跳至

首頁

尾頁

別墅

想問, 如果想升讀順德聯誼總會何日東小學, 讀哪間幼稚園/幼兒園會比較容易入?
會唔會話讀順德聯誼會的幼稚園會易入些?
請給意見
thx

複式洋房

其實讀何日東都好大壓力(包括父母),但係到升中的時候,派位又唔錯,你住邊度呢?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 kawaihon 於 10-1-6 17:51 發表
想問, 如果想升讀順德聯誼總會何日東小學, 讀哪間幼稚園/幼兒園會比較容易入?
會唔會話讀順德聯誼會的幼稚園會易入些?
請給意見
thx

你可以上網睇睇逐間幼稚園有幾多人入倒嚟查, 順德梁李秀娛當然有一定優勢, 另外有D媽咪話高德根都有唔少人入倒. 當然要講埋彩數. 如果你住同一網絡機會會大D.

不過嚟緊上午班會變人全日, 下午班就合併搬去掃管芴, 所以會有好大變數.

至於壓力, 當然要小朋友肯讀書, 家長就預咗要陪讀, 若要自由發展就另一間順德會冇咁大壓力.

複式洋房

我都想知呀, 我女女今年要報讀K1啦, 我最想幫她報兆鄰聖彼德或翠寧雅麗斯(聽聞兩間都幾好)但我知道兆鄰聖彼德好難入,所以都諗住報多幾間.但因我舊年才搬入來屯門(南浪海灣)住,所以都唔係好清楚邊間幼稚園或小學好,請大家比啲意見呀.

複式洋房

聽講入何日東要睇埋低班的成績, 但入胡少就唔洗喎. 
但係我個仔佢明明識得穿珠仔, 數學又好好, 識得排大小, 
但係佢係評估度就0分, 因為佢唔肯做. 真係比佢激死. 但係佢寫字的考試就考得好好, 佢而家讀係低班, 都唔知對
佢未來想升何日東有冇影響?

大宅

何日東小學上午校

請問何日東小學上午校的上下課時間.

子爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 6# rayckng 的文章

平日7:45-12:40, 測驗和考試週例外
執子之手 與子皆老

別墅

梁李幼稚園有無幫D家長入 " 順德聯誼總會" ?

原帖由 sensei 於 10-1-7 11:38 發表

你可以上網睇睇逐間幼稚園有幾多人入倒嚟查, 順德梁李秀娛當然有一定優勢, 另外有D媽咪話高德根都有唔少人入倒. 當然要講埋彩數. 如果你住同一網絡機會會大D.

不過嚟緊上午班會變人全日, 下午班就合併搬去掃管芴 ...

大宅

Thx a lot!

原帖由 LWLM0804 於 10-1-12 11:57 發表
平日7:45-12:40, 測驗和考試週例外

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 sleepsheep 於 10-1-12 14:28 發表
梁李幼稚園有無幫D家長入 " 順德聯誼總會" ?

聽講會有推薦信, 不過間間幼稚園都會發1封. 我都係聽低班家長講, 佢哋開家長會時有提到. 因為我嘅小朋友仲係讀緊幼兒班, 所以學校未同我哋講住.

個低班家長同我講, 第1年係俾小朋友學識自理能力, 開開心心愛上返學, 到第2年開始培養語文能力, 能自已表達.佢個小朋友開始英文同普通話講得兩嘢.

咁我個小朋友又真係返得幾開心, 早幾日至喺學校有冬季時裝表演同打邊爐, 讓小朋友認識多d同冬天有關嘅嘢.

別墅

推薦信係叩門時才用的, 我的意思是入會(順德聯誼總會), 要入會費那種

在何小的簡介會上, 校長有提過, 如果是入了順德聯誼總會, 即同一社團, 自行分配學位會有5分, 佢仲話現在先入(九月份)都趕不及入會, 但在internet 都search 不到順德聯誼總會的資料, 很奇怪, 不少家長都有聽過簡介會, 但好似無人提過有關入會既事, 所以想問下梁李幼稚園會唔會幫D家長入會, 因他們有很多學生都入到何小

原帖由 sensei 於 10-1-15 23:37 發表

聽講會有推薦信, 不過間間幼稚園都會發1封. 我都係聽低班家長講, 佢哋開家長會時有提到. 因為我嘅小朋友仲係讀緊幼兒班, 所以學校未同我哋講住.

