自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 foggyao 於 10-1-21 09:14 發表
其實呢隻針,有無事,係咪高危,都真係唔好去打!

點解個mami 咁勇,大住肚都仲會去打?!! 佢身邊真係無人去提佢?!! 一聽到真係好心痛,個bb已7個月,同埋個mami 係高齡,佢同家人都一定好傷心! ...
係囉~我同c6都咁講,唔係大肚應該咩針都唔好打,咩藥都盡量唔好食既咩?我陀啊仔果陣,我病都唔敢睇西醫,驚d藥影響佢.....

民房

死人都唔打,有冇bb都唔打,都唔比d女打,而家有左更加唔打!正苦成日都話冇問題,但係日日睇新聞都話有人打左之後有事,正苦又死口唔認,賴呢樣賴嗰樣,信唔過!

洋房

幾個月前新聞已有報導台灣果邊有幾個孕婦打完無左bb (好似30幾週)
估唔到香港政府唔睇定d 世界各地既不同人打左針既反應做d統計先比advice市民, 急急腳就推出黎叫人打!
我自己問過幾個醫生朋友佢地係高危都唔打話睇定d先
佢地話因為孕婦係高危既原因係因為感染左既話唔可以用果隻特效藥醫.

結果今次出事喇, 居然話可能人地係高齡(37唔算吧!) 又話人地長期病患者, 咁政府唔寫清楚指引邊d人士在打針前要留意下? 打之前唔check下人地病歷? 一有事就只識推卸責任!

仲要話可能bb基因問題(先天性) 有常識都知有基因既bb都好少可以存活到28週吧!

政府既agrument係話1/5做過產檢都話無事, 真係要攪清楚個產檢向邊度做先? 政府醫院搵個姑娘摸下肚果d?

政府好唔掂!!!

大宅

原帖由 christy1012 於 10-1-20 23:49 發表
個大肚婆好地地陀左七個月,
打左針之後就冇左,點會完全無關係,
正苦唔好再自欺欺人喇:;pppp:

我唔讚成孕婦打豬流感針,
但唔代表個肚陀左七個月,
就應該會生到!
更唔代表唔打就一定無事!

我生女同仔時,
到入產房, 都仲會擔心個bb會唔會有事,
出唔到世!
因為我二家姐,
第一胎40weeks 見紅,
入左醫院,
不過bb無左, 話臍帶纏脛!
醒返就無再見過個bb,
我家姐喊到死下死!
到而家仲自責點解唔早d入醫院!

伯爵府

王國教室勳章 好媽媽勳章

回覆 14# Roroma 的文章

我個做護士嘅,佢同佢d相熟同事都肯定話唔會
用自己做試驗品.

伯爵府

王國教室勳章 好媽媽勳章

回覆 1# samsmama 的文章

我個妹做護士嘅,佢同佢d相熟同事都肯定話唔會
用自己做試驗品.

男爵府

點解咁多副作用既案例,都要推d高危人士去打針!!正苦係咪痴左線!!??

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 rainpun 於 10-1-21 15:51 發表
點解咁多副作用既案例,都要推d高危人士去打針!!正苦係咪痴左線!!??

香港政府係咁衰ga, 佢依家咁樣叫人打針, 有咩事都唔關佢事ma. 佢就講左有風險要人自己諗, 打針前又簽晒同意書.
有人冇打針中豬仔咪話已經"呼籲"左人地去打, 係佢自己唔打.
有人打針奶野咪又可以話已經提左打針人仕有風險.

政府係立於不敗之地, 成功卸膊

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

複式洋房

原帖由 emmypun 於 10-1-21 17:24 發表

香港政府係咁衰ga, 佢依家咁樣叫人打針, 有咩事都唔關佢事ma. 佢就講左有風險要人自己諗, 打針前又簽晒同意書.
有人冇打針中豬仔咪話已經"呼籲"左人地去打, 係佢自己唔打.
有人打針奶野咪又可以話已經提左打 ...

正苦超賤格, 鬼唔望佢地自己中晒蕉, 仲要無得醫

首頁

尾頁

跳至