單親天地

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 思思Kelly 於 10-1-19 22:25 發表

我唔知仲可以搵咩人幫,今日打過去屋企附近既社工傾過,我既問題佢都無幫到我,不停同我講我只可能自己同小朋友搬出去住,我亦已講左好多次我湊返小朋友返黎生活都成問題點搬出去住....我淨係覺得佢跟本都唔想幫我... ...

如果你覺得社署社工無心幫你, 你可以試下搵其他機構, 例如明愛: http://www.caritas.org.hk/chn/webpage/contactus/contactus.asp
你最好親身上去.

綜援係以家庭為單位, 即係要整個家庭申請. 如果你同屋企人住, 佢會覺得你有屋住, 有飯食, 唔係真正需要.
你嘗試搵社工, 將你嘅苦況同佢講, 問佢可唔可以幫你申請一d慈善基金, 先借一筆錢比你租屋.

我諗你應該一邊搵社工, 另一邊申請法援.
(申請法援係拎番個撫養權, 同埋要生活費, 你前夫唔可以話唔比就算, 除非佢失業或欠債.)
如果你唔攪好呢樣野, 綜援都唔會批比你.

當你攪好晒以上嘅事, 跟手申請公屋, 咁你同仔仔將來就可以有個安樂窩, 比心機!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 四眼雞丁 於 10-1-20 00:32 發表
唉...你去明愛啦...你講俾社工知你現時情況...個d社工會幫到你..我個時都係你咁情況...(仲慘過你)佢地幫到我....申請基金...但你有野做開...唔知o唔ok

雖然佢有野做, 但只係part time, 得好少收入, 而家仲要照顧埋個仔, 應該得嘅. 只要有野證明, 例如存摺...

思思kelly,
你試下睇下點先.
最緊要係去法援拎表格, 佢即時有人接見你, 你可以問清楚點樣申請番個撫養權/生活費嘅問題.
不過, 要資產審查, 你一定要提供所有入息證明...存摺之類.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 dada~0w0~ 於 10-1-20 13:55 發表

之前同你另一topic傾過嘛~~ ^^

你小朋友返學未ar?
如果返全日學, 又只係得一個小朋友要照顧
搵返全職工作, 早上湊佢返學, 下午家人湊回家

比綜援好好多la~~

領綜援日日歎茶, 生活得風光果d
多數有副業ga~ 唔好恨 ...

同意呀!
如果可以都係自己返工, 同屋企人住, 有咩事都多個照應.
法援個度, 你去個時, 方便的話, 可以預備埋文件, 咁就可以即日填好交表.

首頁

尾頁

跳至