論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

唉, 我個印傭3月尾到期, 我請佢做左4年, 佢不過不失啦, 我個仔都好鐘意佢, 我本離一早已經諗住唔會同佢續約, 因為再續約做夠5年就要比長期服務金, 咁我唔想比, 所以諗住請另外一個, 我自己諗住2月頭會同佢講唔續約, 但點知佢上星期喊曬咁同我媽講話好想o係度做, 佢話唔要個長期服務金都得, 佢仲話佢身邊d朋友個個都唔要的, 但如果我唔比我始終都係犯法, 跟住我媽咪又話見佢做左4年都冇乜野, 唔太好亦唔太差, 唉, 我都唔知點算好, 同埋我叫親佢放大假番印尼佢都唔想咁, 又話佢自己個仔唔跟佢, 所以鐘意留o係香港, 佢仲話好鐘意我個仔, 雖然有人話錫我個仔我應該開心先係, 但唔知點解佢話好鐘意我個仔我真係想嘔咁, 如果請一個新既又怕難攪, 唉....留呢個又要比長期服務金....雖然佢話唔要但我怕佢第時反轉離告我就死!!!

大宅

不如請鐘點....你個仔都大啦....返學?
盡量都唔好請工人....

原帖由 Fanny媽媽 於 10-1-18 11:09 發表
唉, 我個印傭3月尾到期, 我請佢做左4年, 佢不過不失啦, 我個仔都好鐘意佢, 我本離一早已經諗住唔會同佢續約, 因為再續約做夠5年就要比長期服務金, 咁我唔想比, 所以諗住請另外一個, 我自己諗住2月頭會同佢講唔續約, ...

男爵府

回覆 2# josiu 的文章

我都想唔請工人, 但真係冇人湊...我個仔4歲.....唉....如果完全冇工人阿仔放學又未必安排度人湊!!!

禁止訪問

男爵府

唔知你早d同佢break contract, then 再簽, 咗使唔使比呢
你可以問吓人

男爵府

回覆 5# chaklongma 的文章

我問過啦, 應該唔得, 我有諗過如果叫佢番去印呢, 之後再申請佢過離又得唔得???

等待驗證會員

原帖由 Fanny媽媽 於 10-1-18 16:44 發表
我問過啦, 應該唔得, 我有諗過如果叫佢番去印呢, 之後再申請佢過離又得唔得???

如果佢做嘢都ok的,大家又接受到佢,咁咪留佢....有時好工人真係好難求,

我聽前工人講,佢地可以唔要長期金,但穩陣見,我覺得finish呢份約,之後再重新請佢,呢個方法都幾好,但我唔知得唔得,你可以打去d agent公司問下

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 babylily 於 10-1-18 16:59 發表

如果佢做嘢都ok的,大家又接受到佢,咁咪留佢....有時好工人真係好難求,

我聽前工人講,佢地可以唔要長期金,但穩陣見,我覺得finish呢份約,之後再重新請佢,呢個方法都幾好,但我唔知得唔得,你可以打去d agent公司問下 ...

好好.
其實真係好工人難求,如果你keep住$3580,做十年,長期服務金兩萬三左右.
睇你點睇啦,其實十年時間,你真係已經賺咗呢條數返嚟.重新請一個工人,又要再夾,再試,未必一定夾你縱使做得好.
或許我真係見過太多麻煩妹,一樣米養百樣人.
但你宜家個妹話唔要長期服務金你信但都唔好冒險.因為佢真係可以告你萬一有一日佢想要返.你同佢簽咩都冇用,因為唔合法.你有咩唔明就pm我啦
爆愛車縫作

洋房

聽你講個工人OK喎
因為唔想比10000多元(當你3個約)你要比多幾千蚊請過個新既, 又唔知好唔好, 博得過嗎?
無野緊要得過佢湊得你個仔好呀...

男爵府

係呀, 其實我只係怕佢愈做得耐就愈衰嗜, 因為頭個兩年佢都做得幾好, 跟住個2年就開始一般, 所以都唔知點算..唉...同埋, 我想問下平時你地同其他人講緊野個時, 即係同自己媽咪, 老公講野, 咁工人會唔會答咀的???

大宅

原帖由 Fanny媽媽 於 10-1-18 11:09 發表
唉, 我個印傭3月尾到期, 我請佢做左4年, 佢不過不失啦, 我個仔都好鐘意佢, 我本離一早已經諗住唔會同佢續約, 因為再續約做夠5年就要比長期服務金, 咁我唔想比, 所以諗住請另外一個, 我自己諗住2月頭會同佢講唔續約, ...

如果我是妳一係比長期服務金,一係唔續約,因為我對她們沒有信心,個個工人都是話唔要,我朋友那個都是一樣話唔要,聲淚俱下話好想留下,轉頭做滿五年,都等唔到約滿就去告我朋友,好彩大家不歡而散時,在她行理有張在她開工時間到大押當金手錶押票,兩萬多元押票,偷竊金手錶,所以先可以平息事件.
我個工人印印也一樣,(現任).來的時候話唔出街,無朋友,我當時同她講如果妳放假唔去街,我是唔會另外給妳錢,因為當時我只有一個小朋友,每個週末我都去街玩.唔會在家,她印印唔出街我还要為她留食物,她很聰明,亦唔會幫我做家務,但食我用我.最後做了兩個月唔聲唔聲同agency講話我
她唔放假我又唔比錢她,賤人,最後落agency講清楚,以後在沒玩野.

男爵府

回覆 11# onying888888 的文章

係呀, 我就係擔心佢之後會告番我, 因為始終冇比既係我, 即使佢肯簽份文件話當左我都覺得信唔過, 可能出離社會做野真係賤人見得太多, 我呢個又係喊曬咁話要留低, 又話好鐘意我個仔...我只是一個小家庭, 長期服務金對我離講真係幾多, 所以真係唔想比佢嗜, 或者叫佢番印尼我再apply佢過離咁又洗唔洗再比???

大宅

原帖由 Fanny媽媽 於 10-1-19 10:13 發表
係呀, 我就係擔心佢之後會告番我, 因為始終冇比既係我, 即使佢肯簽份文件話當左我都覺得信唔過, 可能出離社會做野真係賤人見得太多, 我呢個又係喊曬咁話要留低, 又話好鐘意我個仔...我只是一個小家庭, 長期服務金對 ...

我真是唔知.

大宅

畀面勳章 睛靈勳章

轉用樓主先生或阿媽做僱主可唔可以由頭計過?

首頁

尾頁

跳至