親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

暑假想試吓自駕遊高雄-->墾丁, 自己未試過自駕遊, 想膽粗粗試吓, 現有問題想問問:

1. 如果在高雄取車時, 應該大概要入幾錢油才夠4日3夜來回高雄-->墾丁??? 係唔係要入咗油先出發???

2. 如果只是在墾丁租車 (高雄包車入墾丁), 4日3夜, 應該大概要用幾錢油????

3. 如果自駕或包車入墾丁, 4大2小(2個家庭/2大1), 7人車夠唔夠坐???

4. 請問4大2小(2個家庭/2大1), 在民宿應該book 什麼房才合適???

唔好意思? 好多問題......thanks!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

1. 如果在高雄取車時, 應該大概要入幾錢油才夠4日3夜來回高雄-->墾丁??? 係唔係要入咗油先出發???
<<有d租車可能已幫你入滿油.台灣油錢很平,
<<我上次去租5人車(4D/5N)來回高雄墾丁都入得~HK$300
<<另一次租7人車(4D/5N) 來回高雄墾丁~HK$700
<<入定油會安全d,因為怕你唔知幾耐先入到墾丁嘛
<<出車時若未滿油,出左機場後會有一個油站
<<租車會教你,你可叫佢幫你set GPS去
<<若已入滿,咁Day2 or 3先再入都得
<<墾丁及恆春一路上都有油站

2. 如果只是在墾丁租車 (高雄包車入墾丁), 4日3夜, 應該大概要用幾錢油????

3. 如果自駕或包車入墾丁, 4大2小(2個家庭/2大1), 7人車夠唔夠坐???
<<人夠座但行李唔知放唔放得晒!

4. 請問4大2小(2個家庭/2大1), 在民宿應該book 什麼房才合適???
<<若小孩不佔床可book雙人房

大宅

Hi 010

Thanks for your informations!

原帖由 010 於 10-1-19 17:39 發表

大宅

請問在台灣自駕遊是否很方便,當地的交通混亂嗎?是否守交通規則?佢地的GPS準確嗎?
唔好意思咁多問題,因為想在Easter去台灣的牧場,農場玩玩.多口問一句,其實在台灣包車同自駕邊樣較方便同化算呢?

侯爵府

請問在台灣自駕遊是否很方便
<<唔難...台中/墾丁其實幾易
<<宜蘭個面未去過,相信都唔難
<<台北車站入西門町較車多....
<<最重要係電單車好多好多,要小心
<<若平日香港開慣車係無咩問題既!
<<但要留意佢地唔係右軚,
<<同香港岩岩相反,要d時間習慣

當地的交通混亂嗎?是否守交通規則?
<<不混亂,除市中心外一般車不算多!
<<路比香港寬闊,開車一般比我們守規則,
<<但都見過有心急爬頭司機!

佢地的GPS準確嗎
<<GPS係大部份旺區都準,但小路及新路唔準!
<<試過佢叫我地開入一個湖到!!!
<<(咁你見到,唔會開落去掛!)

唔好意思咁多問題,因為想在Easter去台灣的牧場,農場玩玩.多口問一句,

其實在台灣包車同自駕邊樣較方便同化算呢?
<<自駕樣樣靠自己,但時間行程按心意而行
<<包車...多個導遊,但唔使煩行程,
<<因包車司機多數有主意點行點玩,
<<好的司機重可能有道地好介紹
<<但我自己中意自駕多d,
<<***因我家有個專用司機嘛***

侯爵府

CAC
補充一下,我地租8人車座6大3小
行李有:
1個24"行李箱
4個20"行李箱
另大大小小背包

如果你地只係每個家庭2個行李箱
應該無問題喎!

大宅

Hi 010

Thanks! Very useful!

原帖由 010 於 10-1-20 11:16 發表
CAC
補充一下,我地租8人車座6大3小
行李有:
1個24"行李箱
4個20"行李箱
另大大小小背包

如果你地只係每個家庭2個行李箱
應該無問題喎!

民房

租車係咪包埋GPS?
台灣GPS同日本GPS使用上分別大嗎??

子爵府

上次我們先在宜蘭玩兩天, 然後再到台北, 所以, 在出發前send左10幾20個email 問包車的價錢, 經過格價後, 發現左一間叫 'BuBuGo台灣旅遊觀光服務站' 的最平, 由台北桃園機場到宜蘭, 然後兩天後再車我們去台北西門町酒店, 三天後再車我們由酒店到桃園機場, 收我們3000元台幣, 汽車是使用8人車, 冷氣好ok, 司機簫大哥很nice, 汽車很乾淨, 所以, 我推介這間公司給大家 http://bubugo.drp.com.tw/ (服務專線:(886)986629486) !

別墅

好媽媽勳章

原帖由 MANKIU 於 10-1-20 13:46 發表
租車係咪包埋GPS?

唔係, 某租車公司仲有GPS 非常非常非常之有限,
一定要租車時預早留埋, 多數唔另外收費,
除非做緊promotion 或者你租好少天數,
收都係一百幾十HKD 用哂咁多日~ ^^
分別唔大, 而且中文, 繁體字, 更易用..
不過又試過有一次冇哂中文版GPS,
佢俾部英文既我囉..^^"

大宅

010,
多謝你的詳細資料
原帖由 010 於 10-1-20 11:12 發表
請問在台灣自駕遊是否很方便
<<唔難...台中/墾丁其實幾易
<<宜蘭個面未去過,相信都唔難
<<台北車站入西門町較車多....
<<最重要係電單車好多好多,要小心
<<若平日香港開慣車係無咩問題既!
<<但要留意佢地唔係右軚,
<<同香港岩岩相反,要d時間習慣
...

複式洋房

原帖由 hinhinmami 於 10-1-20 09:49 發表
請問在台灣自駕遊是否很方便,當地的交通混亂嗎?是否守交通規則?佢地的GPS準確嗎?
唔好意思咁多問題,因為想在Easter去台灣的牧場,農場玩玩.多口問一句,其實在台灣包車同自駕邊樣較方便同化算呢? ...

台灣自駕很方便,交通也不混亂,GPS尚可,當然細point仍會出錯,但都ok架。油錢比香港平四至五成,有得四個人一定抵過搭車和租車!最重要是方便,話行就行,想停就停,夠彈性。
我曾開車去過清境和飛牛牧場,我喜歡清境,飛牛太冷清,但小心清境假日會塞車。
welcome to my blog
http://hk.myblog.yahoo.com/pyjunjun/article?mid=270

複式洋房

原帖由 MANKIU 於 10-1-20 13:46 發表
租車係咪包埋GPS?

不一定包,租車時要預訂。
個人日本的GPS面板較清,我當時用的雖然是日文版,但因只要入電話號碼即可,方便。但台灣的GPS都ok。

大宅

請問台灣的GPS是否入電話號碼都可以?
原帖由 mathias 於 10-1-21 13:42 發表

不一定包,租車時要預訂。
個人日本的GPS面板較清,我當時用的雖然是日文版,但因只要入電話號碼即可,方便。但台灣的GPS都ok。

首頁

尾頁

跳至