跳至

首頁

尾頁

別墅

鈞鈞而家都18個月, 雖然佢識發幾個音, eg,爸爸, 媽媽, 謝謝, 好呀, 跌左, 菜菜, bus..

但係佢唔識叫人呀, 例如佢想我抱抱, 佢就講佢既bb 話, 我同佢講, 叫媽媽, 媽媽先抱你

唉, 佢又唔肯, 之後發脾氣, 喊呀,

叫我地開電視, 又係講bb 話, 你地既 bb係唔係咁呀??

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

你要發掘佢講野:
好似露比咁,佢要上大台食飯,就要叫齊全台十几人先可以食。
要攞玩具就要教佢講玩具名,唔講就唔比。
你要俾個口型佢睇,佢先容易學架!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

別墅

原帖由 emt1314 於 10-1-7 12:16 發表
你要發掘佢講野:
好似露比咁,佢要上大台食飯,就要叫齊全台十几人先可以食。
要攞玩具就要教佢講玩具名,唔講就唔比。
你要俾個口型佢睇,佢先容易學架! ...

知道, 可能佢一講bb話,我地就俾野佢, 聽完你咁講, 係時候要訓練佢喇

不過佢真係好奇怪呀, 有d野唔迫佢講, 例如: 講謝謝, 佢又會自動自覺講, 迫佢講媽媽先有得抱, 佢就發脾氣..真係怪

大宅

原帖由 carman903 於 10-1-8 11:00 發表

知道, 可能佢一講bb話,我地就俾野佢, 聽完你咁講, 係時候要訓練佢喇

不過佢真係好奇怪呀, 有d野唔迫佢講, 例如: 講謝謝, 佢又會自動自覺講, 迫佢講媽媽先有得抱, 佢就發脾氣..真係怪 ...

我峰峰直情鐘意聽多過講...
講親都係bb話...或者baba、mama果d...
睇電視又叫mama..
都唔知點解~

民房

同埋如果佢講到既時候一定要超讚佢, 咁樣可能會鼓勵到佢...

大宅

我個囡都係要講好多嘢先有餅餅或者kawai 肝油丸,例如:媽媽、爸爸、姑姑、婆婆、姐姐、dog dog、cat cat、cow cow、duck duck、豬廸、薯條、thank you(橋橋)、而家教佢講DVD、高清翡翠台、返學無有怕...

佢最鍾意講抱抱、之後問佢抱抱做咩?佢就會答...攪攪(即係想攪攪震... )係工人姐姐教架!

伯爵府

我個仔只識講"媽媽",佢想要乜對住邊個都係叫"媽媽",但係叫我既時候,就唔係叫"媽媽"....唉

複式洋房

我都有呢個煩惱呀! 阿囡佢有D音識但係唔很講, 就算比野佢食都唔講呀!.. 無計

複式洋房

回覆 1# wsbb 的文章

我Andrew都係呀,連爸爸媽媽都唔講. 勁失望!

別墅

姑娘話同佢講多d得, 不過我日日都要返工, 放工可以同佢講得幾多呀....

民房

原帖由 carman903 於 10-1-18 12:17 發表
姑娘話同佢講多d得, 不過我日日都要返工, 放工可以同佢講得幾多呀....

咁平時邊個抽?? 叫佢幫幫手同bb講多d野啦... 我buy個護士個講法架...

別墅

原帖由 一爸 於 10-1-18 15:34 發表

咁平時邊個抽?? 叫佢幫幫手同bb講多d野啦... 我buy個護士個講法架...

平時係奶奶揍呀, 不過佢一個人, 又要做屋企野, 又要揍仔, 佢覺得屋企野好緊要呀, 日日都要做家務

別墅

睛靈勳章

當佢講得唔準都好都要讚下佢,好佢似我個女前晚特然之間講"多謝",基本上全屋人都讚佢"叻叻"跟住佢就不停咁講啦~佢每次講完你又重複講一次,會發現佢D音會準返D。今日又發覺佢開始講多咗D話(不是BB話),今日學識講"出去"因為佢想去街街囉~

別墅

睛靈勳章

當佢叫"爸爸"或者"媽媽"時當時人就算點忙都一定要應佢,如果唔係佢會覺得自己唔知叫乜。好似平日阿女叫"爸爸"時,我會話"爸爸返咗工"跟著佢就會指住個門口。

大宅

有時我都唔明小朋友唸咩咖! 我個囝14個月時第一樣肯講"鞋仔同街街" 但到而家都唔肯叫爸爸同媽媽,唉!!!

首頁

尾頁

跳至