母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

大仔三年前出世全人奶9個月, 細b仲有兩個月出世. 一直以來我覺得我餵到係因為大仔叻, 世就好叻好大力啜, 我驚細b唔識.

大宅

有冇第二胎媽咪分享? 益話個個都餵到?

原帖由 chungchungmama 於 10-1-20 20:03 發表
大仔三年前出世全人奶9個月, 細b仲有兩個月出世. 一直以來我覺得我餵到係因為大仔叻, 世就好叻好大力啜, 我驚細b唔識.

子爵府

第一胎初頭餵得好辛苦,上奶上得唔好,bb細粒無力食食得唔好...但2個月開始都可以全人奶,4,5個月左右餵得好順.
第二胎响醫院已經上奶,一開始就好順,一直全人奶.我諗係第二胎會容易d啩?同埋細b大隻d,好夠力水,食得好叻.

原帖由 chungchungmama 於 10-1-22 14:02 發表
有冇第二胎媽咪分享? 益話個個都餵到?

大宅

我希望我第二胎都可以全人奶, 我見d媽咪話未生已經有奶, 我而加32wks都冇聲氣. 其實第一胎抱住餵到就餵, 唔得就奶粉, 點知居然全人奶到9個月, 今胎反而有壓力.

原帖由 littlecook 於 10-1-22 15:41 發表
第一胎初頭餵得好辛苦,上奶上得唔好,bb細粒無力食食得唔好...但2個月開始都可以全人奶,4,5個月左右餵得好順.
第二胎响醫院已經上奶,一開始就好順,一直全人奶.我諗係第二胎會容易d啩?同埋細b大隻d,好夠力水,食得好叻. ...

公爵府

我兩胎都係全人奶, 第二胎比第一胎多奶.

大仔食到2歲9個月左右, 自然離乳, 跟住細仔出世.

細仔仲食緊, e+2歲9個月

我第二胎都係bb 出世後好似3日左右才有谷奶的feeling, 未生前完全冇奶出的. bb 一出世. 姑娘同佢抺好後就抱bb 比我餵, 當時bb 真係好叻, 姑娘輕輕整佢個咀仔, bb 就mark 大, 含住奶奶, 不過冇吸的.

當訓夠暖箱, 夠鐘, 嬸嬸便抱bb 比我餵, bb 就自已mark 大口吸奶奶了, 非常之順利. 雖然我係第3日左右上谷奶, 但第1日bb 吸奶時我已聽到bb 吞奶的聲音, 而且bb 尿+屎都很多.

我自已覺得第二胎真係奶多d 既.

我大仔當年剛出世唔識mark 大口食奶的, 餵得冇咁順利, 我自已成日覺得係因為當年姑娘沒有立刻抱大仔比我餵所導致的.

放鬆d, 我覺得第二胎餵奶比第一胎輕鬆+順利

大宅

謝謝你, 希望我細b叻叻, 出世識得大口啜.

原帖由 rabbitpiggy 於 10-1-26 09:21 發表
我兩胎都係全人奶, 第二胎比第一胎多奶.

大仔食到2歲9個月左右, 自然離乳, 跟住細仔出世.

細仔仲食緊, e+2歲9個月

我第二胎都係bb 出世後好似3日左右才有谷奶的feeling, 未生前完全冇奶出的. bb 一出世. 姑娘同 ...

男爵府

我大囝全母乳餵到四歲, 都想今胎可以餵到四歲, 好大壓力, 但係到時要照顧兩個小朋友, 得0吾得呢?????

但係第一胎緊急開刀, 第二天才有得餵, 餵得好慘, 第二胎都可能要開刀, 今次又無人陪坐月.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