自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我幫我既小朋友係我朋友到買開保險, 但她轉去另一間公司, 比著你, 你會跟她去新公司, 定沿用舊公司? 問題係如去新公司, 之前小朋友既病如再有事便無得claim

禁止訪問

畀面勳章

複式洋房

回覆 1# hk_andy 的文章

其實有朋友跟單同一個唔識既人跟單, 如有事時, 是否真的有分別? (煩惱中)

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

禁止訪問

畀面勳章

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果佢push 你跟佢轉,你就知佢對你有幾好, 損失你既, 佣金係佢既, 我情願做孤兒單由得cs跟, 回本個日就上去公司cut 單囉
淡淡的來, 好好的去 ....

複式洋房

回覆 4# vicky_cheun 的文章

多謝你們既建議, 所以好怕轉黎轉去

珍珠宮

原帖由 hk_andy 於 10-1-21 13:09 發表
其實有朋友跟單同一個唔識既人跟單, 如有事時, 是否真的有分別? (煩惱中)

我有 2 張孤兒單係 2 間不同的保險公司,claim 錢時都無問題,果 2 個 agent 幫我跟索償都 ok,無問題!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

侯爵府

畀面勳章

原帖由 webjen 於 10-1-21 17:59 發表

我有 2 張孤兒單係 2 間不同的保險公司,claim 錢時都無問題,果 2 個 agent 幫我跟索償都 ok,無問題!

如果唔包就更係唔轉啦..但如果你之前買緊 d 唔係咁岩既野,(e.g.係買左幾年,家下個醫療都升,左好多啦,你重拎住 d 舊 plan,有事都唔夠 claim 格 )就要 up date 一下啦..睇下又無防既..

大宅

如果係醫療保險, 轉新公可唔包既有病症(pre-existing conditions)。 如果係有人壽成份, 正常交保費係用 level premium 形式交 (即將整個保障期內的全數所需保費以平均數來繳交, 即係後生時其實交多咗少少保費, 到咗年紀大咗, 保費唔使加, 因為後生時已預交咗, 所以壽險越早買越平。

買保險始終係買Product, 買人(salesman)只係頭段過渡安排。

首頁

尾頁

跳至