個低班家長同我講, 第1年係俾小朋友學識自理能力, 開開心心愛上返 ...

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 sleepsheep 於 10-1-15 23:58 發表
推薦信係叩門時才用的, 我的意思是入會(順德聯誼總會), 要入會費那種

在何小的簡介會上, 校長有提過, 如果是入了順德聯誼總會, 即同一社團, 自行分配學位會有5分, 佢仲話現在先入(九月份)都趕不及入會, 但在interne ...

有入會呢回事咩? 係咪順德人至得 :p

等我都查查先. 不過教統局指引, 何小同梁李唔係一條龍, 亦唔算宗教, 所以係咪真係有你講嘅5分呢!?...

別墅

一.父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作

(20分)

二.兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀

(20分)

三.父/母為該小學的校董

(20分)

四.父/母或兄/姊為該小學的畢業生

(10分)

五.首名出生子女﹙即為家庭各子女中最年長者﹚

(5分)

六.與該校的辦學團體有相同的宗教信仰 *

(5分)

七.父/母為該小學主辦社團的成員

(5分)

八.適齡的兒童﹙即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲﹚

(10分)

http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

男爵府

我都有聽D舊生媽咪咁講,話可以入會,咁即係TOTAL有20分,第一round實收,我都有追問佢點入會,但個媽咪講得好似好神秘咁,只係話入左去讀就會知,我都有走去問學校職員點入會,但佢地只係答我:學校到時會俾推薦信....
原帖由 sleepsheep 於 10-1-17 17:40 發表
一.父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作 (20分) 二.兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀 (20分) 三.父/母為該小學的校董 (20分) 四.父/母或兄/姊為該小學的畢業生 (10分) 五.首名出生子女﹙即為家庭各子女中 ...

別墅

有20分都未必第一round實收, 如太多20分的人就要抽獎, 明明在何小簡介會聽到校長講有關入會的事, 但在BK卻從沒有人提過, 亦沒有聽過梁李幼稚園的家長提過 (真的神秘!), 只是好奇而已, 唔記得係那裡聽過, 梁李幼稚園會幫學生直接交表 (第一輪)去何小, 唔知有無D以前讀梁李又入了何小或胡小的家長分享一下呢?

在1083 check到電話:
順德聯誼總會 順聯大廈 電話: 2544 5343
順聯大廈 電話: 2544 5344
順聯大廈 電話: 2545 7385
順聯大廈 電話: 2815 8845

禁止發言

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 HappyHelena 於 10-1-18 16:04 發表

我大仔而家讀緊ST.peter siu lun, 佢有幾個上午班同學15分都入到何日東喎....都吾係難入成咁...

不過因為我一早已經吾會比亞仔入呢間, 所以就報左蒙恩囉...原來呢間至叫多人選, 因為我地有20分諗住都ok啦, 好彩都 ...

佢哋15分入倒是在計分情況下定係大抽獎定係叩門? 不過最易入應該係沙士那一年, 即03年出世的.

大宅

係咪入咗下午校?下午易入好多..
我返來啦

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 jackieman 於 10-1-19 18:14 發表
係咪入咗下午校?下午易入好多..

你咁講又似喎.

不過嚟緊到合併轉全日時, 又唔知會點.
可能會越嚟越難入, 出生率又上升.

別墅

何小入下午校就機會高D, 上午校15分就真係六合彩

基督徒的人數遠比是順德會的人數多吧了(屯門區), 蒙恩有200人(?)報第一輪, 除了多人選學術成績好的學校外, 愛心教會學校亦有好多家長喜愛, 若是基督徒(有5分在手)以為機會好大, 第一輪只有幾十個位(75?), 屯門的基督徒人數不少, 出現了第一輪有20分都入唔到都不足為奇

原帖由 HappyHelena 於 10-1-18 16:04 發表

我大仔而家讀緊ST.peter siu lun, 佢有幾個上午班同學15分都入到何日東喎....都吾係難入成咁...

不過因為我一早已經吾會比亞仔入呢間, 所以就報左蒙恩囉...原來呢間至叫多人選, 因為我地有20分諗住都ok啦, 好彩都 ...

首頁

尾頁

跳至