跳至

首頁

尾頁

大宅

你哋會報邊間呀?青苗同通利,你哋會點揀?
有無已經學緊,可比些意見呢?

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我都想同阿女學///

複式洋房

若果青苗同通x比較,我會選青苗
因為我有做同事曾帶他的小朋友到通x學琴,但學唔識,後來轉了他自己屋企樓下的琴行後,很快便學到彈一曲。
所以他叫我地唔好帶小朋友到通X學琴

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 親子達人勳章

乜唔係話小朋友4歲d手指先 develope 好 for 學琴咩 ?!??!?

男爵府

我覺得係睇吓你好唔好彩撞到D咩老師, 我有朋友係度學, 學得幾好呀.....

我自己去過曾福學, 個老師係後生女, 佢好有耐性教我, 但耐何我無天份, 學左1個月無再學

原帖由 elfandfox 於 10-1-11 19:09 發表
若果青苗同通x比較,我會選青苗
因為我有做同事曾帶他的小朋友到通x學琴,但學唔識,後來轉了他自己屋企樓下的琴行後,很快便學到彈一曲。
所以他叫我地唔好帶小朋友到通X學琴 ...

大宅

因人而異既, 有d就算手指好ready, 但係係音樂方面無興趣無天份都係學得唔好, 學音樂既野, 真係好講天份同興趣既

martse

原帖由 zoesychan 於 10-1-11 23:57 發表
乜唔係話小朋友4歲d手指先 develope 好 for 學琴咩 ?!??!?

大宅

醒目開學勳章

原帖由 ppww 於 10-1-10 09:34 發表
你哋會報邊間呀?青苗同通利,你哋會點揀?
有無已經學緊,可比些意見呢?

通利唔收3歲學琴的, 你不用考慮了.

3歲的只可上通利的jmc.

實際上一般3歲小朋友未ready 彈琴.

大宅

我都系打算等阿囡4歲半左右先比佢學琴.

大宅

醒目開學勳章

原帖由 wysz 於 10-1-20 15:24 發表

我也是啊.

大宅

我都係, 等我個囝大少少, 坐定d先~~

原帖由 wysz 於 10-1-20 15:24 發表
我有二個小寶貝, 歡迎入黎探下我對豬仔豬女~~ : http://hk.myblog.yahoo.com/alicechan914/

大宅

我都會比囡囡學琴呀
而家係TL排隊
朋友係青苗學, 都話唔錯

禁止發言

禁止發言

男爵府

原帖由 sazzmusic 於 10-2-19 13:56 發表

TL個Music Wonderland:
http://www.youtube.com/watch?v=HzFU0IkhI1U&feature=related

音樂班 VS 個人教琴, 邊樣好D

別墅

其實3歲小朋友應該個人老師較好。

我本身係鋼琴老師,現在自己開一個小琴室的,以前在國際學校教幼稚園及小學,所以對呢方面較有心得。囡囡2歲半就開始彈琴,正式睇譜彈係3歲,已經識CDEFG及簡單歌曲(睇住琴譜彈)。想小朋友學琴,首先唔好逼或者嚇親佢哋,有時佢哋會亂彈幾下,比佢哋去做;另外每10分鐘就要轉一轉動作,我會同佢哋玩下樂理既貼紙,因為3歲小朋友做同一activity既定力只有10-15分鐘,所以每堂只需30分鐘,同埋小朋友最好認識alphabet及數字才去學,因為要認埋拍子,音名及音符。

勸大家不要去TomLee或者青苗了,第一,師資參差,只要你肯接受5/5至3/7分帳既低人工就可以做老師,做又三十六唔做又三十六,好既老師都唔會去教(因為私人教你係收晒100%的)。音樂班其實亦只係playgroup既一環,唔好旨意晒佢去學音樂。

小肌肉既問題,就仲簡單,鋼琴唔係運動,唔需要好大力,但一定要教識小朋友帶動關節去敲打彈琴既鍵,唔係用死力用肌肉去按鍵。另外好多家長都會諗點練琴,小朋友唔需要練琴都OK,唔駛買鋼琴住,亦唔需要租鋼琴,有個小小的電子琴或數碼鋼琴練習認音符就OK,3個月至半年後小朋友就會比你睇到佢係咪有心學,到時先租琴或買個平既二手琴都OK,可以去到小朋友5歲(3級左右)先買個好啲既琴。

如果大家真係有咩問題,可以PM我問^^, 好過出到去琴行就比人呃你join啲又貴又唔實用既班~~

小朋友學嘢快,你join乜嘢佢哋其實都會學到,但學好基礎係音樂必要既,如果你係join個音樂班學下音符咁簡單,不如自己買本書學識簡單樂理(簡單拍子,音符等等),然後自己買本"Little Mozart"或者"幼兒樂理練習"(有貼紙的,推介!),慢慢教小朋友認音符填下顏色先,再考慮學琴仲實際!

