嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

有物野BB食物可以一早整定, 放入冰箱? 用先解凍..?

禁止發言

大宅

anyone try before? pls share

複式洋房

Every saturday (when i don't need to work), I will select new kinds of vegetable (i.e. broccoli, spinach, corn, peas..etc) , cooked & mashed, then put in silicone ice cube trays. Put them in freezer (can finish about 1-2 weeks). In each meal i ask my maid to take 2 cubes of 2 diff kinds of vegetable to heat in microwave (about 35 secs first, stir well and 15 more secs). Mix the veggies together with chopped meat/fish and to congee. I boil soup to make congee every morning. So my maid is just doing the heating up work.

大宅

我都係攪碎入glass放冰箱架.... 睇過d書話唔同食物可以放3-6個月, 但我唔會放咁耐囉...我平時一次過做5-7日份量, 因為我bb得幾個月, 一日都係食一餐糊仔.... 佢都食左成個月喇, 都冇問題喎...我會早一晚放定落下格, 方便第二日解凍唔會出咁多水...
如果唔係放冰箱, 次次做1-2餐份量好難攪架...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我理解係放3-6個月既肉應該係放入-18度果d 真正冰櫃. 一般雪櫃係-4度同埋成日又開門閂門 (即溫度會變), 應該只可以keep 到1 個月.

我都係準備好晒d 肉後, 用保鮮包起一份份咁放入冰格. 每次食就拎一次, 直接放入粥仔度煮.

蔬菜就有新鮮既會用新鮮既蔬菜. 不過雪櫃都長期有急凍雜菜粒或者其他蔬菜粒, 要煮果陣"不" d 出黎洗下同埋煮熟, 咁連切菜既時間都可以慳到少少.

大宅

因為我仲未比肉佢食呀, 但我唸肉我唔會放咁耐囉... 好似唔係咁好咁...

大宅

好媽媽勳章

bb初初食蔬菜蓉或者肉蓉既份量都好少 (大約每餐1-2湯匙), 我都用"先整好, 再冷藏"既方法去處理. 去日x城買有蓋既冰格或者有蓋啫喱杯都得, 首先整好啲菜蓉 (e.g. 粟米蓉, 紅蘿白蓉, 蕃薯蓉, 南瓜蓉, 菜心蓉, etc) 然後將所需份量放入冰格/啫喱杯, 蓋好杯蓋就可以放入冰格冷藏, 可以keep到1-2星期ga!

我覺得呢個方法好方便, 由其係我地呢啲在職媽媽要靠工人煮粥仔既, 只要叫工人拎幾多粒/杯蔬菜粒翻熱 (通常我會叫佢蒸熱) 再放入粥仔就ok, 唔駛驚工人整得唔夠"蓉"或者份量唔岩, 呵呵~

大宅

請問係唔係煮熟哂D 肉 ,煮熟哂D菜 才分成每餐份量放入冰櫃 ?? 還是 只把 未煮熟的肉 ,未煮熟的菜 攪爛 , 分成細份放入冰櫃呢 ?

bb女~10月12日出左世喇 ^^體重 7.4磅
天鈴 6 個月大 ~ 重 8.25 kg
天鈴一歲大 ~ 重 9.97 kg
天鈴歲半大 ~ 重 11.8 kg
天鈴5歲大了~ 重 46磅 ! 將會升小一了

男爵府

我煲湯時, 會比D湯+湯料(紅羅白, 合掌瓜粟米咁, 再用冰鮮豬剪及去肥油, 走鹽) "筆"少少+水去煮粥亞囝食, 如果果日蒸魚, 會唔家油鹽, 蒸完夾起D BB食, 亞囝呢家1歲, 一日兩至三餐粥仔咁 ...
如果果日唔煲湯, 咁我會比冰鮮三文魚(預先切定, 1大塊魚爬切到1件件, 手指頭大小), 再加新鮮菜碎, 一齊煮粥...

大宅

原帖由 bosch 於 10-1-7 06:33 發表
我理解係放3-6個月既肉應該係放入-18度果d 真正冰櫃. 一般雪櫃係-4度同埋成日又開門閂門 (即溫度會變), 應該只可以keep 到1 個月.

我都係準備好晒d 肉後, 用保鮮包起一份份咁放入冰格. 每次食就拎一次, 直接放入 ...

請問係唔係煮熟哂D 肉 ,煮熟哂D菜 才分成每餐份量放入冰櫃 ?? 還是 只把 未煮熟的肉 ,未煮熟的菜 攪爛 , 分成細份放入冰櫃呢 ?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 kelly~kelly 於 10-4-22 19:31 發表

我係將未熟既肉切左粒/片先, 之後分細份放入冰格. 煮好左之後至攪爛/用叉叉爛. 我唔用個攪拌機攪生肉, 唔知夠唔夠力之餘, 我怕會交叉感染. 而家我係去超巿買肉, d 肉係雪過, 所以不宜煮左又放入冰格.

大宅

原帖由 bosch 於 10-4-22 19:44 發表

我係將未熟既肉切左粒/片先, 之後分細份放入冰格. 煮好左之後至攪爛/用叉叉爛. 我唔用個攪拌機攪生肉, 唔知夠唔夠力之餘, 我怕會交叉感染. 而家我係去超巿買肉, d 肉係雪過, 所以不宜煮左又放入冰格. ...

多謝解答

大宅

I only cook baby food once a week, and I will make about 15 boxes each time and freeze it.
My maid steam one box for each meal.

I used to live in US, most of americans only cook baby food once or twice a week and freeze it.

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 manman0808 於 10-5-1 04:26 發表
I only cook baby food once a week, and I will make about 15 boxes each time and freeze it.
My maid steam one box for each meal.

I used to live in US, most of americans only cook baby food once or t ...

澳洲呢邊都一樣做法
My Two Princess

複式洋房

i cook it every meal

大宅

我試過將生肉加水攪成漿然後放入膠冰格, 但發覺好難"dun"返佢出黎. 你地點樣"dun"佢出黎呢?

珍珠宮

原帖由 poohwaifit 於 10-6-7 17:24 發表
我試過將生肉加水攪成漿然後放入膠冰格, 但發覺好難"dun"返佢出黎. 你地點樣"dun"佢出黎呢?

我唔會加水放入冰格,
我會切碎左d肉, 初到肉丸咁, 一個個球咁放入膠兜
之後入冰格,
用果陣mit一粒肉丸出黎解凍加水.

大宅

我都是整定一星期...因bb是由我mama照顧,,佢年紀大,照顧阿仔,已經好辛苦,所以我星期日就準備曬d材料俾佢..冰好曬...然後佢每一晚由冰箱放入下格,等佢第2日整..我d肉初初是切片...只俾個味..唔俾bb食..,之後大d,就肉碎,
至於菜,就在我mama每日的餸中,食咩菜..阿仔就食咩...
我在吉之島10元店..買左好多個小膠盒..好方便

我連煲粥都教埋我買用真空杯..真是super好ar!我mama又唔駛睇火

伯爵府

好媽媽勳章

我真係第一次聽會咁整定d食物架
乜真係可以咁留食物架?
我有時一日整埋幾餐粥, 都俾媽咪鬧我做乜唔俾新鮮野bb食呀.....

首頁

尾頁

跳至