跳至

首頁

尾頁

別墅

I'm happy coz my baby started from 12/24 until now no need to feed her at might night la. She slept from 23:00 to 7:00 then I can sleep well lu....hehe

別墅

回覆 1# Alexquin 的文章

你bb好叻呀,咁快就戒咗夜奶, 我bb一時時, 一星期有兩三晚要食夜奶.

等待驗證會員

我臭 B 最近因為厭奶所以戒埋夜奶
00:00 - 08:00
(不過半夜 04:00 開始要食住奶咀先瞓到)

子爵府

我bb 個零月都介左囉, 我可以一覺訓天光

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實要最少幾多晚冇食奶先算戎咗呀?

別墅

I think your bb also will 戒夜奶 very soon la....

原帖由 kianmaggie 於 09-12-31 09:16 發表
你bb好叻呀,咁快就戒咗夜奶, 我bb一時時, 一星期有兩三晚要食夜奶.

民房

HIHI~

我B女滿月時已經唔使飲夜奶~最近兩星期~佢夜晚10點鐘飲奶~飲完佢就第2朝10點先起身~訓足12個鐘咁濟~雖然我多左時間訓覺~但我又驚佢會傷胃~我奶奶又話由得佢訓~話BB訓得多先長肉~咁我好唔好弄醒BB飲奶呢~??~唔該哂!!

大宅

你BB幾大?? 可以訓咁耐既?
咁佢日頭餐同餐之間訓唔訓架? 日頭食幾多餐同幾多安? 訓前O個餐會唔會食多好多?
我對B日頭埋身食完好扭計, 成日都要抱住先訓, 放落床就醒, 但夜晚O個餐餵完奶樽就可以訓到五六個鐘, 之後食一次奶樽又再訓四五個鐘........我都唔知佢地係咪日頭唔係咁飽, 定係夜晚訓得多日頭唔駛點訓.........

原帖由 cathychau1010 於 10-1-2 02:53 發表
我B女滿月時已經唔使飲夜奶~最近兩星期~佢夜晚10點鐘飲奶~飲完佢就第2朝10點先起身~訓足12個鐘咁濟~雖然我多左時間訓覺~但我又驚佢會傷胃~我奶奶又話由得佢訓~話BB訓得多先長肉~咁我好唔好弄醒BB飲奶呢~??~唔該哂!! ...

民房

原帖由 katieyam 於 10-1-2 23:08 發表
你BB幾大?? 可以訓咁耐既?
咁佢日頭餐同餐之間訓唔訓架? 日頭食幾多餐同幾多安? 訓前O個餐會唔會食多好多?
我對B日頭埋身食完好扭計, 成日都要抱住先訓, 放落床就醒, 但夜晚O個餐餵完奶樽就可以訓到五六個鐘, 之後食 ...

我囡囡兩個幾月大~佢朝早10點起身飲第一餐奶~之後就每4個鐘頭飲一餐~到第4餐(即夜晚10點果餐)飲完就訓到第2朝10點~佢每餐都飲8安奶~(佢飲奶粉)~餐同餐之間佢大概訓1.5小時~
你BB幾大~??是孖生的~??因我見你打"我對B.."
我個女之前都係要抱住先肯訓架~依家就唔使~

大宅

係呀, 我對係孖B, 兩個半月大. 你點樣可以令到佢唔駛抱住訓? 佢四個鐘食一次但只訓個半鐘, 咁其他時間O係度做乜?

原帖由 cathychau1010 於 10-1-3 11:04 發表

我囡囡兩個幾月大~佢朝早10點起身飲第一餐奶~之後就每4個鐘頭飲一餐~到第4餐(即夜晚10點果餐)飲完就訓到第2朝10點~佢每餐都飲8安奶~(佢飲奶粉)~餐同餐之間佢大概訓1.5小時~
你BB幾大~??是孖生的~??因我見你打"我對 ...

