自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

幾年來都好像過著單親生活一樣,兩個女的成長、學業一切他都不會理會。放工後只會去玩,愈玩愈忘形。半夜兩三點到後來四五六點,而家重叻出去租了另一間屋。每晚好像無事發生過一樣回來睡。一直唔想兩個女無爸爸,但今次真的忍唔到,離婚好多嘢要辨,我沒有工作,沒有錢,住的是聯名居屋,若果間屋轉我名,銀行方面會否比我做按掲。若果他不給女兒生活費,我們住在居屋可否申請綜援。點做先至對兩個小朋友最好

侯爵府

點解個社會咁多咁不負責任既男人架!
樓主: 你要振作呀, HK唔會餓死人, 攞綜援比心機教好D小朋友, 做個負責任既人. 加油呀!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你還未有後路, 例如一份工作, 一份收入... 真替你擔心, 就算個官判要俾幾多贍養費你, 到時唔俾都無辦法

原帖由 cccon 於 09-12-30 00:40 發表
幾年來都好像過著單親生活一樣,兩個女的成長、學業一切他都不會理會。放工後只會去玩,愈玩愈忘形。半夜兩三點到後來四五六點,而家重叻出去租了另一間屋。每晚好像無事發生過一樣回來睡。一直唔想兩個女無爸爸,但今次 ...
淡淡的來, 好好的去 ....

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有無搵過親人同朋友,社工幫手~~~~
真係有D擔心妳~~
妳個C6有無反應~~~

一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

洋房

正正為兩個女擔心,哭過痛過,路還是要行

洋房

他說一樣返工、放工、吃宵夜,晚上回家睡,咁係?關係?我可以死心

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你同佢講左離婚, 佢有咩反應?

洋房

he said take a shower and go to sleep

男爵府

原帖由 cccon 於 09-12-30 01:36 發表
he said take a shower and go to sleep

咁即係唔離婚, 講左=無講??
如果係就好, 唔好咁急離婚住, 家下你有兩個又住居屋, 條數計唔掂! 計劃下先啦...

伯爵府

牛年勳章

佢都搬左出去住,你心裡面當同佢離婚,咁佢每個月都要俾家用、養女、供屋,你叫佢唔駛成日返屋企,咁咪仲好!

我朋友,佢老婆就係咁對佢。(佢無第三者)
佢老婆一句話:以後唔想見到你。
佢就調到每日返夜班,佢收工,老婆就返工,係佢老婆放工前,佢要返工。
放假果日去家姐、亞哥屋企住。
繼續供樓,俾錢養女。

大宅

咁樣好辛苦, 生活向痛苦之中, 又何苦呢!!

原帖由 virgokaren 於 09-12-30 02:16 發表
佢都搬左出去住,你心裡面當同佢離婚,咁佢每個月都要俾家用、養女、供屋,你叫佢唔駛成日返屋企,咁咪仲好!

我朋友,佢老婆就係咁對佢。(佢無第三者)
佢老婆一句話:以後唔想見到你。
佢就調到每日返夜班,佢收工,老婆就返工,係佢老 ...

男爵府

原帖由 lmc2005 於 09-12-30 02:46 發表
咁樣好辛苦, 生活向痛苦之中, 又何苦呢!!

可能佢衡量過, 生活艱難呀, 一個人養唔起樓同仔女, 如果有外家投靠都好d, 一個女人點樣帶住咁多野上身

男爵府

老實講,如果你個c6有比家用而你又冇經濟能力的話,我就覺得你都係暫時唔好離婚住,始終你一個女人帶著2個女生活真係唔容易,而且2個女都重可以叫做有一個完整家庭下成長,等2個女大左至同隻c6離婚都唔遲,為左2個女你要想清楚呀!單親路唔易行ga

大宅

大家講得好岩,以前呀白姐姐都係咁教架....
佢肯比家用既,咪當佢係老闆先law,等遲下搵到份好工,咪慢慢諗辦法law....

大宅

好媽媽勳章

點解你們不找出問題到底在邊而去解決呢?因不是你們2個人的問題而是仲有小朋友,分開不等如是解決左問題的,人要面對現實的,最基本收入來源你都無。現實就是現實,想清楚才決定啦,

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

好替樓主難過,為左兩個女,你要加油和振作!

據我所知如果你有物業,應該申請唔到綜緩... 你無工做,又要供樓,又要湊小朋友,會係好大的問題... 我相信現階段,你應該搵社工幫下手

大宅

原帖由 kerobobo 於 09-12-30 10:26 發表
大家講得好岩,以前呀白姐姐都係咁教架....
佢肯比家用既,咪當佢係老闆先law,等遲下搵到份好工,咪慢慢諗辦法law....

同意!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

你有居屋,應囉唔到綜援。

你而家無工做,就算比間屋你,你有無私己足以去供,如無,最終變銀主盤,無著數。 你千期唔好諗住有贍養費,到時用黎供樓,到時佢唔比,你都好難追。

你兩個女幾大,如仲好細,未明事理,你一個帶住佢地會好辛苦。而家你老公有比家用你,可能亦係佢食住你既原因。其實,如佢唔係有第3者,你地係咪應去搵社工幫下手先?
如你真係決定要離,你手頭充足,都叫ok。如唔係,一係見好價賣左層樓,囉返d cash向手,再搵社工睇有無得恩恤比公屋/ 睇幫到你d乜囉。

洋房

吾好諗咁多早啲離緍

別墅

其實你兩個之間因mud事攪到敢?

首頁

尾頁

跳至