跳至

首頁

尾頁

洋房

好煩惱 , 唔知留唔留好.....好似而家興留理臍帶血 , 但我又驚經濟上有壓力 , 因為政府生唔使點錢 , 但留臍帶血要去私家 , 私家生要3萬5 + 留臍帶血3萬5 = 7萬

因為我有左唔夠 1星期時係醫院做檢查, 果陣時照左好多張 X光 , 幾張照肺 ,幾張照胃 , 幾張照肚 , 總共照左 25張 X光.....好驚, 問左醫生,

A及B醫生話 BB 20年後會有 低於 5%機會有血癌 如果擔心可以選擇留臍帶血 ,
C及D醫生話一係就個胎會無左, 一係就會無影響
但 A-D醫生都話留臍帶血 , 都無咩用,

1.驚公司會倒閉
2.屬於比較新科技, 唔肯定有幾有用
3.有機會血會唔夠用
4.儲存唔好變壞
5.重有其他科技醫血癌

唔知其他姊妹有咩睇法? 謝謝請幫忙發表下你睇法

男爵府

好媽媽勳章

我有打算儲, 但係詳情會問醫生既意見.

大宅

有一樣野要提提你。。。
臍帶血唔係救個小朋友本身架。。。
係用黎救兄弟姐妹同埋mainly for medical research purpose架咋。。。
本身用唔到架。。。
你問清楚醫生先啦~

原帖由 pochaccoto 於 10-1-10 22:59 發表
好煩惱 , 唔知留唔留好.....好似而家興留理臍帶血 , 但我又驚經濟上有壓力 , 因為政府生唔使點錢 , 但留臍帶血要去私家 , 私家生要3萬5 + 留臍帶血3萬5 = 7萬

因為我有左唔夠 1星期時係醫院做檢查, 果陣時照左好多 ...

大宅

吓, 原來用唔到!! 我仲諗住儲!!! 因為屋企有人血癌走左, 我地仲諗住同BB留個保險!!

別墅

我決定唔留喇!!! 其實好多醫生本身自己生的小朋友都冇留,我問過自己相熟醫生,佢話以前d臍帶血只係廢物,只係而家私人機構為左做生意賺錢咋,講到好有用咁,個醫生話d臍帶血只有好少,只足夠7歲以下使用,更何況臍帶血唔係樣樣病都可以醫嫁。我有個朋友個姑奶生左個小朋友出黎後1個月發現bb患有骨癌,但佢本身都冇儲臍帶血,佢地都有問醫生如果當時佢有儲的話可唔可以幫到個bb,醫生都話唔得。所以大家要考慮清楚。

原帖由 pochaccoto 於 10-1-10 22:59 發表

因為我有左唔夠 1星期時係醫院做檢查, 果陣時照左好多 ...

大宅

存臍帶血 不如存錢較實際 (轉載自台北聯合晚報)

大家可以參考參考 ~

臍帶血廣告打得如火如荼,有第一家庭金孫加持,有小S鎮日在廣告中扭腰擺臀代言,讓準爸媽們似乎覺得「不存,對不起孩子」。但醫師指出,使用自己的臍帶血的機率只有二萬分之一,全世界至今仍查不到使用自己臍帶血的病例,真想存臍血也應優先捐給公庫。

衛生署核准儲存臍帶血儲存的銀行共有11家,台灣的彈丸之地,臍帶血銀行密度竟然居世界之冠。業者的廣告強打「三個寶都存」、「為生命未來努力」、「機會一生只有一次」,並強調臍帶血中含有幹細胞,是一種萬能細胞,但是臍帶血究竟能作什麼?多數人恐怕霧煞煞。

國內移植臍帶血成功案例最多的長庚醫院血液腫瘤科主治醫師江東和說,臍帶血目前可治療再生不良貧血、地中海型貧血、血友病、免疫不全的大理石寶寶,但是並非什麼病都能治。長庚醫院已經陸續完成37多例臍帶血移植個案,成功率約九成。

江東和指出,雖然骨髓移植也可治療上述疾病,但是臍帶血移植配對較寬鬆,骨髓配對成功機會只有四萬分之一,臍帶血卻有400分之一的機會,骨髓細胞配對約需4到5個月,臍帶血約3周即可,以爭取時效而言,臍帶血確實較有優勢。

但是最矛盾之處在於,經業者刻意宣傳,國人臍帶血竟多是自存自用。馬偕醫院小兒遺傳及基因治療科主治醫師林達雄說,如果小孩帶有先天血液疾病,臍帶血就會帶有疾病基因,將帶病的臍帶血移植回體內,還是一樣會發病,因此必須使用其他人捐贈健康臍帶血。

長期研究幹細胞的台大醫院婦產部主治醫師吳明義指出,根據美國國家衛生研究院估計,新生兒將來需要用到自己臍帶血的機率是二萬分之一,到目前,查不到廣告中所宣稱的「自體臍帶血移植」的例子。

至於何時才有機會用到自己的臍帶血,林達雄說,除非是脊柱損傷、腦中風等非基因的疾病才有可能,但是目前沒有成功案例,而且中老年之後才會發生的疾病,而甫出生就冰存的臍帶血,是否還具有活性,也必須思考。

此外,吳明義強調,儲存細胞並非「冰」起來即可,冰晶、解凍過程,都會影響臍帶血中細胞的活性,活性越低,移植成功的機率當然越低,但是民眾恐怕無法判斷冰凍技術的優劣。

醫師們咸認為,既然自己用不到自己的臍帶血,為何不將臍帶血捐出,就像捐血一樣,讓適合的人使用,有一日需要使用臍帶血時,也可以提領別人健康的臍帶血。醫生多建議民眾可將臍帶血捐至公庫,將臍帶血視為公共財,由於血液基金會已經停收,可考慮捐到慈濟、和信醫院等公用臍帶血庫。

一名不願具名的醫師表示,「存臍帶血,不如存錢。」與其購買不切實際的機率,不如多存點錢,當孩子生病時,拿錢去治病還比較實際。

洋房

謝謝大家 我都決定唔留 , 儲多 D錢給 BB 將來用

別墅

原帖由 pochaccoto 於 10-1-12 21:33 發表
謝謝大家 我都決定唔留 , 儲多 D錢給 BB 將來用

我PM左你呀~

大宅

臍帶血的報導(東方)-幹細胞權威:儲臍帶血嘥錢

我上網做左少少既研究, 希望對你有用.

[url=%E6%88%91%E4%B8%8A%E7%B6%B2%E5%81%9A%E5%B7%A6%E5%B0%91%E5%B0%91%E6%97%A2%E7%A0%94%E7%A9%B6,%20%E5%B8%8C%E6%9C%9B%E5%B0%8D%E4%BD%A0%E6%9C%89%E7%94%A8.%20%20http://forum.baby-kingdom.com/thread-3328705-1-1.html]我上網做左少少既研究, 希望對你有用. http://forum.baby-kingdom.com/thread-3328705-1-1.html[/url]

男爵府

環保接龍勳章

留返d$比BB用仲實際

禁止訪問

複式洋房

我已經當幫bb做件善事, 捐左, 姑娘仲話因為臍帶粗, 所以收集到好多血液

首頁

尾頁

跳至