民房

原帖由 katieyam 於 10-1-3 16:56 發表
係呀, 我對係孖B, 兩個半月大. 你點樣可以令到佢唔駛抱住訓? 佢四個鐘食一次但只訓個半鐘, 咁其他時間O係度做乜?

佢唔訓覺就係到同床邊d公仔"依依哦哦"傾計~有時我又會抱佢睇電視~哈 ^^
並實我無咩特別方法~只係我堅持放佢係床仔到訓~抱住佢哄佢訓~佢訓著就放落床~佢醒左就再抱再哄~如是者過左一段時間就唔使再抱~你可以試下係床邊播d輕柔音樂~又或者比奶咀佢地~希望幫到你啦~你對孖B可能同我個女差唔多大呀~我囡囡10月10呀~你對囡囡呢~?

大宅

我對孖女十月十六號出世.
佢地食完奶都會EEOO咁玩一陣既, 不過半個鐘之後就會開始扭計要抱.........我初初以為佢地埋身食唔飽咁快肚餓啦, 但係抱起UM佢訓又可以拖到兩三個鐘先再食架喎(佢訓得唔林, 好易醒, 然後又要再UM過).

原帖由 cathychau1010 於 10-1-4 01:09 發表

佢唔訓覺就係到同床邊d公仔"依依哦哦"傾計~有時我又會抱佢睇電視~哈 ^^
並實我無咩特別方法~只係我堅持放佢係床仔到訓~抱住佢哄佢訓~佢訓著就放落床~佢醒左就再抱再哄~如是者過左一段時間就唔使再抱~你可以試下係床 ...

大宅

我個B 同你個女都係一樣的飲食習慣同食量, 晚上瞓覺同早上起身既時間都差唔多,

原帖由 cathychau1010 於 10-1-3 11:04 發表

民房

原帖由 Lenatsang 於 10-1-5 15:24 發表
我個B 同你個女都係一樣的飲食習慣同食量, 晚上瞓覺同早上起身既時間都差唔多,

哈~咁岩既~好得意~你係B仔定女呀~幾多號出世呀~? ^^

大宅

我個女夜晚唔肯瞓要抱...日頭就唔駛um都可以瞓6-8個鐘....轉極都轉唔到日夜...點算? 好煩呀....

民房

原帖由 adaho43 於 10-1-5 22:57 發表
我個女夜晚唔肯瞓要抱...日頭就唔駛um都可以瞓6-8個鐘....轉極都轉唔到日夜...點算? 好煩呀....

我聽人講話夜晚果餐奶比多少少奶粉~咁佢就會訓耐D~相反日頭果幾餐奶就溝稀D~同比BB飲番D水~

民房

原帖由 cathychau1010 於 10-1-2 02:53 發表
我B女滿月時已經唔使飲夜奶~最近兩星期~佢夜晚10點鐘飲奶~飲完佢就第2朝10點先起身~訓足12個鐘咁濟~雖然我多左時間訓覺~但我又驚佢會傷胃~我奶奶又話由得佢訓~話BB訓得多先長肉~咁我好唔好弄醒BB飲奶呢~??~唔該哂!! ...

我個仔都喺晚上十時飲最後個餐, 到第二朝八點先喊要飲奶, 最慘喺晚上個餐有時飲得3安, 瞓住o黎餵, 我都擔心佢太長時間唔食會唔夠營養....但弄醒佢仲衰, 佢會喊不停都喺唔肯食

複式洋房

我想問有冇餵人奶o既依家3個月戎到夜奶?我諗緊迫佢戎定自然戎

男爵府

8安奶?? 即係儿多ml? 好似好多咁既??

民房

原帖由 小冬姑 於 10-1-8 11:07 發表
8安奶?? 即係儿多ml? 好似好多咁既??

240 ml 呀~我都覺得好多~驚佢唔知飽~但佢飲少D都唔得~會扭計~到飽佢又識頂番支奶出黎~我諗應該唔怕掛~

首頁

尾頁

跳至