自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

原帖由 lauretta 於 10-1-7 12:39 發表
個個屋企都唔同規矩嫁bor,我屋企就係就算d細佬妹結左婚,都要比佢地&佢地另一半,因為daddy媽咪話家姐阿哥係長輩wor(daddy仲講到明,第日我細佬結婚,佢同佢太太要跪低斟茶比我同我老公),但有d人屋企就唔係,兄弟姊妹只算 ...

YES! same with my family.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

1) 結左婚就唔使俾 ...............

2) 結咗婚要派比妳個b啦

原帖由 BKVIP 於 10-1-7 12:26 發表
新年就到,我同c6有個b,想問︰
(1) 姑仔結左婚無小朋友,咁做兄長既駛唔駛俾利是佢&佢老公?

(2) 佢地係咪要俾利是我個b?

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章 畀面勳章

我姑奶同大伯就有比我地兩公婆的.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔係唔想俾c6個邊d細佬, 細妹, 係好唔順氣囉, 佢地唔會叫我阿嫂, 話大家都係咁後生, 唔好嫂嫂聲喎, 佢地個阿媽, 即係99就話, 你係阿嫂就要俾利是佢地, 就算佢地結左婚都要俾, 我話從來無聽過佢咁叫我喎 ... 所以, 一封都無 ...

下一代d小朋友就一定會俾利是...

淡淡的來, 好好的去 ....

伯爵府

其實甘算係平輩﹐又結左婚應該就晤洗比。 如果一定要比﹐咪比$20一封lor, 甘都晤會好sid既

伯爵府

原帖由 eva620 於 10-1-7 13:06 發表

我仲蝕呀,我自己個邊細老佬每個一家三口,
我C6個邊D細佬妹都係一家三口,
自己冇小朋友 勁蝕

如果係自己d侄仔/女, 姨娚仔女...我又好樂意比喎
唔好計讚定蝕, 一年一次大家開心啫...

不過我係讚個個...今年得找細佬一個未結婚...我有兩個小朋友, 而兩邊夾埋都係得一個姨娚女...
不過結左婚o既"平輩"我冇派喎...就算派都唔係好多啫

大宅

原帖由 bplus 於 10-1-7 13:28 發表
唔係唔想俾c6個邊d細佬, 細妹, 係好唔順氣囉, 佢地唔會叫我阿嫂, 話大家都係咁後生, 唔好嫂嫂聲喎, 佢地個阿媽, 即係99就話, 你係阿嫂就要俾利是佢地, 就算佢地結左婚都要俾, 我話從來無聽過佢咁叫我喎 ... 所以, 一 ...

yes 俾唔係問題,係俾得唔順氣啫!如果佢人係好既,我心甘情願俾,但俾左仲要當你面拆利是,仲要話你俾得少,橫掂都要被人話,咁你話係咪唔俾好過俾?

我最唔鐘意係99下下要我地俾錢時就用"長輩"黎逹我地。平時又唔見佢叫佢d 女叫我聲阿嫂

大宅

原帖由 siusum 於 10-1-7 14:25 發表

如果係自己d侄仔/女, 姨娚仔女...我又好樂意比喎
唔好計讚定蝕, 一年一次大家開心啫...

不過我係讚個個...今年得找細佬一個未結婚...我有兩個小朋友, 而兩邊夾埋都係得一個姨娚女...
不過結左婚o既"平輩"我冇派喎 ...

無錯,派得開心就話。如果佢俾我個b 多過我俾佢又有野聽

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 BKVIP 於 10-1-7 14:29 發表

yes 俾唔係問題,係俾得唔順氣啫!如果佢人係好既,我心甘情願俾,但俾左仲要當你面拆利是,仲要話你俾得少,橫掂都要被人話,咁你話係咪唔俾好過俾?

我最唔鐘意係99下下要我地俾錢時就用"長輩"黎逹我地。平時又唔見 ...

咁你老公有無咩反應, 如果都係無. 你都係照派算數(做足本份, 無謂俾人話), 或者由你老公黎派啦

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 BKVIP 於 10-1-7 12:39 發表

我地同佢地應該係平軰架喎。

對!兄弟姐妹是平輩!
結了婚的就可以不給!
1,不用給利是結了婚的姑仔
2,姑仔夫婦要給利是樓主小孩
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

伯爵府

呢D好睇自已OK人習慣,我兄嫂有比我地架, 雖然我無EXPECTED, 但一向佢地都有比, 可能係因為我嫂果邊要比佢細佬, 咁無理由,女家要比弟妹而男家唔比掛。 但比大人的只係廿蚊 X 2, 算係意頭啫, 比小朋友果封會大少少。

但表弟妹果D, 結左婚的就唔會比架啦。 但我老公果邊, 有D表兄姐都比埋我同我老公,有D就無比架喎,反正比就照收,唔比都唔覺有咩問題囉。咁大個人, 都唔係貪果廿蚊封利是啦。

我未生小朋友之前, 結左婚都要比佢地D仔女架啦, 呢樣唔使問係咪呀?

但過年利是, 都係出心架啫。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

1) 唔駛畀, 姑仔同妳老公係平輩之嘛, 響organization chart內, 佢哋係平排的
2) 當然要畀
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

你係兄嫂都仲好, 話晒平輩~
我62係未有孫就封俾我哋2公婆, 有咗孫就得啲孫有

禁止訪問

男爵府

原帖由 BKVIP 於 10-1-7 12:26 發表
新年就到,我同c6有個b,想問︰
(1) 姑仔結左婚無小朋友,咁做兄長既駛唔駛俾利是佢&佢老公?

(2) 佢地係咪要俾利是我個b?

我大伯(老公阿哥)年年都有比利是我地..
咁同時,我地都封返封大封d比個姪女~~
我同老公都未有小朋友

男爵府

原帖由 ShinTeresa 於 10-1-7 12:29 發表
1) 你地係長貝, so你地要比佢
2) 佢地marry左 even冇小朋友都要比你b
so 你地係level = 冇賺冇蝕 平手離場

yes!! 同我個情況一樣~~

子爵府

1你地輩份大d應該比佢
2要

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我同老公都係大,
我地有封利是比細佬妹,
無論結左婚同未結都一樣比,
而佢地結左婚都會比我個仔,
其實新年利是無話多既,
尤其是一家人,比同收都開心架。

伯爵府

我未收過我62 99一封新年利是喎,我對仔女才有! 但都唔奇怪。最奇怪係, 原來我老公同我姑9都未收過佢老豆老母的一封新年利是! 哈哈~~

所以我好平常心架,有又咁開心, 無又咁開心, 收多一封半封利是, 我又唔會發左達,都係一個意頭啫!

原帖由 小倩 於 10-1-7 16:02 發表

伯爵府

我未收過我62 99一封新年利是喎,我對仔女才有! 但都唔奇怪。最奇怪係, 原來我老公同我姑9都未收過佢老豆老母的一封新年利是! 哈哈~~

所以我好平常心架,有又咁開心, 無又咁開心, 收多一封半封利是, 我又唔會發左達,都係一個意頭啫!

原帖由 小倩 於 10-1-7 16:02 發表

首頁

尾頁

跳至