自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 LUON 於 10-1-18 15:39 發表
有人話大6人黎hk生仔係無能政府種下的禍,
但睇返歷史,
唔關佢事wor!

係終審法院判決「莊豐源案」,鼓勵了大批內地孕婦湧港生仔潮!
你要鬧就鬧終審法院、民主派啦!
政府就好想人大再釋法架,
不過d人一定反,
到時仲激過 ...

終審法院都係跟法律判者.

大家都唔想香港法庭, 好似大陸咁, 有法不依家.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 rr002 於 10-1-18 17:13 發表

係架,,呢D野真係話唔埋,,
好似上面果單咁,,冇能力都要生,,
唔知咩心態,,>"< 仲要講到自己好慘,,
擺明自己攞黎!!!!

說得對 / 好...

大宅

香 港 已 經 唔 掂 啦, 政 府 無 能, 接ORDER

做 事,所謂保皇黨又禍港... 雖然我未有小朋

友,將來有小朋友我地都唔比佢地在香港讀

書,,所以E+努力儲緊$,比佢地去外地讀

大宅

原帖由 lok1503 於 10-1-18 19:33 發表

係丫. 如果跟基本法, 哩班人係有居港權. 因為係立法既時候, 冇諗過咁多香港人娶大陸女人.

所以幫佢地爭取, 其實係合理 合法.. 只不過比佢地落 曬黎, 香港會好唔掂. ...

唔只香港人娶大6女人,仲有大6人娶大6女人都得....

大宅

咪係囉, 都唔明點解父及母都係大陸人 (元旦 bb 果類) 都可以, 嫌香港地方太大嗎 ?
:sm: Auntie_Winnie

大宅

盼望不要加稅就好了, 否則民怨更大
:sm: Auntie_Winnie

子爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 Auntie_Winnie 於 10-1-18 21:47 發表
咪係囉, 都唔明點解父及母都係大陸人 (元旦 bb 果類) 都可以, 嫌香港地方太大嗎 ?

係囉,,佢地落黎生BB唔緊要,,,
但攞埋福利就唔好~~

珍珠宮

原帖由 ricecooking 於 10-1-18 18:20 發表
其實, 我聽講....係個陰謀:
因為香港人(英國殖民地, 大6人無咁易來港)以前好似比國內高人一等咁, 有心拉低香港水平(可提升上海的地位), 回歸後放咁多次煙花, 都係擇左日來破香港的運, 之後放d自由行來等政策來打救 ...
都唔洗聽講啦,家下已經係咁啦

珍珠宮

原帖由 totoro 於 10-1-18 15:30 發表

政府唔解決, 問題陸續有來。 某年又講學位緊張, 某年又說學位太多。 根著出現好多「阿梅」個案, 又話自己低學歷唔識教仔女,最好政府比埋錢出去補; 一陣又話自己個仔女會自卑冇得學嘢、冇得搭飛機、 ...
最好生養死葬呀!

大宅

原帖由 idac_c 於 10-1-18 19:05 發表

無錯, 唔好樣樣都賴政府~

吾該睇清楚.

rthk.org.hk/rthk/news/expressnews/20070615/news_20070615_55_408431.htm

伯爵府

畀面勳章

原帖由 lok1503 於 10-1-18 19:38 發表

終審法院都係跟法律判者.

大家都唔想香港法庭, 好似大陸咁, 有法不依家.

我都覺得判得好。但政府都可以做多d野, 例如門檻提高, 福利要七年後先可以申請。呢d政府就可以做啦...當然, 佢一做又會比人插...but so what? 佢地都比人插慣, 而且插佢都會照去架啦!

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

對我地好唔公平
原帖由 kellyly 於 10-1-18 07:17 發表

無野好講LA
父母唔係港人都可以比出世紙WO,而且仲可以申請咁多野,而且仲有學卷WO,嗰D人仲唔黎咩

水晶宮

好媽媽勳章

無端端點解要網開一面比你...你有咩貢獻???

我老公交咁多年稅,舊年8月比公司迫走,9月失業,10月先有份工但人工小一萬,今年有全日制學費全免,又唔見學資處網開一面免埋我地9月

她希望房署能網開一面,讓在港出生的侄孫女酌情加入她的公屋戶籍內。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

畀面勳章

原帖由 huayan 於 10-1-18 22:49 發表

吾該睇清楚.

rthk.org.hk/rthk/news/expressnews/20070615/news_20070615_55_408431.htm

個一千萬人咪又係黎拎綜援,政府有冇咁多錢養個一千萬人呀

水晶宮

香港人真係好可悲!
我地d仔女將來讀書..唉..對香港越來越無信心~~

大宅

蝗蟲入侵,香港遲早完

大宅

好媽媽勳章

原帖由 wensi 於 10-1-18 03:41 發表

係la! 又唔見d 人去澳門生.佢地本基本法講明無居留權.

that was the reason why the macau government can have money gift to each macau citizen. the money not given to the "big 6" are given to their own local citizen.

侯爵府

畀面勳章

香港人已被大陸政府邊緣化,不久的將來,被同化都似

用戶要求終止服務

原帖由 babesiu 於 10-1-18 12:18 發表
港男d下流賬(sorry,真係唔可以用風流嚟形容)要香港納稅人埋單

同意,不過要加多個字,係廢港男,上得大陸娶妻,10個起碼有9個有用極都有限,拖低港人質數不特止,仲要其他港人養佢地全家.

伯爵府

原帖由 jaycee_mami 於 10-1-18 07:19 發表
我估新界北區+深水步區受影響最大, 因為新移民較多.

新聞中的家庭真係唔抵幫, 明知負擔唔起, 仲要不停生生生 (生左3個), 而家仲想上公屋. 香港已經變成"福利主義". ...
如果真係香港人拎返香港既福利都話呀,大6果D好多對香港乜都無付出過就黎拎福利...真係XZY!!!

PS:我都驚我D仔第日無位讀書..
大b駿逸細b駿晞

首頁

尾頁

跳至