自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

想不到九十後都這樣關心社會.

原帖由 mrsright 於 10-1-9 16:57 發表
關於高鐵撥款,一個九十後的心聲

標題是用以吸引眼球的,這可能是你、他、她或大家的心聲。

我參加了1月8日的反高鐵行動,毫無疑問這是一次勝利,人民力量蓋過了政府漠視。但這只是一個開始,下星期的行動需要更多香 ...

男爵府

Good!

琥珀宮

想唔到九十後寫到咁多粗口。 如果九十後係呢種貨色既人,咁咩鐵都唔好起,由得香港被邊緣化好勒。

聲明: 我兩個仔都係九十後,但用辭與意見絕不能代表佢兩個。

水晶宮

畀面勳章

原帖由 SandyKL 於 10-1-9 20:18 發表
想唔到九十後寫到咁多粗口。 如果九十後係呢種貨色既人,咁咩鐵都唔好起,由得香港被邊緣化好勒。

...

想唔到九十後咁鬼得閒 我女93出世,忙緊溫習會考pass paper,我仔F.1,忙緊適應中學生活!好好讀書,培養公德心係佢哋目前ge要務!

大宅

AGREED

男爵府

如果佢真係90後既人..我覺得呢個0靚仔幾好,完來佢地D十幾歲小朋友都好關心社會問題..
雖然好多粗口..但都欣賞佢用呢個途徑表達自己既意見~~

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

不過要用粗口去表達自己既意見,就差左D,你睇吓D有名有利既人,係唔會響人面前講粗口

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 cathycheng131 於 10-1-9 23:29 發表
如果佢真係90後既人..我覺得呢個0靚仔幾好,完來佢地D十幾歲小朋友都好關心社會問題..
雖然好多粗口..但都欣賞佢用呢個途徑表達自己既意見~~

agree,可能現實作者未必講粗口既
只係佢哋呢代係網上用語

PS,我細佬係90後,佢地成班friend係facebook都
好多呢D用語,現實我都識佢哋成班細路,又唔算壞喎
我唸佢地網上係甘溝通
---生命無價,請支持領養---

別墅

原帖由 SandyKL 於 10-1-9 20:18 發表

...

九十後肯關心社會問題
而且有自己見解和觀點係好難得的
好過而家好多高學歷
但只顧自己搵錢,漠視他人需要、漠視社會的冷血分子
而你的論點在哪?
只懂關注別人文中幾句粗口,轉移視線
真正的論點要題卻不懂反駁
我個人認為九十後有這樣的父母
是九十後的悲哀
歡迎討論

珍珠宮

陪月勳章

男爵府

講得好好!!!!

禁止發言

琥珀宮

我唔喜歡人寫粗口係我既事,你喜歡係你既事。話我轉移其他人視線,咁你真係睇得BK其他人太低能、太天真。

社會對起高鐵正反聲音都有,係咪表達意見只要中聽就算講粗口都冇問題?難怪有人會覺得黃毓民係議事堂掟蕉去表達意見冇問題,咁我覺得呢個社會好有問題,你認同,我唔認同,你欣賞,我唔欣賞,唔好意思喎。

想撩起罵戰嗎? 我身為人母,冇時間奉陪,因為要去教我對九十後,發表意見都要注意自己言行,呢D叫做「品、修養」,講你都唔明,唔明討論只有屣自己時間。

原帖由 swas 於 10-1-10 00:01 發表

九十後肯關心社會問題
好過而家好多高學歷
而你的論點在哪?
我個人認 ...

別墅

原帖由 chrislpy 於 10-1-9 23:46 發表
不過要用粗口去表達自己既意見,就差左D,你睇吓D有名有利既人,係唔會響人面前講粗口

其實社會上不少有名有利的人背後的處事手法、所作所為
比一千句粗口還要不堪
新一代難得提出有理有據的見解
我們應該欣賞、分析當中論點是否合理
無需雞蛋裡挑骨頭

別墅

原帖由 swas 於 10-1-10 00:01 發表

九十後肯關心社會問題
好過而家好多高學歷
而你的論點在哪?
我個人認 ...

嘩!講得好!!

最奇怪既係, d人淨係好似得果句:會被邊緣化, 唔好阻住地球轉"來回應所有問題, 所有實實在在的事實一切皆不用理會?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我對起高鐵,真係無意見。
不過我記得細個既時候,
條街圍住晒,好多野都拆晒,
包括我婆婆成日同我去既大排檔,
我見d 大人成日鬧,
話香港有幾大?大把車好坐,
有巴士,又有電車,去邊都好方便,
點解要日日嘈到震,爆石又鑽地?!
我所講既,係幾十年前起地鐵既情況。
而家既高鐵,我唔敢講係咪有必要,
但三十幾年前,好多HK 人覺得地鐵好多餘。

別墅

可能大家住嘅位置唔同啦,我以前住果條村d人係好歡迎起地鐵架,我地住果度幾偏僻只有幾條巴士線,就算有咗地鐵站,行去地鐵站都要半個鐘,但都叫多個choice,又冇干擾倒日常生活

別墅

好多人反對唔係反對高鐵, 係反對政府愚弄市民, 抹殺所有可能性, 為求目的輕視受影响的市民需要, 請認清事實:

http://www.youtube.com/watch?v=Irr_7LYTTqQ

http://www.youtube.com/watch?v=s1wjc8yBCDA

http://www.youtube.com/watch?v=W7AzvsmxEJI

首頁

尾頁

跳至