美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

黑眼圈,眼袋真係冇得救 :( .....好想知道有咩方法呀 !!!

禁止訪問

男爵府

好多謝你的意見呀 ! 咁邊個穴位可以做到效果呀??

原帖由 heichunmum 於 10-1-16 22:05 發表
唔係無方法,不過唔係短期可以見到,因為黑眼圈真係連做laser都不會有好大分別,係因為黑眼圈的形成係直接同你生活質素/身體狀況有關,如果你都係成日夜訓,食野又濃味,令身體有水腫,咁就會有眼袋,而d水腫又會令你眼的血液循環唔暢 ...

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆 1# heichunmum 的文章

係呀,係呀. 我個中醫話我d氣行得唔好,之後幫我醫. 食左幾劑藥後,冇晒黑眼圈同眼袋,個人精神左, 唔怕凍. 朋友都話我靚左好多. 而家我一睇自己隻眼就知d氣血行得好唔好喇.

男爵府

食咩可以行氣補腎呀

禁止訪問

大宅

雖然西醫不認為青瓜、茶包等會令黑眼圈或眼腫消失,但試過的人都認為很有效。究竟是真是假,真是信不信由你。

★青瓜:將兩片新鮮青瓜放在眼瞼上約十五分鐘,據說有助血液循環,令黑眼圈減退之餘,更能減輕眼腫。

★茶包:將浸泡過的茶包雪凍,然後敷在眼腫位置,讓茶葉發揮其舒緩作用。想增長睫毛?聽聞用隔夜茶沾濕眼睫毛,便可令睫毛增長。雖然匪夷所思,但都不妨一試。

★蓮藕馬蹄渣:蓮藕馬蹄含豐富澱粉質、鐵質及蛋白質,能促進血液循環。臨睡前,將蓮藕一小節,馬蹄三、四粒,再加兩杯用攪拌機攪勻,以蓮藕馬蹄渣敷眼約十分鐘,然後洗面,便可減退黑眼圈。

★多汁蘋果片:蘋果含豐富鐵質,為眼睛提供大量養份。以兩片多汁蘋果敷眼約十五分鐘,便可和熊貓眼講再見。

★神奇的藍莓:不要小看這一顆顆藍色的莓子,它含有獨特藍色的花色素苷,能提高視力、有益眼部發育及強化網膜的效果,給予眼睛健康與活力,適合長期使用電腦的人士。

★冰凍匙羹防眼腫:先將鐵匙羹放入雪櫃保鮮格半小時,然後取出並用手確定鐵匙羹不會黏肉才可敷眼,以免凍傷眼皮。

★熱蛋massage:熱雞蛋除了可以去瘀之外,還可以消除熊貓眼。熱力可加快血液循環,所以用毛巾包著熱雞蛋按摩眼部四週,便可令黑眼圈消失。切記:用過的雞蛋不可食用。

大宅

回覆 8# jjhwong 的文章

對不起, 我很久沒有上bk喇,所以遲了回應有關中醫的資料.

大圍大安參茸藥行.
大圍積信街53號地下.
2691 1453 / 26915811
潘衍東 (東叔)

他醫好了我的身體,因我原來血氣不暢,所以身體很差, 東叔醫好了我很多毛病 (例如: 持續幾個月發低燒). 後來發覺"氣"同黑眼圈及眼袋有直接關係. 所以,他不是美容中醫,而是一位有豐富經驗的正統老中醫.

希望幫到妳們.

男爵府

我都睇過佢呀
幾年前, 佢真係好得
我果時睇傷風感冒果d

男爵府

睇一次要幾錢呀?

複式洋房

黑眼圈好難搞!
眼袋我用過IM 的魚子eye gel ok, 有improvement
黑眼圈同身體健康狀況有關

複式洋房

我個黑眼圈都好大....

禁止訪問

回覆 1# 聰哥哥 的文章

大宅

回覆 17# girl_girl_email 的文章

please refer to reply no.8 here.

consultation fee: $20
medicine fee: $50-60 (generally)
if you don't want to cook the medicine, they can give you the ready to drink packs. (+ $10 per dose = per day)

If you health is not so bad, a few visits does work!

大宅

做運動, 無得懶.

前年為減肥, 一個禮拜做4日一個鐘exercise, 4個月達標後, 鼻敏感&黑眼圈一齊好咗. 之後懶番無做運動, 就一齊番晒嚟. 所以無得懶, keep住新陳代謝好.

禁止訪問

大宅

原帖由 ladylili 於 10-1-29 10:31 發表
睇中醫係好但要比D時間,起碼要兩三個月至有效,我想快D,所以我加理RF机用i-Frim set眼元素,去黑眼圈同收眼袋好快同好good喎!

你自己做定去美容院? 幾耐見效 ? 幾 $ ?

大宅

有無人睇過中醫真係work ga? 我又想試下

首頁

尾頁

跳至