跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日復診聽醫生講話浸會d醫院衫要自己帶,因為醫院唔見左好多件,所以才要用自己的,如無就同醫院買到$60,都唔知係咪d大陸人偷哂走,累到我地d港人都受害.那有人會偷醫院衫架.

洋房

我昨日剛剛打電話問浸會的產科部, 接電話那個人話什麼也不用攜帶(不論是否join package), 只是攜帶按金收據就得, 其他所有東西都是免費供應. 我都有些半信半疑.

請問有否剛在浸會生完的媽媽可以分享妳的資料和經驗?

別墅

我已預約2月13日開刀,2月12日入院
我前幾日都打過去浸會的產科問,佢好簡單答什麼都不用攜帶(不論是否join package)

禁止訪問

大宅

我個幾月之前打過去問過, 要帶D日用品啦, 例如牙膏牙刷毛巾外套, 但柸啦, 睡衣啦, 沖洗器啦, BB出院袍都唔洗帶

大宅

基本上佢有個入院袋比你, 有齊M巾,床墊,沖洗器之類, 連產後收腹衣都提供在package內,姑娘同你換床單或沖洗時佢會自己去個入院袋度拿, 你自己帶去的佢都唔想用呀,用晒先叫家人帶來都得,探病時間又長.

醫院件睡衣真係超正, 餵奶好方便, 如果有得買我都想買件坐月用呀, 姑娘同左BB沖涼先會出院,BB會著住醫院件衫出院, 唔駛換來換去, 加件包被包住佢就可以出院..
所以主要帶的係個人用品, 電話charger同家人聯絡最緊要...

洋房

chikkee,

請問
1. 妳有否 join package才有妳所講的東西 ? 妳時幾時入院的?

2. 因為我知道在院期間很容易弄污件衫, 醫院件睡衣是否可任意更換?

3. 妳有否陪產? 須否額外收費?

4. 在產房時, 自己可否攜帶相機影相?

5. 妳住幾多人房? 情況如何? (因本人考慮緊住大房或3人房), 請提供妳的意見.

6. 唔知方便說出妳的出院費用(醫生費和兒科費分別如何?)

唔該晒妳!

別墅

chikkee,

之前睇過其他人講:

1. 住2樓有好多大陸人,佢地會好嘈,所以可以入院時要求住3/4樓,可以嗎?

2.產後收腹帶係join package先會送,如果無join 要$200一條?

thx!

大宅

原帖由 jobo 於 10-1-18 16:09 發表
chikkee,

請問
1. 妳有否 join package才有妳所講的東西 ? 妳時幾時入院的?

2. 因為我知道在院期間很容易弄污件衫, 醫院件睡衣是否可任意更換?

3. 妳有否陪產? 須否額外收費?

4. 在產房時, 自己可否攜帶相機影 ...

1.我上一胎係join package呀,我BB係0811
2.生完好大汗, 如果濕左我都會問姑娘/姐姐比第二件我換
3.我上次緊急開刀,唔可以陪產,以我所知手術室陪產係1000蚊
4.答唔到你
5.我當時住3人房, 其餘2個同房一直都係大6人,不過仲好無咩人探佢地, 好斯文,佢地好快走, 所以有時係我一個人住晒成間房.其實我都有考慮過大房, 因為而家浸會已經裝修左, 我問過人大房同3人房床與床之間的距離差唔多, 唯一要考慮的就係你想同5個人share一個廁所定係同2個人share啦
6.有D醫生係成個package連埋醫生,產檢同產後收費, 你自己問下你個產科醫生啦, 我睇的兒科醫生就一千蚊一日,不過雖然係 join package,但都有幾千蚊醫院雜費, 我無問姑娘個雜費的break down 係咩...

大宅

原帖由 connie630 於 10-1-18 16:23 發表
chikkee,

之前睇過其他人講:

1. 住2樓有好多大陸人,佢地會好嘈,所以可以入院時要求住3/4樓,可以嗎?

2.產後收腹帶係join package先會送,如果無join 要$200一條?

thx! ...

1.其實姑娘睇身份證時就會知你係made in hong kong,會識做地盡量分開大6人同香港人入唔同房, 除非好爆先會分左去大6人房,不過有時香港人多人探, 會嘈D, 不過幾個香港媽媽同聲同氣可能會開心D, 講下生仔經嘛
2.package包埋, 我唔知單買,幾錢呀...

別墅

chikkee,

好詳細,thx!

洋房

Thanks! chikkee

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至