親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有無人過宜蘭, 有乜野玩同埋要去幾多日?

謝謝
:) :)

大宅

你講的地方是否台灣? 去浸溫泉呀! 好舒服.

子爵府

上次我們先在宜蘭玩兩天, 然後再到台北, 所以, 在出發前send左10幾20個email 問包車的價錢, 經過格價後, 發現左一間叫 'BuBuGo台灣旅遊觀光服務站' 的最平, 由台北桃園機場到宜蘭, 然後兩天後再車我們去台北西門町酒店, 三天後再車我們由酒店到桃園機場, 收我們3000元台幣, 汽車是使用8人車, 冷氣好ok, 司機簫大哥很nice, 汽車很乾淨, 所以, 我推介這間公司給大家 http://bubugo.drp.com.tw/ (服務專線:(886)986629486) !
宜蘭我們今次住一間接近海邊的民宿, 叫 '海天濱海休閒民宿' 民宿老板娘一家很nice, 又好客, 住這裡, 行幾分鍾就可以去到沙灘玩, 好好啊 ! 老板娘知道我們是香港人, 所以就不用我們先錢到台灣, 可以先到民宿才付款 !http://www.ete.com.tw/sky/about.htm

男爵府

原帖由 bbccqq 於 10-1-20 17:22 發表
上次我們先在宜蘭玩兩天, 然後再到台北, 所以, 在出發前send左10幾20個email 問包車的價錢, 經過格價後, 發現左一間叫 'BuBuGo台灣旅遊觀光服務站' 的最平, 由台北桃園機場到宜蘭, 然後兩天後再車我們去台北西門町酒 ...

bbccqq,

你個blog好正呀, thanks. 請問你們在宜蘭有沒有揸車, 如果有, 請問有無介紹呀?

禁止訪問

禁止訪問

回覆 3# bbccqq 的文章

大宅

E 間租車公司我用過!! 都係見有媽媽係BK介紹, 不過我用後就覺得麻麻地!!

司機遲到, 1日包車, 遲左30分鐘! 雖然話會回程時間再推返遲D! 但係!! 我PLAN好晒一日行程! 因為司機遲左, 我LAST一個地方去到變左CLOSE左!!! 浪費左我D時間!!!

一日包車, 我地中午要食飯, 個司機又話唔一齊食啦自己會食, 但佢又無程程係我地食食下走埋入來坐! 又唔係食, 就係坐!! 古怪, 都唔知想吹我地食快D定仲咩.......

司機不是行高速公路! 回程係台北市中心, 用了1小時30分鐘才到中正機場!!! 佢行條路, 同我以前分別租車/的士/機場巴士行的完全唔一樣!!! 唔知佢點行, 行行下去左八里附近, 之後沿海邊行車!!! 浪費晒D時間!!! 打亂晒我地D計劃!!!

如果大家要搵包車, 真係貨俾3家, 問清問楚!!!

(個人使用後意見!!!)

大宅

原帖由 bbccqq 於 10-1-20 17:22 發表
上次我們先在宜蘭玩兩天, 然後再到台北, 所以, 在出發前send左10幾20個email 問包車的價錢, 經過格價後, 發現左一間叫 'BuBuGo台灣旅遊觀光服務站' 的最平, 由台北桃園機場到宜蘭, 然後兩天後再車我們去台北西門町酒 ...

NT3000 3程車???
我問佢地又無咁平!!!

男爵府

我上年暑假去过2d1n,好玩又方便,第一天坐火車去先玩蘭雨節,之後先call民宿老板到火車站接我一家4口,老板仲帶我去租車,NT$1200/day,本想行夜市,但太累...吃完飯就回民宿浸温存,好舒服!
第二天一早出海賞豚,真係好多海豚!之後食左歺海鮮,再去宜蘭農場餵羊,食羊奶雪糕,好味!
之後,再去左酒廠 and蜜餞館!
最後,我坐首都客運回台北,又平又快, NT100唁使,1 hr到101!
我覺得宜蘭真係值得再去,我下次会上太平山.

男爵府

原帖由 cheukwing媽咪 於 10-1-24 03:24 發表
我上年暑假去过2d1n,好玩又方便,第一天坐火車去先玩蘭雨節,之後先call民宿老板到火車站接我一家4口,老板仲帶我去租車,NT$1200/day,本想行夜市,但太累...吃完飯就回民宿浸温存,好舒服!
第二天一早出海賞豚,真係好多海 ...

Cheukwing,

你好, 我會3月29日去宜蘭玩4日, 唸住揸車, 想問下宜蘭d路同景點難唔難去, D車質素好唔好? 是什麼牌子? 需唔需要GPS? 請問有無租車公司介紹?

男爵府

宜蘭d路同景點唔難去,有GPS就更好,我上次只去了2日,so去的景點唔多...,我上次去剛好蘭雨節,有免費車去武荖坑, so我先去羅東坐免費車去武荖坑.之後本來想在羅東某間車行租車,但佢話我hk的國際牌冇標明台灣...,so唔肯租比我! 之後,民宿老板帶我去另一細車行才租到....,我租架係d不明牌子細車仔,性能都ok!有GPS!
你行程奌plan?宜蘭其實係d小鎮咁,冇大車行...台北先有...若想租車,不防问你book的民宿! sorry,幫唔到你!

首頁

尾頁

跳至