嬰兒食譜

跳至

首頁
23456...20

尾頁

大宅

Re: 請問怎樣煲出綿綿靚粥地?及要用甚麼工具?

我個工人話我知佢煲左成3個鍾頭,d粥先綿晒,但係我覺得3個好似耐左d,其實係咪可以唔洗咁耐既呢?
不過確實真係好好味,因為我係非常鍾意食呢d粥既.

洋房

Hi JuneAo
想問麥皮是否跟米一齊開始煮, 若果用明火煮要幾耐時間.
用基本的普通飯煲又得嗎?

複式洋房

lautorchi,

麥皮是跟米一齊開始煮, 明火我大概煲1小時左右, 因為我會
放D肉落去一齊煮, 要1小時左右D肉才會出味, 用基本的普通飯煲, 是否沒有煲粥工能果d, 因為我試過, d 粥未煲好, d水就沸乾哂 :wink:

洋房

大約用多少碗水

複式洋房

lautorchi

要睇您bb幾大個, bb初初食要由稀至杰 :wink:

子爵府

JuneAo
請問你買邊隻麥皮加落粥度俾bb食?

複式洋房

我用特惠牌快熟麥皮:wink:

jenniferkwok 寫道:
JuneAo
請問你買邊隻麥皮加落粥度俾bb食?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我用普通电飯煲煲咗碗飯,跟住加水放落攪拌机打爛就变得好綿.

大宅

88654321 寫道:
我用普通电飯煲煲咗碗飯,跟住加水放落攪拌机打爛就变得好綿.

Need to re-boil again after blending??

Today I try the first time to boil congee for my 7-month baby ... I boil for maybe around 2-3 hrs, using "easy-clean" pot on stove... but still not 綿 at all. My boy seemed not loving it quite ... :-|
My naughty Chezkel is 7 yrs old la !!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

beckylui,
reboil???
一時時啦,如果煲飯係剛剛煲好仲熱,我有時貪懶唔會翻熱,不過個blender用前我會洗得好乾淨,跟住揾熟水rinse吓,同埋我個blender只用來攪熟的食物,從未攪過生的食物。
但有時我煲飯一早煲落,到BB lunch time時若果巳经凍咗,我就會re-boil。
我唔係好敢用易潔煲煮食物給BB,因為好似聽聞會釋出有害物質,but I am not sure.

大宅

Thanks 887654321! Let me try try !!
My naughty Chezkel is 7 yrs old la !!

男爵府

畀面勳章

fw5775,

Sorry for late reply! My computer has been infected by virus for some times and I cannot type Chinese at the moment.

水分量 approx. 90% full (just leave some space for the rice to expand)

For example I use 真空壺 bought from Japan Home (1 tablespoon rice + a little bit fruit skin + 1 bowl of 滾水 = approx. 90% full)

I always use 100。C 滾水, if you don't use 滾水, the rice may not be 開花 within 2 - 3 hours.

Baby will not eat too much (e.g. my baby eat 1 bowl of congee per one meal), the rice water from 真空壺 is almost enough (you may also add more water if your baby doesn't like thick congee). So the congee volume in 瓦煲 will be approx. 50% full.

Always remember to use 細火 fom the beginning to the end (don't worry, the congee cooking time is just 5 - 10 minutes). The congee will 滾 very very soon and you have to stand by and use a spoon to stir the congee from time to time to prevent chee 底.

複式洋房

我想請教如果用燘燒鍋罐(膳魔師)是否不需用火, 點整架?因我唔識煲野.
prettyenen 寫道:
我用燘燒鍋,好正!

大宅

meowmi,

你推介的方法真係好"正" 可以慳好多媒氣費及時間

大宅

我都是用燘燒鍋(膳魔師)來焗出 d 好綿嘅粥仔, 但想請問若加瘦肉時, 是應該煮熟 d 肉先 or 將 d 生嘅肉直接放入燘燒鍋同米一齊焗呢 ? 近來天氣咁熱, d 肉類会否因焗得太耐而變壞呢 ? 其實是否用明火煮肉会出味 d 呢?
請賜教 !!

男爵府

熱血勳章

我小b5個月,唔肯食糊仔,只食粥仔,但我煲佢唔係咁肯食,婆婆煲就食好多… 但係我學極都唔識!可以教我點煲嗎?同可以用咩材料煲!

大宅

我都係用呢個方法, 好正

大宅

用真空壺既媽咪,
想問:咁我想問焗耐d得唔得架﹖
比如隔晚焗,第朝起身先放落煲又如何﹖

大宅

個真空壺只係可以保溫5-6小時倒, 我諗隔晚焗唔係咁好!

大宅

siuman,

why don't u ask your mom to teach u???

首頁
23456...20

尾頁

跳至