樓市動向

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 ww5f 於 10-1-24 18:04 發表
你要搵幾大先, 市中心果邊廳房都幾四正呀, 不過要有大露台就好似無. 海典灣, 南岸果邊好似有露台, 不過都唔係好大咋.

我住咗海典灣差不多7年, 好好住呀, 不過係唔方便囉

男爵府

近半年我也有留意海典灣, 想問它的管理好嗎? 有沒有虧損, 幾多$$一呎管理費??

其實這個屋苑的合理尺價是大約多少??

那一個座數及單位比較好??我想向海, 是什麼方位呢? 是不是每一個單位也有露台??

到那裡買東西最近??

sorry, 太多問題.

謝.

october

原帖由 ilovematthew 於 10-1-24 22:15 發表

我住咗海典灣差不多7年, 好好住呀, 不過係唔方便囉

大宅

海濤居有好多小強, 同埋樓底薄,隔音好差.
原帖
TWS 於 10-1-18 20:08 發表

海濤居(新港城五期)
1204-1223呎,超級實用
行商場天橋可到馬鐵及巴士站,靜中帶旺
六佰萬左右已經有低中層加超級無敵海景
無會所,管理費每呎只需HK$0.9~
我由去年四月睇到十月,幾次想買成,但最終因想搬到九龍所以無買
不過 ...
b

大宅

我唔係想潑你冷水。大部分mos屋苑向海的單位都係西斜的,你只要豔陽天去睇樓就會好明顯的了,d玻璃窗反晒光。夏天真係好焗熱的,冬天就會凍d。海景雖然好吸引好靚,但要考慮埋這個因素先好買呀。

原帖由 October 於 10-1-25 04:25 PM 發表
近半年我也有留意海典灣, 想問它的管理好嗎? 有沒有虧損, 幾多$$一呎管理費??

其實這個屋苑的合理尺價是大約多少??

那一個座數及單位比較好??我想向海, 是什麼方位呢? 是不是每一個單位也有露台??

到那裡買東西最 ...

男爵府

銀湖向海單位是向北的

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 happyfarm 於 10-1-28 13:29 發表
銀湖向海單位是向北的

馬鞍山市中心d樓要有海單位都是向北的. 雅濤居就好d, 向東 (大單位).

男爵府

謝謝. 其實我也知向海是西斜, 所以我想看看有什麼單位是既可望海又不是正西.

october

原帖由 cw36 於 10-1-28 12:35 發表
我唔係想潑你冷水。大部分mos屋苑向海的單位都係西斜的,你只要豔陽天去睇樓就會好明顯的了,d玻璃窗反晒光。夏天真係好焗熱的,冬天就會凍d。海景雖然好吸引好靚,但要考慮埋這個因素先好買呀。

...

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 October 於 10-1-28 16:02 發表
謝謝. 其實我也知向海是西斜, 所以我想看看有什麼單位是既可望海又不是正西.

october

我之前住第5座, 向西南, 我個景好靚, 望池景, 我仲望埋星濤灣池景, 因為池景中低層會較好, 望到少海, 619呎, 管理費大約$900, 管理公司幾好, 如果你要買大單位, 就全部要向海, 向海係向正西的

大宅

雖然是正西,但臨海的向海和中間隔住公園的海景feel是完 全不一樣的.你去下睇樓就知道.即使是夏天,中午,只要是陽光普照,個景靚到...仲有,日落的晚霞...
唯一壞處是打風,無遮無擋下d風食正都好得人驚,真係玻璃都震架.

水晶宮

畀面勳章

yes ~ i like 觀瀾雅軒 very much
佢最大果個單位好似1400幾呎,
如果我有 6佰萬 budget, 我一定會買呢度

.....

原帖由 cw36 於 10-1-24 09:46 發表
你可以睇下觀瀾。雖然佢不是在巿中心(不過免費shuttle bus5分鐘就到巿中心/大學站),但間格真係好實用,廳大房大,環境真係好舒服。你睇過巿中心d盤,再去睇下e個盤,一比較之下你會好鐘意的。 ...

男爵府

Thank you ilovematthew & maggie 3493.

大宅

馬鞍山??

Must be find at 馬鞍山??

大宅

600萬,可以選海典居,有露台, 廳/房都夠大, 有SEA-VIEW, 而且靜中帶旺, 行5MINS 就有大型商埸, 超市等,坐車又就腳, 而且保值.
原帖由 lsftsang 於 10-1-18 14:23 發表
畢直六佰萬左右,市中心有冇選擇?THX.

大宅

講講吓又係喎.
我以前住海濤居4座高層(30/F以上).
最初搬入去已經有小強,又有剪尾蟲,杜之不盡.
後來有了小朋友仲慘,因為成日有食物碎,故那時小強極度猖獗.有時半夜廚房會有十幾隻出現.
已經用了一掃光,但仍然好多.
以往所見都係德國種的,點知有次在大門口邊見到隻好大的,那種在垃圾房才見到的,仲要比佢入左屋捉唔到.
那次真係火都來,結果在weekend立即送仔女到外家,放了三罐噴霧,迫到giant小強出來.
不過,不到幾天,又再見小小強出現,雖然變得蠢蠢地,但又係繼續有,簡直投哂行.
一直仲以為自己間屋特別髒,咁可能係大廈的衛生不太好.

樓底方面,又真係幾響.以前樓上住了對60來歲的退休夫婦,佢地夜晚2點都不睡,雖然沒發出噪音,但成日聽到他們著住拖鞋行來行去.又成晚聽收音機,雖然聲浪不大,但剛剛在窗口牆對牆的位,聲音彈不到出去,都好應聲.

西斜方面,又真係好曬.尤其是夏天中午至下午時間,其中一間方正西,就算開冷氣也不能睡進去,因為太熱了.

講講吓原來有咁多缺點,之前仲推介,sorry......

原帖由 ilovelinlin 於 10-1-28 12:09 發表
海濤居有好多小強, 同埋樓底薄,隔音好差.b

男爵府

請問星濤灣又有什麼comment呢?

謝.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 October 於 10-2-1 17:01 發表
請問星濤灣又有什麼comment呢?

謝.

我有個表妹住星濤, 7XX呎, 向海, 不過得兩房, 個廳都幾大, 會所都OK呀, 海典就7XX呎是 3 房的

男爵府

Thanks ilovematthew.

伯爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

原帖由 F3 於 10-1-29 17:47 發表
600萬,可以選海典居,有露台, 廳/房都夠大, 有SEA-VIEW, 而且靜中帶旺, 行5MINS 就有大型商埸, 超市等,坐車又就腳, 而且保值.

海典居 600 萬可以買到幾多呎?Thx.

大宅

本人有一海典居1375呎單位連租約私讓,向東低層烏溪沙碼頭及沙灘海景3房2廳+l工人房急讓
區內名屋苑,信和發展及管理,毗鄰馬鞍山公園、海濱長廊單車徑、圖書館、購物商場及巴士總站,極方便。
$7.5M (可議)
新裝有相(未能睇樓),如有興趣者請PM
經紀勿擾
原帖由 moonychan 於 10-1-18 19:03 發表
海典居~ 信和樓, 好d的.

水晶宮

畀面勳章

我覺得星濤灣同海典灣差唔多, 都係唔太方便
下下靠shuttle bus or 巴士/小巴先過到去
市中心(新港城/海柏果頭)

.....

原帖由 ilovematthew 於 10-2-1 21:18 發表

我有個表妹住星濤, 7XX呎, 向海, 不過得兩房, 個廳都幾大, 會所都OK呀, 海典就7XX呎是 3 房的

首頁

尾頁

跳至