自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

記唔記得當年邊D人有份幫呢班人爭取居港權架!!!

公爵府

果個亞婆又係既, 難聽D講句,自己周身屎都未抺乾淨,仲諗住幫人地抺.自己都要攞綜緩仲要接濟人,所以d人唔好成日話綜緩唔夠駛,人地一份綜緩可以養成屋人丫.

大宅

唔好意思,婆婆記性差,呢壇嘢好似唔多關正苦事喎,當年亞葉太都俾人鬧到狗血淋頭.....

好似係垃圾局某d精英爭取番嚟架喎......

你知啦,佢哋咁慘,如果正苦唔網開一面幫幫佢,到時又有政棍或者社工幫佢出頭,話正苦冇人性架啦.....

我知呢班細路可能係香港未來棟樑嘛.....

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 rean_chau 於 10-1-18 12:44 發表
記唔記得當年邊D人有份幫呢班人爭取居港權架!!!

但如問責, 係基本法有問題.
只係, 班委員唔肯改, 唔肯認係自己缺失, 才搞到咁
我唔怪幫呢班人爭權利的人
只怪, 點解有人自己明明做錯事都唔認, 要開釋法的先例

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 莎莎莉莉 於 10-1-18 14:59 發表

只怪, 點解有人自己明明做錯事都唔認, 要開釋法的先例 ...

我絕對同意你所講! 不過題外話, 老實講, 就算係俾人話亂up或陰謀論都好, 我覺得上面做野邊有可能會咁粗心架...

另外我唔係贊成呃正苦綜援嘅行為, 但將心比己, 如果日本, 澳洲, 或美加等外國都話可以好似香港咁, 你估香港啲人會唔會去生吖? 最後, 覺得香港人有時啲野唔可以咁貪心囉, 錢就要, 人就唔要, 咩道理?

子爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

同意,,冇錢咪唔好生囉,,
成日生咁多個,, 咩心態~~
使幾萬蚊落黎生,,
就可以有福利,, 又攞綜援~

複式洋房

好媽媽勳章

每晚只滾水撈飯? 咁慘返上去吧啦~

複式洋房

好媽媽勳章

每晚只滾水撈飯? 咁慘返上去吧啦~

禁止訪問

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

政府唔解決, 問題陸續有來。 某年又講學位緊張, 某年又說學位太多。 根著出現好多「阿梅」個案, 又話自己低學歷唔識教仔女,最好政府比埋錢出去補; 一陣又話自己個仔女會自卑冇得學嘢、冇得搭飛機、冇得去遊行 ...... etc,最好政府比埋佢地。

原帖由 rr002 於 10-1-18 15:09 發表
同意,,冇錢咪唔好生囉,,
成日生咁多個,, 咩心態~~
使幾萬蚊落黎生,,
就可以有福利,, 又攞綜援~
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

大宅

主要集中上水區 (Area Code 80)

原帖由 @貓貓地@ 於 10-1-18 07:03 發表
(星島日報報道)香港出生率在過去八年急升四成半,當中涉及內地父母來港產子升幅更加驚人,自二○○○年以來已急升三十五倍,更已成香港主流嬰兒。有學者認為,內地父母都會待小孩適齡入學時才回流香港接受教育,小一學額競爭將 ...

大宅

有人話大6人黎hk生仔係無能政府種下的禍,
但睇返歷史,
唔關佢事wor!

係終審法院判決「莊豐源案」,鼓勵了大批內地孕婦湧港生仔潮!
你要鬧就鬧終審法院、民主派啦!
政府就好想人大再釋法架,
不過d人一定反,
到時仲激過反高鐵呀!!!!

子爵府

好媽媽勳章

深圳地址都屬上水區...

原帖由 ricetaster 於 10-1-18 15:36 發表
主要集中上水區 (Area Code 80)

我想要9999呀...

伯爵府

原帖由 莎莎莉莉 於 10-1-18 14:59 發表

只怪, 點解有人自己明明做錯事都唔認, 要開釋法的先例 ...

係la! 又唔見d 人去澳門生.佢地本基本法講明無居留權.

子爵府

咪就係呢d人搞到香港七國咁亂囉!
而家成個香港整體質素下降晒...又分薄香港d福利...阻住d真正需要的「香港人」!
佢哋d細路落到嚟又會令下一代多咗人競爭...
仲嫌香港爭得唔夠勁咩?
而家80後搵食已經艱難...
更加唔敢想像90後/00後點算...
真係多得佢哋唔少!:;pppp:

子爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 june25 於 10-1-18 16:57 發表
咪就係呢d人搞到香港七國咁亂囉!
而家成個香港整體質素下降晒...又分薄香港d福利...阻住d真正需要的「香港人」!
佢哋d細路落到嚟又會令下一代多咗人競爭...
仲嫌香港爭得唔夠勁咩?
而家80後搵食已經艱難...
更加唔敢 ...

咪係囉,,有D落到黎生仔,,攞埋公屋,,綜援唔使做~
間唔中綜援又有得雙糧,,公屋又減下租,,唉,,,,,,,

子爵府

原帖由 rr002 於 10-1-18 17:06 發表

咪係囉,,有D落到黎生仔,,攞埋公屋,,綜援唔使做~
間唔中綜援又有得雙糧,,公屋又減下租,,唉,,,,,,,

更加唔排除佢哋讀唔成書變大食懶...
政府就要養呢班蛀米大蟲養哋佢成世!

大宅

殺校話咁易,但係第日如果學位供不應求,我睇政府點死!

首頁
12345...6

尾頁

跳至