母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我現場3次埋身食,3次用儲備(因為要返工). 我會在公司泵3次.但bb要吃5oz,而我每次在公只可泵2oz

儲備將會在這星期用完.下星期開始要人奶+奶粉

bb 現在3個月, 不知可以吃到何時

男爵府

其實你唔使太擔心,我BB係第2及第3個月都補過幾次奶粉,我當初都以為唔可以全人奶,又唔知點解返工之後,泵奶又可以越來越多,由最初一日泵18安,直至現在每日可以有29-30安

我個人覺得,每次要泵得好清,一定要引奶陣,慢慢就會開始多,就算你真係要補奶粉都唔緊要架,都總好過全奶粉啦

原帖由 beibei0080 於 10-1-15 14:32 發表
我現場3次埋身食,3次用儲備(因為要返工). 我會在公司泵3次.但bb要吃5oz,而我每次在公只可泵2oz

儲備將會在這星期用完.下星期開始要人奶+奶粉

bb 現在3個月, 不知可以吃到何 ...

大宅

什麼叫"引奶陣", 我是用手泵,應該泵清....

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

返工試下定時泵......
我係定時泵出來, 會越泵越多架!

男爵府

"引奶陣"我都係學左冇耐,真係會好快清到,你可以想像一下,平時你用膠袋既時候,如果打唔開,你係咪會用兩隻手指'卒'開個口,就係大約咁樣,將兩隻手做成兩個'C'字包住乳房,然後就用母子同中子卒接近乳頭既位置,冇幾耐你會發現又有好多奶出,如果我有時間,係可以重複做都會有奶,唔知你明唔明呢?我表達能力一向都唔太好

其實用泵係唔會清到,我每次都會用手清,當你發覺用泵冇既時侯,你試下用手,即時都會有奶柱出

原帖由 beibei0080 於 10-1-15 16:06 發表
什麼叫"引奶陣", 我是用手泵,應該泵清....

男爵府

我都係定時泵出來, 再加埋用手清, 會越泵越多架, 而且BB到5-6個月會食固體, 咁佢食少餐奶, 到時可能可以補少D奶粉。放心, 總之有幾多, 餵幾多就得啦, 我仔仔3-4個月起由半人奶慢慢變咗全人奶, 現在20個月, 都仲有一餐人奶, 加油呀!

大宅

Hi chunkiuBma,

如用晒2隻手,就沒有手揸奶瓶裝奶?

複式洋房

有關"引奶陣", 可以參考依到...
http://www.breastfeeding.org.tw/ ... hlight=%A5%A4%B0%7D

男爵府

我會將奶瓶放係桌面上,咁咪有兩隻手啦

原帖由 beibei0080 於 10-1-18 11:05 發表
Hi chunkiuBma,

如用晒2隻手,就沒有手揸奶瓶裝奶?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