跳至

首頁

尾頁

大宅

我囝囝11個月大, 只係會扶住床邊自己行, 唔知新年識得自己行未?? 有無方法教BB行呀??

複式洋房

呀仔識行喇! 行到好似醉酒佬咁, 但又唔會跌喎, 好搞笑.
唔洗專登教, 亦迫唔嚟, 佢哋自自然然就會行o架喇. 如果bb鍾意爬由得佢爬, 爬行對下肢肌肉有鍛鍊作用, 到行嘅時候會穏陣啲o架.

男爵府

我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

差不多10個月大識行嚕~有物理治療師話~如果佢唔識行就唔好比佢行著~因為驚佢未夠力行~d力唔夠會影響d骨發展~~如果係佢自己去行既~就由得佢地~因為佢識行佢自己會用到力行~

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

原帖由 ahmo313 於 10-1-4 11:01 發表
我囝囝11個月大, 只係會扶住床邊自己行, 唔知新年識得自己行未?? 有無方法教BB行呀??

我個B都係扶住企喳,都未識行

大宅

畀面勳章

周屋行, 真係唔得閑

大宅

原帖由 kit1014 於 10-1-4 11:45 PM 發表
周屋行, 真係唔得閑

咁你囝囝依家幾多磅呀?? 呀媽話呀囝身重, 所以會遲些先行, 唔知係咪呢??

侯爵府

好媽媽勳章

My BB is 11.11kg.
He can walk by holding something.
He tries to walk by himeself now.
[img align=right][/img]

男爵府

想問下你地 d BB有無話企得好穩..
但係你一叫佢行過黎
佢就即刻自己坐返低跟住爬過黎??

我個囡唔知做乜次次引佢行..
佢都唔肯.. 係都要用爬....

大宅

呀囝22磅, 可以係地面扶住梳化行, 係床仔簡直可以好瘋狂咁四圍行!! 但用手拖佢行, 佢一定唔肯!!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個囝既情況如你所講一樣~~~~企得好穩, 興奮時唔覺意就會行, 叫佢or引佢c都唔肯行, 都係爬~~冇佢"付"!!!

原帖由 koyukizoe 於 2010-1-5 14:33 發表
想問下你地 d BB有無話企得好穩..
但係你一叫佢行過黎
佢就即刻自己坐返低跟住爬過黎??

我個囡唔知做乜次次引佢行..
佢都唔肯.. 係都要用爬.... ...

侯爵府

我隻B未學行, 先學走, 搞到我地好驚

複式洋房

囡囡10個月時已經可以自己行4-5步(但同時10個月左右先識爬... ),依家11個半月可以自己周圍行,但仲未行得好穩,成日跌,不過佢識patpat落地...

大宅

畀面勳章

原帖由 ahmo313 於 10-1-5 11:45 發表

咁你囝囝依家幾多磅呀?? 呀媽話呀囝身重, 所以會遲些先行, 唔知係咪呢??
可能我囡囡輕拋拋, 所以已經"行得走得" 好丫鈡意你叫佢行去你果度, 又鈡意拖住你四圍行, 我腰骨曲side...

男爵府

我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 kit1014 於 10-1-4 23:45 發表
周屋行, 真係唔得閑

成日由房出廳再入房~不停咁行~搞到自己好似大忙人咁~哈哈

洋房

唉...我個女足一歲喇,莫講話行吖,就連企都唔多願吖....=.="

男爵府

畀面勳章

我女九個月已經好鐘意放手企,一路拍手自己練企,到尋日,自己企企下行到三,四步,一路行一路好開心

複式洋房

阿仔識扶住行成個幾月有多,但係放手行就唔係好識,偶然都會行到3﹑4步。昨晚終於放膽行,一來一回咁行o左3轉﹗超開心﹗

大宅

我個仔超懶,自己企到又唔企,行就仲加唔洗諗!上星期無端端自己推架車仔行,但推左幾日,而家又跪住來推,唉!算啦!由得佢,唯有好似d老人家咁講,越遲行好d,條命冇咁辛苦!

大宅

畀面勳章

My b will turn 1 this week, non-stop walking......we did not encourage him walking at all, but somehow not know why, he stood up and then walk......

原帖由 sera 於 10-1-8 22:17 發表
我個仔超懶,自己企到又唔企,行就仲加唔洗諗!上星期無端端自己推架車仔行,但推左幾日,而家又跪住來推,唉!算啦!由得佢,唯有好似d老人家咁講,越遲行好d,條命冇咁辛苦! ...

公爵府

囝囝 9個半月就識行, 都行得好好, 係街可以放手比佢自己行, 唯一唔好就係, 睇少眼就唔知行左去邊~~

首頁

尾頁

跳至