懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一個食得,瞓得,無大問題(除咳)

第二個有左未夠 3 星期,瞓唔好(三點幾醒,瞓唔番)胃頂住,肚 m 痛,腰骨勁痛

別墅

ME TOO...
第一個咩都無,到預產期都仲可以周圍走(都係試過一兩次感冒咁大把)
第二胎,唉......坐骨神經痛(10WEEKS左右開始),每晚瞓4個鐘,分三次瞓,坐20MINS,就要行一陣,行街???都唔可以去得太遠,只係屋企附近,仲有.............真係好辛苦呀今胎,而家仲有3個月到,快啲捱埋去...
你而家幾多週呀???

大宅

Same here.

My first one was very easy.

This time round is very hard. No sleep. Having a cold and the cough won't go away. Aiya. I still have long way to go too.
原帖由 NYmom 於 10-1-6 01:52 發表

第二個有左未夠 3 星期,瞓唔好(三點幾醒,瞓唔番)胃頂住,肚 m 痛,腰骨勁痛

別墅

我都係,第二陀好辛苦,恥骨痛,胃痛,要長期食藥

大宅

我第一胎好舒服而家呢胎真係唔係咁舒服特別訓得好差 , 又唔行得遠胎動16周開始有時bb郁攪到好唔舒服希望順順利利快d到預產期苛佢出黎啦

侯爵府

好媽媽勳章

我陀第1個時又係冇問題, 食得瞓得行得, 陀2nd個一開始時食乜嘔乜, 連飲水都嘔, 又冇重個, 仲要飲mami 奶粉, 都係后期先長胎咋 
原帖由 NYmom 於 10-1-6 01:52 發表

伯爵府

我又陀兩胎都冇咩大分別喎, 只係第二胎個肚相對大啲咋喎, 因為 bb 早咗10日出世都比家姐遲 5 日出世重 0.5lb. 我兩胎去到差不多生都仲算健步如飛, 追巴士都勉強仲得.

大宅

一個月都未到,慢慢長路
昨日一整天,只食到一碗粉,一杯奶,3 隻雞趐膀

別墅

太少了,飲多杯奶啦,你飲奶都嘔??

原帖由 NYmom 於 10-1-6 12:39 發表
一個月都未到,慢慢長路
昨日一整天,只食到一碗粉,一杯奶,3 隻雞趐膀

侯爵府

我第一胎嘔到死死吓...由第2個月嘔到第4個月...足足嘔咗3個月...好彩之後都無咩吾舒服...係皮膚有d痕...手指腳趾關節有d痛...臨生前2個月開始瞓得吾係好好咁囉...!

禁止發言

大宅

我都係ar....今胎尾龍骨痛同胃痛,訓得又唔好,塊面仲出左D雀斑添。

伯爵府

我都係呀~駝第2胎都係辛苦到死~對腳腫到豬蹄咁...坐又唔係,訓又唔係..企得耐又唔得~總之乜都唔ok啦~駝第1胎果陣不過幾舒服...不過我捱完喇~小b出左世喇!!! 你地要加油呀!!!

伯爵府

畀面勳章

仲要睇埋大O個個tim,之前第一胎自己鍾意點未點law,宜家......陣間又話媽咪陪我玩,一陣又話抱抱,放假又叫你同佢出街玩,半夜又要望下有無踢被....唉

大宅

半夜又要望下有無踢被 我都係因為咁所以無得訓佢半夜去次所又要睇下佢.

原帖由 pakyin1108 於 10-1-6 02:49 PM 發表
仲要睇埋大O個個tim,之前第一胎自己鍾意點未點law,宜家......陣間又話媽咪陪我玩,一陣又話抱抱,放假又叫你同佢出街玩,半夜又要望下有無踢被....唉 ...

大宅

我都覺得第二胎辛苦好多~!第一胎我陀得好舒服~!行得走得~!又無嘔~!頭3個月胃口都仲好好添~!但今胎就係覺得好辛苦丫~!一黎塊面又唔知點解生多左好多暗癐同暗粒~!頭兩個月真係無胃口~!但又嘔唔出喎~!又搭唔到車~!一搭車就頭暈同想嘔~!依家差唔多有左3個月~!個胃口先好返d咋~!

別墅

我都係陀第二個辛苦好多,不過記住,生第二個會舒服好多架,因為快好多!
第一個﹕痛左14個鐘!
第二個﹕痛左兩個幾鐘咋!

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我第一胎都叫做陀得幾舒服, 冇嘔過...
而家呢胎日日無時無刻想反胃, 半夜仲成日醒左瞓唔返...真係有排捱

大宅

我睇左中醫,即日煲藥,飲左半貼先瞓,好左好多
瞓到 7 - 8 個鐘,腰又無咁痛。

我陀上一個時都有睇中醫幾次(咳),有飲中藥,so far OK,但個囡黑 d (唔知關唔關事)

如果你地唔怕,都可以搵中醫睇下。

ps 我住美國都有好中醫,香港實搵到好的。加油

大宅

仲有,食得唔好的媽咪,可以試下,好似做 bb 粥的方法,每日焗一大碗粥,放入保暖杯,唔反胃時,食一、兩匙。咁一日上來都食到半 mud 米。

首頁

尾頁

跳至