母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

終於收工喇, 唔駛再pump.
阿仔聽曰2歲, 下個月又返學, 所以聽日開始諗住只埋身食早(返工前)同晚 (訓覺前). 唔再係公司pump奶俾佢做早餐啦 (其實最近pump2次都得3至4安, 所以係時侯收工啦),唔知d奶量仲可以餵到幾時呢?

侯爵府

BK Milk勳章

真係恭喜唒! 好開心見到一個mama可以堅持喂人奶到
2歲, 嗰份耐力真係唔講得笑,

我仲有慢長既路, 阿囡依家先岩岩6months, 雖然我好
有信心咁堅持, 但係身邊既人成日撥冷水, 真係有d down
如果仲有奶而佢仲肯飲, 都keep住俾飲啦, 人奶始終都係
有益架!

珍珠宮

原帖由 pollytopig 於 10-1-7 16:12 發表
真係恭喜唒! 好開心見到一個mama可以堅持喂人奶到
2歲, 嗰份耐力真係唔講得笑,

我仲有慢長既路, 阿囡依家先岩岩6months, 雖然我好
有信心咁堅持, 但係身邊既人成日撥冷水, 真係有d down
如果仲有奶而佢仲肯飲, 都k ...

多謝你~~

大宅

好媽媽勳章

我都有呢個收唔收工呢個疑問…
我個女就快21個月大, 早午晚之餘一得閒就要"lur"埋身食, 但係每次都唔定時, 有時食好耐, 有時就啜兩啜又走去玩。又要簡食邊一邊…
我已經比足早午晚餐同下午茶佢食架喇, 佢都仲要啜奶。我又已經唔會谷奶同絕少let down…係咪時候收工呢?但係夜晚訓覺佢又要啜住我先訓到wor…唔比佢啜真係扭到有先肯訓架…點好?

珍珠宮

原帖由 b16b34n 於 10-1-7 16:51 發表
我個女就快21個月大, 早午晚之餘一得閒就要"lur"埋身食, 但係每次都唔定時, 有時食好耐, 有時就啜兩啜又走去玩。又要簡食邊一邊…
我已經比足早午晚餐同下午茶佢食架喇, 佢都仲要啜奶 ...

其實我收工只係唔再pump奶, 其實仔仔奶癮都好大, 同你一樣都係一啜就好快訓著, 唔係就典好耐至訓得著, 至所以我仲想keep 住早晚埋身就係因為太方便, 一啜就訓著(當然係指佢地都攰勀地), 唔駛再暗訓~~
我反而諗緊日頭仲要唔要俾奶粉, 佢而家仲係一滴都唔肯飲.

大宅

好媽媽勳章

返工泵奶餵到bb 2歲你真係犀利~~
如果早個餐唔比你仔仔埋身食佢會唔會發脾氣架?
我個女會好癲喊醒哂全家人架!所以我收工進行曲一步都未行過…
而轉唔轉食奶粉我又睇o左呢到另一個thread 話唔好比其他動物既奶bb 飲所以呢家都係15,16…

原帖由 mianyang_99 於 10-1-7 17:06 發表

其實我收工只係唔再pump奶, 其實仔仔奶癮都好大, 同你一樣都係一啜就好快訓著, 唔係就典好耐至訓得著, 至所以我仲想keep 住早晚埋身就係因為太方便, 一啜就訓著(當然係指佢地都攰勀地), 唔駛再暗訓~~
我反而諗緊日 ...

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你好叻呀,我餵左就黎11個月啦,我諗都差唔多收工啦,我BB飲少左好多奶,日頭佢中2食飯唔鐘意飲奶
感激遇上你~

公爵府

wow...you are super mum ar!

my bb almost 10months old, I am already tired to pump milk at work and plan to not pump luu..

原帖由 mianyang_99 於 10-1-7 13:53 發表
終於收工喇, 唔駛再pump.
阿仔聽曰2歲, 下個月又返學, 所以聽日開始諗住只埋身食早(返工前)同晚 (訓覺前). 唔再係公司pump奶俾佢做早餐啦 (其實最近pump2次都得3至4安, 所以係時侯收工啦),唔知d奶量仲可以餵到幾時呢 ...
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

泵奶對我來講又唔係大問題
我返工用15MIN就泵完
但我想知可以點收奶
得早晚飲..咪好谷
我泵少7點個轉
晚上都好谷呀

複式洋房

好勁呀2年。我b現在9個月大,想收工。
有無媽咪介紹邊奶粉好d。d味似人奶,因阿b一直都係全人奶。返工泵奶,好辛苦。加油奶媽們,我都想知點收奶。
可吾可日早晚埋身,中間吾泵?

