烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問可以係邊到買d唔會咁易發霉的"針"板呀~

男爵府

原帖由 JWCBB 於 10-1-7 12:37 發表

我個砧板都無咩特別理佢, 用左成年幾都仲幾靚, 我係去上海街近窩打老道8號(個堆新樓呢...)附近個間專賣砧板既鋪頭買架, 二百幾蚊, 係貴少少, 不過好好用

大宅

貴少少OK 呀, 最緊要好用, 係咪賣d舊式砧板的地方呀

原帖由 rebreather 於 10-1-7 12:54 發表

我個砧板都無咩特別理佢, 用左成年幾都仲幾靚, 我係去上海街近窩打老道8號(個堆新樓呢...)附近個間專賣砧板既鋪頭買架, 二百幾蚊, 係貴少少, 不過好好用 ...

男爵府

原帖由 JWCBB 於 10-1-7 13:07 發表
貴少少OK 呀, 最緊要好用, 係咪賣d舊式砧板的地方呀

我剩係知個間野專賣砧板, 話係憲木, 長方型既, 話可以用好待咁話, 不過好鬼重, 住得遠既(好似我咁), 拎到死死吓....

水晶宮

我系永安減價買塊百幾蚊都好好用冇發MO...唔用時要吊起巨吹幹...
少奶奶的身份,丫頭的命...

子爵府

醒目開學勳章

我用果塊$9.9咋...係大陸買,用左年幾都無事喎,只要用完"朗"起佢咁就唔會有"毛"啦

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 JWCBB 於 10-1-7 12:37 發表

其實最重要係用完後保持乾淨同乾燥,咁就無易發霉啦!
我個係普通平砧板,用左二十幾年都無發霉
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

珊瑚宮

上海街窩打老道垃圾站斜對面萬記專賣靚砧板,櫶(音獻)木最好,有圓型方型,普通size約$8x至百零元,買有抽耳的好揸手,因重,買時要帶車仔,不會發毛的.
玩具萬歲!

大宅

我咪就係買永安個d囉, 巳經自己上左油架啦, 一樣有吊起, 但無計.... 近海邊, 依家巳經2面都發晒霉啦....

原帖由 54heima 於 10-1-7 13:32 發表
我系永安減價買塊百幾蚊都好好用冇發MO...唔用時要吊起巨吹幹...

大宅

好媽媽勳章

買針皮都要帶車仔?
原帖由 fitfish 於 10-1-7 21:24 發表
上海街窩打老道垃圾站斜對面萬記專賣靚砧板,櫶(音獻)木最好,有圓型方型,普通size約$8x至百零元,買有抽耳的好揸手,因重,買時要帶車仔,不會發毛的.

禁止訪問

珊瑚宮

帶車仔因圓型的砧板好重,同埋上海街好多厨具賣.
玩具萬歲!

大宅

好媽媽勳章

想買塊針皮變左買多個煲
原帖由 6191094 於 10-1-8 01:40 發表
I Love Kitchen 做緊 promotion

呢 d 保証唔會發毛既 "針"板
而+ "針"板 + 一個大日本不秀鋼湯煲
都係 $6xx 有找

原本祗係呢個 "針" 板都要 $4xx / $5xx 個
http://www.ilovekitchen.com/images/product/epicurea ...

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

既然屬潮溼地區, 不如改用膠鉆板啦。

男爵府

萬x開始換孖x牌既廚房用品, 有原價700幾既砧板換, 請問有無人用過呀? 會唔會發霉呢?

男爵府

原帖由 wong2323 於 10-1-7 20:41 發表

其實最重要係用完後保持乾淨同乾燥,咁就無易發霉啦!
我個係普通平砧板,用左二十幾年都無發霉

首頁

尾頁

跳至