自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我的電腦因開唔到機又無保養, 因內裏有亞仔由出生至3歳的所有相片, 而我又没有做backup, 所以我在網上找了一間電腦維修公司維修, 不是地舖是在工廠大厦的, 當時我拿了電腦給他, 他叫我到樓下等, 然後拿了我台電腦上了公司, 幾分鐘後他下來給我一張收據, 收據上寫著"收組裝電腦一台p4機", 當時我没有察覺到收據内容太簡單, 就這樣走了, 幾天後他打電話來報價$500 , 兩星期後我到這間公司取回電腦, 我在這間公司的樓下等, 他給我電腦和一張500元的收據, 寫著"computer repair package", 當時我亦没有察覺收據有問題, 就走了, 回到家裏試機時發現少了一個 hard disk, 因我部電腦内有二個hard disk, 一個是120激(壞的), 一個是9激(没有壞的), 所有相片是120激的hard disk 内, 我希望電腦公司將相片backup 到9激的hard disk 内, 所以主機有2個hard disk, 但現在主機只得9激的hard disk, 但内裏没有任何知料或相片, 我就打電話給電腦公司的負責人, 他竟然說已經比返我, 又話如果我有證據就會賠償給我, 但收據内是没有寫明是有120激hard disk 的, 就算他肯賠給我又有什麼用呢? 所有珍貴的相片都没有了, 我懷疑他跟本没有維修過, 只是將好的9激hard disk裝上去, 取走了壞的120激hard disk, 但所有收據都寫得很簡單, 現在想投訴都唔得, 好激氣! 希望大家小心, 唔好再比呢間公司呃. 公司名: compxxer life 地址: 新蒲崗大x街旺x工業大厦

子爵府

OMG! D相無曬!

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

點解人地攞咗你部電腦 ,
叫你係樓下等 , 你都肯 ???

你點知佢會點對你部機 , 或者換咗你 d 野 ,

就好似依家咁 , 口同鼻拗 !!!

大宅

好媽媽勳章

定時定候我會晒左D相, (當然只選精華)因為碟/hard disk都唔知N年後會唔會用唔到...
有相會安全好多, 小朋友童年真係好得意架, 我想佢大個之後都知自己去過邊同咩人生活過!
樓主, 你同間電腦公司講可唔可以比返D相你!

男爵府

好媽媽勳章

電腦最好叫上門收理﹐因為可以看著他修理﹐同時有問題可以立刻再修理﹐無理由唔check就部電腦就返屆屋企﹐而且搬運法途中有機會dun鬆機件。我朋友試過去電腦店修理後試機無事﹐但乘車返屋企後唔work﹐打去店舖問他們不肯再收理了。小心!

王國長老

王國長老

我比較穩陣,買左兩個external harddisk backup,因為囡囡童年照片無價。

而家想拎返相片好難,俾得妳就等於承認佢地偷左妳個harddisk.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

樓下交收?好奇怪,你又唔識佢,又未幫襯過,以後小心D,而家所謂電腦技術人員,好多都係識多我地少少,同埋一定要搵相熟既!

男爵府

原帖由 洛婷 於 10-1-7 08:20 發表 [
點解人地攞咗你部電腦 ,
叫你係樓下等 , 你都肯 ???

你點知佢會點對你部機 , 或者換咗你 d 野 ,

就好似依家咁 , 口同鼻拗 !!!

係啦!間野固然係有問題,但樓主實在太信人,係樓下交收都肯,試都唔試下部機

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我電腦上次壞左...
我老公拎去整兼加多個記憶體..
佢都全程睇住個師傅整..行都無行開過..
因為驚佢唔知點搞部電腦

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

禁止訪問

複式洋房

間維修公司係網上揾架, 我都係第一次維護電腦, 我唔識架, 我唸住部電腦又唔係新款, 無所謂啦!點知連個hard disk都無咗, D相又無做backup, 我好唔開心呀! 最初佢地都話我部電腦有2個hard disk, 現在又唔認, 話要我証明有2個hard disk先, 佢地比我果d收據全部無寫明清楚, 真係好有問題, 不過都係我太過信人, 請大家小心這間維修公司.

首頁

尾頁

跳至