民房

各位好,
我新加入GAR!
我個B 6個大月啦,我本身都係PUMP 出來餵既,我而家想STOP啦, TRY 過好多METHOD EG. 食PIEGON, 飲淡豆C...都未STOP 到....以前每日PUMP 4次, 家下都要PUMP 2-3 次,不過時間就短D.....都係谷谷地....
你地有冇D好方法可以快D STOP呀? 請教下啦...

別墅

我都餵左21個月啦,都諗住兩歲收工,因為實在太累了,每次都泵個幾鐘

別墅

I only pumped morning and night as I can't pump in my office.
Before that I pumped morning, afternoon and night, 3 times per day. When I first started skipping the afternoon pumping, my breast was very "谷", so I drank less fluid, including water, then the body started get used to two-time pumping now.

原帖由 crystalpui 於 10-1-8 12:33 發表
泵奶對我來講又唔係大問題
我返工用15MIN就泵完
但我想知可以點收奶
得早晚飲..咪好谷
我泵少7點個轉
晚上都好谷呀

珍珠宮

原帖由 anlee3 於 10-1-11 15:36 發表
I only pumped morning and night as I can't pump in my office.
Before that I pumped morning, afternoon and night, 3 times per day. When I first started skipping the afternoon pumping, my breast was ve ...

咁你pump兩次, 一共pump到幾多?

禁止訪問

別墅

My production is soooooooo little.
Everytime only 60-80ml! So I pumped twice and can gather only one meal for my son.
Since my production is so little, I keep on pumping till now - 6 months la.

原帖由 mianyang_99 於 10-1-11 15:50 發表

咁你pump兩次, 一共pump到幾多?

複式洋房

嘩,好多人都好叻,可以喂咁多個月。
我b9個月,一直都是全人奶。我想係時候慢慢收奶。我吾想收得咁快,一來吾捨得,二來慢慢收個shape會好d。
我想請教你,阿b9個月,我可以點幚佢轉奶粉 / 減少人奶的數目。因我要返工。平時泵兩支姐姐喂。一早一晚埋身。係咪可以轉一支奶粉 + 一支人奶?如果咁埋身喂個餐佢會吾會吾夠食?
一日泵一次,會吾會好快阿b就要一日兩次奶粉,吾知佢腸胃得吾得?
我最想就係可以keep到阿b 12個月前一餐奶粉 + 一餐泵出來的人奶 + 兩次埋身。一歲後,得早晚埋身到自然收奶。世上有無咁完美?有無奶媽可分享?

原帖由 小吉梨 於 10-1-11 16:56 發表
恭喜你呀!! 2歲好叻呀~

我同你的情況都似呀, 不過我只是19個月, 剛在2009年最後一天停泵, 維持早晚埋身。不過, 一停泵明顯奶量下降了, 但我就由得佢自然停.

其實我在一歲時便考慮停泵, 因工作不定時又要出外實在 ...

民房

你地好叻....
我2個多月就想停啦...

珍珠宮

原帖由 小吉梨 於 10-1-11 16:56 發表
恭喜你呀!! 2歲好叻呀~

我同你的情況都似呀, 不過我只是19個月, 剛在2009年最後一天停泵, 維持早晚埋身。不過, 一停泵明顯奶量下降了, 但我就由得佢自然停.

其實我在一歲時便考慮停泵, 因工作不定時又要出外實在 ...

其實如果剩係餵早晚, 咁可以餵到幾耐呢?有無媽咪可以分享下呀.

複式洋房

我同你情況好相似,個仔20個月大,長期半母乳半奶粉,個仔得閑無事就lur埋身要食,晚上瞓著覺都札醒要食,攪到我長期無覺好瞓,好鬼倦!有什麼方法同佢戒呢?
原帖由 b16b34n 於 10-1-7 16:51 發表
我已經比足早午晚餐同下午茶佢食架喇, 佢都仲要啜奶 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