跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

请问各位开始用牙刷帮bb刷牙未?定用紧纱布抹牙?

我的小b用紧纱布,但见他已有这么多牙,不知是否应用牙刷?

公爵府

我之前係日本買左隻bb牙刷, 好似手指尾咁細既, 再開d熱水幫bb刷牙仔, 囝囝覺得好好玩, 成日刷到唔比我停~

大宅

bb7個月出第一隻牙仔已經開始用學習牙刷啦...依家用緊第2階段lu...

侯爵府

好媽媽勳章

me too
原帖由 juneykl930 於 09-12-27 21:21 發表
bb7個月出第一隻牙仔已經開始用學習牙刷啦...依家用緊第2階段lu...

[img align=right][/img]

男爵府

原帖由 juneykl930 於 09-12-27 21:21 發表

男爵府

大宅

畀面勳章

Thanks for all your comments ar, I bought tooth brushes for bb after seeing your comments...he enjoyed it so much and did not cry at all....

So different from his elder brother who was relucent to brush teeth (cried everyday) even when he was three years old......

大宅

原帖由 幸福黃太太 於 09-12-27 19:04 發表
我之前係日本買左隻bb牙刷, 好似手指尾咁細既, 再開d熱水幫bb刷牙仔, 囝囝覺得好好玩, 成日刷到唔比我停~

我想請問你係點幫佢刷架?係咪好正經好似大人咁企係厠所對塊鏡刷呢?我都想同阿仔刷牙,但唔知點開始...

別墅

原帖由 meilo 於 10-6-14 01:08 發表

我想請問你係點幫佢刷架?係咪好正經好似大人咁企係厠所對塊鏡刷呢?我都想同阿仔刷牙,但唔知點開始...

因為小朋友, 有樣學樣, 所以最好買張高櫈仔(我響宜家買), 齊齊企係洗手盆前一齊刷, 佢刷完, 記得讚吓佢, 跟住再幫佢補刷. 咁佢會又愉快, 又有成功感o架喇!
出口日本鞋仔專門店
適合6-24個月bb, 歡迎到以下Shopping-kingdom選購
http://www.shopping-kingdom.com/index.php?app=store&id=33265

大宅

我BB一出世, 便用沙布清潔口腔.
BB一出牙, 便開始用牙刷.
我會對住BB刷牙, 之後, 給BB牙刷, BB便會學.
BB開始時都很樂意, 時間久了, 有時沒有心機刷牙, 我便不迫她, 但請她下次刷好D..
過了2星期, 她又開始有興趣刷牙, 我便給她一杯食水, 學吐水, 學了7-8日, 成功了, 我買了一隻KITTY 杯及BB牙膏給她, 她很開心. 現在一叫刷牙, 便入廁所.

別墅

我個B宜家21個月大, 刷咗2個月牙, 佢識吐D水出黎, 但仲未識吐牙膏, 好彩買咗支吞得嘅比佢用, 不過好貴同好細支囉, 唔支幾時先識得吐牙膏呢? 你哋有無好方法可以指教我呢?

複式洋房

囡囡自己刷的, 7個月開始,一見安仔廣告就Say : 刷刷

比佢激到吐 ,有時仲刷floor.

大宅

阿仔七個月咁上下我就用牙膠同佢擦,14個月就比隻牙刷佢自己用清水刷,之後再補刷!
20個月就加埋牙膏,我同佢一齊刷,企係basin前囉!我吐水佢又吐!一學就得,不過我比熟水佢!但由於佢還未戒到夜奶,半夜又用牙膠同佢刷!

首頁

尾頁

跳至