少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我好介意佢咁講, 係咪我太小氣呢? 佢已經唔係第一次講類似既說話, 其他人話佢可能係講笑, 如果係講笑我應該唔應該嬲呢?

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

講笑就唔駛咁嬲..因為原因係你個女受歡迎得人中意嘛. 如果認真的話, 阿姑9真係傻傻地囉
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

我都覺得係囉!真係傻傻地
咁大個人講笑講得咁無分寸嫁,講得出果個都幾無腦嫁喎!

禁止訪問

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

講埋D咁嘅笑都好無聊啫, 想要咪自己生囉, 一陣嚇小朋友潻呀!

男爵府

大廚勳章

我諗你姑奶好"痕"有個小朋友, 所以咪咁講, 佢本身係咪無小朋友架?

其實你唔鐘意佢咁樣講, 無論佢係講笑定講真, 你都可以同佢直接咁講, (不過笑笑口同佢講) 個女係我, 生得佢出就一定會養到佢大, 自己教點都好過俾人教. 呢個係做父母既責任, 唔可以假手於人. 所以都好難俾個女你湊.

我諗你講清楚, 佢都唔會再咁樣同你再講.

大宅

原帖由 SEricsson 於 10-1-3 18:01 發表
我諗你姑奶好"痕"有個小朋友, 所以咪咁講, 佢本身係咪無小朋友架?

其實你唔鐘意佢咁樣講, 無論佢係講笑定講真, 你都可以同佢直接咁講, (不過笑笑口同佢講) 個女係我, 生得佢出就一定會養到佢大, 自己教點都好過俾人 ...

我姑奶真係冇小朋友的. 你講得好好呀. 佢係直頭話要領養左我個女.

男爵府

佢真係發女寒

大宅

原帖由 游泳寶寶 於 10-1-5 13:25 發表

我姑奶真係冇小朋友的. 你講得好好呀. 佢係直頭話要領養左我個女.

嘩....佢真係short short地嫁喎!領養左你個女?你個女大大個阿爸阿媽響度喎!又唔係被遺棄果d佢憑咩領養呀!都唔經大腦既!咁鐘意領養,你叫佢去保良局領養囉.....咁既人都有既?又痴得幾渾循喎!

男爵府

大廚勳章

話時話, 可以叫佢領養一個小朋友, 咁你個女咪有伴囉.

我都識得有人領養小朋友, 但當然要通過好多關至可以俾佢領養. 前後都等左2年. 若佢真係想照顧小朋友, 而自己又生唔到, 咁可以用呢個途經喎.... 生唔到係真係好可惜..

原帖由 游泳寶寶 於 10-1-5 13:25 發表

複式洋房

係囉...咁鐘意小朋友....
.一係領養一個!!!
再唔係咪生反個!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

就算佢講得認真, 你都可以當佢講笑, 唔通你真係送個女比佢咩? 所以結論都係唔駛嬲!

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你米同佢囉,話你唔介意佢幫手供養個女,
你話佢都係你個女呀,不過係侄女,
個女多個人錫緊係好架!
不過俾左你就梗係唔得啦!

我姑奶都話我個女乖話想同我交換架!
我話都好架,佢個女大我個女成十年,
又已經出黎做事,咁交換黎養,
我米慳好多!

大宅

其實妳又可以半講笑叫佢去四川領養, 言下之意妳以經reject左佢..

複式洋房

你笑笑口話佢聽,啲個世界上好多小朋友都需要愛,佢可以去領養或者助養啦!咁佢如果又話,領養唔及親生....你咪叫佢生返個囉。依家醫學咁昌明,無變有都得!未結婚都可以借種等等,係睇吓你有無個心想要小朋友啫!

大宅

心中唔舒服係可以理解的.
不過唔駛LAU啦, 從好的方面去看, 佢真係好中意你個女, 同埋跟你說話好直率才會口出此言 (可能係無避忌才同你咁講出心底話). 講真, 而家咩年代? 你估佢肯你肯, 就可以領養?? 政府都唔會批的. 除非你姑奶係文盲或係七老八十老慒董, 否則佢都一定會知道, 今時唔同往日, 香港地係唔可以隨便送仔女比人.
如果你好介意唔想佢成日咁講, 可以講笑咁跟佢講 (如果佢當住小朋友講, 你就更加要心返d回應比小朋友),
(1) 哎吔, 個女自己陀/生/湊/養得咁辛苦, 點可以話比左人??係女人都唔會輕易比左自己仔女人地啦, 哈哈哈!!!!
(2) 哈哈哈, 姑媽咁錫我地囡囡, 真係好. 咁啦, 不如我地開返個囡囡基金, 歡迎姑媽落叠供埋一份喎!!!
(3) (如果你自己唔避忌, 可以出此招)哎吔, 自己爸爸媽媽都仲生勾勾响樹, 要比姑媽政府都唔批啦. 如果大吉利是我地香左, 就真係要姑媽幫忙照顧佢啦!!!! (即係暗示: 姑媽你再講呢, 就即係咒我地早d香咁話!!!)

一定要講得誇d喎, 咁先 "似" 講笑架!

首頁

尾頁

跳至