嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 請問怎樣煲出綿綿靚粥地?及要用甚麼工具?

我就用飯煲來煲

複式洋房

我是用有煲粥公能飯煲的, 牌子是"rasonic", 大概煲2小時,
但煲出來既效果是非常之綿, 起初我bb也不喜歡吃粥, 後來我老公買了這個有煲粥工能的飯煲煲粥給他吃後, 她便喜歡吃
粥了

複式洋房

Miclint

而家佢1歲多d, 開頭我是6個月開始煲粥佢食, 點知佢每次食都嘔, 後來才知用瓦煲煲出來d米, 點都有d

複式洋房

我大概用2碗半水(而家1歲計), 3湯匙米, 2湯匙麥皮, 再加
半斤瘦肉, 半隻節瓜, 煲埋2~3碗粥, 分2餐食 :-P

複式洋房

Miclint,

D瘦肉係1歲前我都唔會比佢食, 因為難消化, 食左好難有便便, 所以我只會比魚蓉佢食, 如果您想比瘦肉佢食, 可以將d
瘦肉(買豬展部位, 因為滑d) 切爛 (要盡量切爛哂),然後等d粥差唔多煲好再放落去

p.s. 而家有時我會切爛哂d雞肝/ 豬肝/ 瘦肉/乳鴿肉, 然後比小小生粉,(好小好小 鼓油)調味, 再放粥, 阿b就好鍾意食

複式洋房

tani

hello, 我個飯煲是煮4-6人飯的, (因為我平時也是我同老 公
2個人食飯), 所以這個我諗要睇平時您是幾多人食飯, 是否要另買一個mini cooker? 但如果用飯煲煲粥, 我覺得好處是唔需要睇火就可以煲出一煲靚粥勒

如果您bb6個半月, 可以將d米既份量嘗試減半(份量大概2湯匙米, 加瘦肉, 加大概2碗水既份量用飯煲來煲, bb初初食就由稀慢慢轉做杰, 等佢慢慢適應

p.s. 不過我d碗是卡通公仔(叮噹, hello kitty個d, 我諗size可能會细d), 希望可以幫到您啦

:-P

複式洋房

唔好意思.....

我系用湯匙 :wink:

複式洋房

icoico

"葉"左d肉, 沖水再放粥, 其實對bb真系唔系咁好, 因為bb腎臟未完全發育好, 會做成負荷過重, 影響健康, 我初時只系間
唔中用d鹽"葉"

複式洋房

icoico

系呀, 不過我會"葉"一晚 :wink:

複式洋房

Miclint,

請放心, 我bb初時都系咁, 因為佢未適應, 我bb都要成10個月才肯正正式式食粥仔, 不過我都有一直隔日煲比佢食,所以開頭一定要煲得稀d, 唔食粥入面d米, 可以食d米水, 慢慢再加d粥入面d米比佢食, 等佢慢慢去適應, 佢就會開始食, and
糊仔一樣咁有益.

p.s 希望可以幫到您啦 :wink:

複式洋房

唔會, 而且d粥會好好味 :wink:

複式洋房

[quote]
shala 寫道:
Hi!JuneAo
請問rasonic

複式洋房

fishcakes

MODEL 我又冇睇

複式洋房

Miclint,

謝謝 :wink:

複式洋房

Miclint

sorry, 打錯, 應該系, yammiepang, 謝謝

:wink:

複式洋房

lautorchi,

麥皮是跟米一齊開始煮, 明火我大概煲1小時左右, 因為我會
放D肉落去一齊煮, 要1小時左右D肉才會出味, 用基本的普通飯煲, 是否沒有煲粥工能果d, 因為我試過, d 粥未煲好, d水就沸乾哂 :wink:

複式洋房

lautorchi

要睇您bb幾大個, bb初初食要由稀至杰 :wink:

複式洋房

我用特惠牌快熟麥皮:wink:

jenniferkwok 寫道:
JuneAo
請問你買邊隻麥皮加落粥度俾bb食?

首頁

尾頁

跳至