在職全職

跳至

首頁

尾頁

洋房

由囡囡出世就做左全職媽媽2年! 原本好開心老公俾個咁好既機會我! 自己都做得好開心, 但係好境不常, 囡囡而家開始到左反叛期, 成日唔食野, 又容易病, 對我越黎越(黏)身, 仲開始唔理爸爸, 成日話好驚爸爸添!
老公開始唔開心, 成日話我唔識做阿媽, 樣樣野都針着我, 話我唔識教! 我有時同佢分析教bb既難處, 佢就話係我自己選擇做全職媽媽, 好似話我抵死咁! 平時我對囡囡多數用體諒既方法, 佢有唔識我講到佢識, 佢做危險野我唔會打, 多數用駡。對老公好失望, 老公睇我做咩都唔順眼, 我只係要佢心靈上支持吓都咁難, 我教b 已經用好多精力, 仲要日日受埋佢d 冷眼, 打擊我既自信。
請大家幫忙我分析一下:
1. 做全職媽媽既阿b 聽話d?
2. 做全職媽媽既阿b 食得好d?
3. 做全職媽媽既阿b 醒目d?
4. 做全職媽媽既阿b 會自己乖乖上床訓覺?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 qsp666 於 10-1-10 18:03 發表
由囡囡出世就做左全職媽媽2年! 原本好開心老公俾個咁好既機會我! 自己都做得好開心, 但係好境不常, 囡囡而家開始到左反叛期, 成日唔食野, 又容易病, 對我越黎越(黏)身, 仲開始唔理爸爸, 成日話好驚爸爸添!
老公開始 ...

其實,邊有話做全職媽媽,o的仔女樣樣都會好o的o架??
好多野,都要睇番小朋友自身o既性格如何..
不過,講真,有o的野,真係可以由父母去train小朋友,令佢地做得好o的的,尤其係我地全職媽咪,可以多o的時間去train佢地。

做父母呢個角色,唔係bb一出世,我地就會明白要如何做人父母,一樣要去學,就等如bb一出世,都冇可能會即刻識得行一樣,要時間去學習、訓練。

民房

我同你一樣,個仔都兩歲多d。我都明你感受!男人覺得佢的本分是賺錢,老婆全職照顧仔女,屋企大小事務都是老婆的責任!
其實管教是父母的責任啊!mouth:
老公開始 ...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

睇人咋喎... 同埋而家係 trouble two, 乜都say no, 小朋友做乜唔代表佢將來係點.

我個仔就黎2歲, 佢聽老豆話多d. 我俾野俾個仔食, 佢未必食, 但老豆出手就掂晒!! 訓覺都係咁! 有時我都氣餒, 但咁又點? 唔通我去炳我老公咩... 如果下下都用大人既思想同行為套落去小朋友身上, 咁個大人自己都會辛苦.

你老公唔可以輸打嬴要, 個囡唔痴佢就賴晒你, 同埋佢發潤渣都冇用喎! 佢有冇花時間同耐性去陪下個囡? 點解個女話驚佢??

搵機會你地三個一齊響屋企玩, 或者出去玩, 等個囡有機會同你老公一齊啦, 希望會好d.

大宅

qsp666,

bosch is right. Trouble 2 ar. My daughter is now 3.5 yrs old. When she was 2 to 2.5 yrs old. She was so terrible. She used to be a good girl, very obidient and ate herself very well. But when she was at that age, she did not eat at all, therefore always sick. She did things against my request. I was very upset at that time.

Then I read a book and it told it is normal. The best way to do is "let it go" i.e. if she don't eat, no need to push, don't hit or scold. Let the bad time goes gradually.

I remembered when after 2.5 yrs old. She resumed to normal. Eat very well now.

Don't be upset. Remember this is a stage of life. Add oil :)

禁止訪問

大宅

好明白你的感受

我好明白你的感受, 我同我老公講我個女點頑皮點唔聽話, 佢一定話:無計啦, 由得佢. (他絕對是放縱型父親). 我都好嬲我老公. 他將教導的責任全推在我身上.

你老公話你不懂教, 我建議你離家一天, 留你老公同你個小朋友在家, 看他有幾叻. 給他機會體驗做全職媽媽的辛勞(包括勞氣的勞)

民房

回覆 1# lc69 的文章

好讚同Ic69的建議

子爵府

畀面勳章

其實小朋友無話跟邊個,係跟心機,邊個照顧就跟啦,做全職媽媽,無休息,無空間,C6去返工,大家都係付出,無話邊個巴閉law,我都係一樣,响C6放工後,我會約朋友去食反,等佢湊囡囡,佢試過LIE 屎打嚟求救 ,一日要C6同阿囡玩15MINS,俾佢縱吓佢LAW,去街時買嘢會叫佢問咗爸爸先,爸爸做咪都要"唔該""多謝",我都想佢地感情好,佢返工係差D,佢可能係妒忌,你向好諗啦,另外我都有迫C6睇TROBLE 2嘅文章.等佢明白.

男爵府

好媽媽勳章

老公開始 ...

唔........我諗你老公都唔係好受, 因囡囡唔係咁鍾意跟佢, 仲驚佢tim, 你再同佢講囡囡難教, 佢都唔會感受得到, 只會覺得你好煩.

我覺得你要先攪好囡囡同老公既關係. 兩歲小朋友應該係反叛期, 又係好好玩既時期. 唔可以直接將囡囡交比老公, 囡囡一定大喊, 老公又一定唔開心(因囡囡唔跟佢). 我兩個小朋友好跟爸爸, 因我成日同仔仔玩爭爸爸遊戲, 爸爸放工入門口, 睇下邊個最快抱爸爸, KISS爸爸. 有時我又會叫老公KISS我, 唔准KISS仔仔. 食飯又會叫老公餵我,唔准餵仔仔. 通常仔仔都爭, 老公就最開心.

1. 做全職媽媽既阿b 聽話d? 自己說話算話.
2. 做全職媽媽既阿b 食得好d? 如果係唔鍾意食就難攪D, 如果係唔正經食就易攪D. 兩歲佢地會明規定, 唔好好食可以naughty chair. 不過通常玩爭爸爸餵, 就食多D.
3. 做全職媽媽既阿b 醒目d? --
4. 做全職媽媽既阿b 會自己乖乖上床訓覺? 呢樣係可以train, 我仔仔都係自己上床訓.

侯爵府

我諗做人爸爸既, 每日返屋企都希望仔女可以親親daddy, 但係你個女吾親不特止仲驚daddy添, 所以你老公吾開心係可以理解既, 當一個人非常之吾開心時, 可能會講一d吾好聽既說話, 如果說話同態度, 大家都吾讓步, 可能關係會越嚟越惡劣。
Ic69既提議都吾錯, 不過一日可能太耐, 我驚你老公會發忟憎發過龍。

複式洋房

多D同老公溝通下,我生第一個B時,老公都系咩都唔理架,到生左個女後先會幫左我好多。
聽唔聽話要睇小朋友的性格,通常小朋友到兩歲後會識自己諗野。
我個仔一歲後就自己上床訓,反而個女宜家都兩歲,點都唔肯自己上床訓,所以系睇小朋友的性格。

首頁

尾頁

跳至