係濕疹, 比左D藥膏(有少少類固醇) 既BB揸, 早晚揸一次,好快見效不過一好就要即刻停用 ! 醫生亦介紹我BB用QV Cream 叫我每日早晚都同 BB揸 ! 其實 QV Cream 夏天用都ok既, 我BB皮膚比較乾所以冬天我幫佢用 Physiogel 呢個牌子, 我都係之前係 BK睇到其他 MUM 介紹, 呢隻真係好 WORK ! 你們都可以試下 !

大宅

我BB滿月時都係咁樣.. 有人話係奶癬, 亦有人話係荷爾蒙既問題, 好多時會自己慢慢退, 果陣我都有用菊花焗水同BB抹面仔, 情況好像好左D咁, 但後尾我都忍唔住同佢睇醫生, 醫生話係濕疹, 比左D藥膏(有少少類固醇) 既BB揸, 早晚揸一次,好快見效不過一好就要即刻停用 ! 醫生亦介紹我BB用QV Cream 叫我每日早晚都同 BB揸 ! 其實 QV Cream 夏天用都ok既, 我BB皮膚比較乾所以冬天我幫佢用 Physiogel 呢個牌子, 我都係之前係 BK睇到其他 MUM 介紹, 呢隻真係好 WORK ! 你們都可以試下 !

首頁

尾頁

跳至