男爵府

我1年前係吉之島買左個2百幾蚊O既電子琴比佢(都幾真架, d r m f s l t d 呢幾個音都可以有4.5組), 我見佢開始成日唱D歌仔, 又教緊佢唱詩歌, 所以專登係琴鍵貼左d r m f s l t d 及1-7no(呢個方便我呢d唔識睇譜o既人彈詩歌, 當然係彈單音, 我貼左3組), 我個仔好like呀

原帖由 gwengwen 於 10-3-19 02:06 發表
其實3歲小朋友應該個人老師較好。

我本身係鋼琴老師,現在自己開一個小琴室的,以前在國際學校教幼稚園及小學,所以對呢方面較有心得。囡囡2歲半就開始彈琴,正式睇譜彈係3歲,已經識CDEFG及簡單歌曲(睇住琴譜彈)。想小 ...

別墅

回覆 16# JHsbb 的文章

唔好貼啲drmfs比小朋友,要貼,你貼CDEFG,佢哋習慣咗睇咩就學咩,你教佢數字或drm,佢正式學琴學音名就會慢咗同混淆啦!~

有時佢哋會亂彈一通唱自己識既歌,唔好糾正佢哋,係好事嚟架!就算唔識睇譜,可以彈簡單既歌叫小朋友望住個keyboard背彈既方法,drm就唔好再教啦....

男爵府

佢學校d書仔係用呢d啵, 我問亞仔去唔去學琴, 但我個仔話唔去學琴, 只係屋企玩.....

cdefg係邊個位我都未識

原帖由 gwengwen 於 10-3-19 02:28 發表
唔好貼啲drmfs比小朋友,要貼,你貼CDEFG,佢哋習慣咗睇咩就學咩,你教佢數字或drm,佢正式學琴學音名就會慢咗同混淆啦!~

有時佢哋會亂彈一通唱自己識既歌,唔好糾正佢哋,係好事嚟架!就算唔識睇譜,可以彈簡單既歌叫小朋友 ...

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

好少歌係真係c大調,如果你貼d r m / 1 2 3,佢彈既時候可能已經彈錯chord。

其實如果有心,你自己都可以學少少樂理,最簡單既chord同節奏,買本書自己睇,唔明返教會問下人,不出一個月就可以掌握到基本嘢,同識睇譜。

原帖由 JHsbb 於 10-3-19 02:37 發表
佢學校d書仔係用呢d啵, 我問亞仔去唔去學琴, 但我個仔話唔去學琴, 只係屋企玩.....

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

醒目開學勳章

原帖由 JHsbb 於 10-3-19 02:37 發表

學校d 書係"簡諳" 來架咋, 唉, 如你將來係想個仔學琴既話, 而家唔好再貼果d  drmfsltd 同 1-7 了, 音樂上有唔同調, 你在某個位貼 drm比佢只會有害無好處. 只會令佢混亂, 彈琴睇5線譜, 而家你比佢睇1-7, 你話佢將來仲同唔同你睇譜啦 ? 你一係找個老師比佢, 如你C D E F G位都唔知, 唔好搞太多野了. 不如比個仔上一下音樂班玩下同接觸下音樂先, 等佢有d concept, 才再打算學唔學琴.

有一樣幾妙既野, 就係唔識音樂既家長, 會比小朋友先去上音樂班, 之後才學琴, 識音樂的媽媽就唔會比小朋友去上音樂班, 所以, 我好明gwengwen 所講的. 因一d basic theory or knowledge, 識音樂的媽媽會教小朋友, 但係對一d 無音樂背景的家庭來講, 上下音樂班才學樂器, 其實也有好處.

話就話買本書來自己睇, 果d 咩位, 唉, 睇 得明, 睇得通就係囉, 否則咪又係搞. 無好以為呢家野可以無師自通.

首頁

尾頁

跳至