自由報料

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

原帖由 Kanax 於 10-1-7 12:28 發表
昨晚我睇左醫生與你,話有4-6成甲亢病人好返都會有眼突情況,我覺得好得人驚,請問你地有無人有呢個問題?有無得預防?

我第一次患甲亢嘅時候, 都有眼凸, 但情況唔嚴重, 食左葯, 控制到個病之後, 對眼又縮番入去, 乜事都冇呀 !

而家甲亢又番發, touchwood, 今次隻眼冇凸呀, 但心跳時快時慢個問題, 就到而家都控制唔到law !

等待驗證會員

原帖由 C123456789 於 10-2-24 10:17 發表
朋友打算做全甲狀腺切除手術 (其實醫生冇話一定要做, 只係朋友覺得可一了百了), 上網找了一些資料分享:

綜觀而言, 手術未必真的一了百了, 術後終身吃藥調整甲狀腺素 (一樣會高或低), 跟現在用藥調整 (可能要試藥), ...

我想知道你朋友要做全甲狀線切除手術的理據係乜野 ?

我下個月都會做全甲狀線切除手術, 但我嘅理由係甲亢+兩邊甲狀線都有瘤, 我問過兩個外科醫生, 佢地都建議我做手術, 問題只係切走幾多甲狀線咋, 我嘅主診醫生知道我今次食甲亢葯食得好差, d side-effect 令我suffer得好慘, 而佢亦知道就算我切淨八份一條甲狀線, 我甲亢番發的机會, 一樣係比人高, 所以我提出全割, 佢都唔反對!
我亦試過中西合壁治療, 但我個教授級嘅中醫師, 亦都recommend我做手術, 佢話中葯係可以令個瘤細番, 但過程太慢la, 我未必等得切呀!
其實做得全甲狀線切除手術, 基本上都知道個風險同後遺症, 如果當事人都選擇左全割, 一定有佢嘅concern law, 最緊要係連醫生都肯同佢做呢個風險唔細嘅手術, 亦一定有足夠嘅理據去support law!
呢個係我少少嘅分享, 我知你緊張個朋友, 唔想佢做錯決定, 但我好希望你去理解同體諒當事人呢個決定law !

等待驗證會員

原帖由 C123456789 於 10-2-28 19:43 發表

朋友仍傾向做手術, 其實如果醫生支持便 ok 了. 作為朋友也只要支持便可! 手術故然有風險, 但什麼療法也一樣有風險, 選擇了便用平常, 積極的心去準備吧! 希望朋友和你都有良好療效, 一切順利, 快速康復! 加油! :goo ...

多謝你嘅支持, 我會好努力去應付個手術架喇, 我會加油架喇 , 放心喇!

等待驗證會員

morning617,

以我的理解,

1. 如果你個工人姐姐個瘤係良性, 唔係太大, 又冇甲亢, 咁就可以拖下先, 淨係每半年照一次ultrasound, monitor住個瘤就得, 唔洗食葯, 又唔洗做手術

2. 如果個瘤係惡性, 一定要做手術

3. 如果同時有甲亢, 做手術係最好嘅選擇law

4. 我自己睇緊果個專科係外科醫生(因為我要做手術), 診症費(不包葯物)就收$680, 但就唔需要成日見醫生law!

首頁

尾頁

跳至