跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我bb仲有9日就20個月啦, 佢而家明白大人d說話講咩,
好鐘意幫手, 又識扮喊。 食飯仔+大人餸. 用L碼尿片.
著100碼衫. 14-16CM襪.15CM鞋. 喜歡揸膏膏 (潤膚膏). 多數講BB話, 有時發出 CAR & 媽 . 有時要您做D佢要求既野. 做完一樣野佢會拍掌讚好. 現在好溴好多啦. 除左訓覺果刻啦。

大宅

哈哈,完全感受到你所講嘅嘢。
我囝囝已經20個月啦,見到佢一日一日咁長大,個種滿足同開心真係無法形容!

大宅

畀面勳章

我仔仔而家19個月 .. 到下個月頭先20個月~
到到8月佢就返n1喇 時間過得真係快
係佢細個個陣就想佢快d大...
而家大個差唔多要返學就想佢變返bb

別墅

我阿女識講好多嘢, 不過仲未戒片& 仲要人餵食嘢

大宅

畀面勳章

戒片 我個個都未識

複式洋房

ISAAC都20個月了,現在表情多多,會扮哭同大叫,要你注意他. 時時叫媽媽.不過仲未戒片同 仲要人餵食. 但喜歡人贊賞他同喜歡去公園玩. 見到他一天天的大,感覺時間過得很快,只要他健康快樂長大,我心滿意足.

大宅

原帖由 靖雪.柏翹 於 10-1-20 13:15 發表
著100碼衫. 14-16CM襪.15CM鞋. 喜歡揸膏膏 (潤膚膏). 多數講BB話, 有時發出 CAR & 媽 . 有時要您做D佢要求既野 ...

嘩, 你的 bb好高大.
我個b仲著緊 80-90 size 衫, 腳仔得12.5cm.
不過講野方便反而就 ok, 呢排好左好多.
見住bb長大, 真係好開心又感動

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 靖雪.柏翹 於 10-1-20 13:15 發表
著100碼衫. 14-16CM襪.15CM鞋. 喜歡揸膏膏 (潤膚膏). 多數講BB話, 有時發出 CAR & 媽 . 有時要您做D佢要求既野 ...

你個仔係幾月幾日出世架????
我個仔都20個月喇, 但好似無你個仔咁高大, 佢依家著90咋, 佢仲著緊14cm鞋, 但冬天我買d boot就15cm囉, 咪同佢加個鞋墊囉, 佢高92cm, 重26磅, 佢十個月果時已經要食大人飯, 所以佢跟我哋食飯好耐喇, 佢好少講bb話, 多數跟我哋講野, 但講得好簡單囉, 我哋明佢想表達咩就最緊要, 佢依家日日自己都攞d書黎睇, 見到大苯象就會講elephant, 其餘好似aeroplane, giraffe, apple, banana, zebra............ 好多都記得同識講返出黎, 睇住佢識咁多野真係睇住佢都幾滿足架

大宅

回覆 8# 靖雪.柏翹 的文章

睇住囡囡大真係好開心呀!
http://hk.myblog.yahoo.com/lai_y ... v=10562&next=-1

複式洋房

Happy!

男爵府

想問你地bb講野發音正唔正架?
我囡囡好明顯唔識發s音, 所以"3", "4", "10", "叔" 會變成"簪", "濟", "執", "wok"咁... 係咪大個d就會好d, 而家唔使咁快擔心住架?

囡囡真係每個階段都有野叫我擔心, 但我呢一世都會好愛佢...

大宅

我個仔都係唔識發s音,但好多野都識講

大宅

我囡囡也20個月多了..1-10數字..只會1,2,3,5,8,成日自己數..我成日要告訴她..是1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,但她不理..好開心自己數1,2,3,5,8..跟住自己拍手..講野都係麻麻..最近不知在哪裡學到..一唔開心,就訓地無聲自己哭(完全不動訓在地上,唔知以為暈左)..真係難搞...

男爵府

原帖由 大傻蛋 於 10-2-9 11:42 發表
我囡囡也20個月多了..1-10數字..只會1,2,3,5,8,成日自己數..我成日要告訴她..是1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,但她不理..好開心自己數1,2,3,5,8..跟住自己拍手..講野都係麻麻..最近不知在哪裡學到..一唔開心,就訓地無聲自己 ...

哎呀, 笑死我 , 我覺得佢好可愛呀!!!

我囡又係有d咁既野, 同佢係6299度食完飯話要返屋企時, 佢就會訓係地唔願走, 但唔喊, "的"佢起身就會放軟個身等你抱佢唔到, 激死人!!! 呢d係咪 terrible 2 的行為? 佢而家咁樣做我就唔睬佢, 希望佢覺得無"引"就唔好再咁做, 希望work...

大宅

原來大家BB都有同樣行為..真係唔知點..我老公教我如果她要訓..俾她訓到夠,她要起身,按住她唔俾她起身..叫她訓到夠唯止..我試了一次(上星期日晚)..不給她起身..她很怕..跟住我問她下次仲訓唔訓地,她搖頭..到今日唯止,暫時沒有再在我面前訓地..唔知算唔算WORK..

首頁

尾頁

跳至